Logo


Naslov članka: Razotkrivanje sa Sibilom Petlevski (p)
Podnaslov:
Autor:
Friday 16 September 2011 - 23:50:16

Razotkrivanje sa Sibilom Petlevski
Čast nam je pozvati vas na drugu ovojesensku tribinu Razotkrivanje

Razgovor sa Sibilom Petlevski o knjizi 'Bilo nam je tako lijepo!'
u kinu Europa, Varšavska 3, Zagreb
u četvrtak 22. rujna 2011. u 19 sati
Razgovor vodi Seid Serdarević.'Bilo nam je tako lijepo!' drugi je dio trilogije 'Tabu', u kojem Sibila Petlevski iz sasvim drugoga kuta i na posve drugačiji način progovara o amblematskom liku fin de sieclea Viktoru Tausku. Pisan kao biografski roman i obiteljska saga, Bilo nam je tako lijepo! pripovijeda o psihoanalitičaru čiji je život zapravo psihogram dvadesetoga stoljeća. Vješto i neprestano balansirajući između stvarnih činjenica i fikcije i igrajući se njima, Sibila Petlevski kroz Tauskov život provlači teme koje je to doba otvorilo, a koje su i dan-danas neizbježne - od pitanja nacije i vjere preko seksualnosti i smrti pa sve do sloboda svih vrsta.

Prvi dio trilogije 'Tabu', 'Vrijeme laži', osvojio je tportalovu nagradu za najbolji roman u 2010. godini.


Sibila Petlevski
Bilo nam je tako lijepo! Tabu II.
Roman
Cijena: 139,00 kn
Cijena s popustom: 125,10 kn
Broj stranica: 232
Uvez: tvrdi s ovitkom
Godina izdanja: 2011
Visina: 205 mm
ISBN: 978-953-266-263-4
Pročitaj poglavlje

'Bilo nam je tako lijepo!' drugi je dio trilogije Tabu, u kojem Sibila Petlevski iz sasvim drugoga kuta i na posve drugačiji način progovara o amblematskom liku fin de sièclea Viktoru Tausku.
Pisan kao biografski roman i obiteljska saga, Bilo nam je tako lijepo! pripovijeda o psihoanalitičaru čiji je život zapravo psihogram dvadesetoga stoljeća. Vješto i neprestano balansirajući između stvarnih činjenica i fikcije i igrajući se njima, Sibila Petlevski kroz Tauskov život provlači teme koje je to doba otvorilo, a koje su i dan-danas neizbježne - od pitanja nacije i vjere preko seksualnosti i smrti pa sve do sloboda svih vrsta. U životu Viktora Tauska, ali i njegovih bližnjih, posebno sestre Jelke, stalno se isprepleću erotika i politika, ljubav i smrt, odgovornost prema drugome i trajna čežnja za slobodom svake vrste.
Bilo nam je tako lijepo! apologija je potrage za srećom i potrebe da za njom stalno tragamo, a Viktor Tausk jedna je od onih stvarnih povijesnih osoba koje su imale odvažnosti da se u tu potragu zapute.

Nastavak nagrađivanog romana 'Vrijeme laži'.


Sibila Petlevski
Vrijeme laži, Tabu I.
Roman
Cijena: 139,00 kn
Cijena s popustom: 125,10 kn
Broj stranica: 228
Uvez: tvrdi s ovitkom
Godina izdanja: 2009
Visina: 205 mm
ISBN: 978-953-266-122-4
Pročitaj poglavlje'Vrijeme laži', prvi dio trilogije Tabu, roman je koji progovara o Viktoru Tausku, jednoj od najzanimljivijih osobnosti hrvatske moderne. Kroz životnu sudbinu tog zaboravljenog pisca, pravnika i psihoanalitičara, koji je između ostalih prijateljevao sa Sigmundom Freudom i bio ljubavnik femme fatale bečkog fin de sièclea Lou Salomé, Sibila Petlevski zavrtjet će nadasve uzbudljivu trilogiju u kojoj se isprepleću sadašnjost i početak dvadesetog stoljeća, Prvi svjetski rat, špijunske tajne, pitanja seksualnosti i feminizma, sva pitanja koja je otvorila bečka moderna i koja do danas ne prestaju biti ključna za razumijevanje suvremenog čovjeka.
'Vrijeme laži' na intrigantan nas način kroz lik spisateljice i njezina prijatelja Tvrtka koji se zanimaju za Tauska uvodi u trilogiju i dramatično dvadeseto stoljeće. U prvom dijelu Tabua Sibila Petlevski postavlja koordinate, ali i plastično ocrtava svu dramatičnost i neponovljivu galeriju što stvarnih, što izmišljenih i domišljenih likova koji snažno obilježavaju tragediju intelektualca – Viktora Tauska.

Trilogija Tabu posvećena je hrabrima, koji ne pristaju živjeti u vremenu laži; ljudima koji se ne boje slobode.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.12428 )