Logo


Naslov članka: Ganz novi festival 2011: Četvrti dan! (p)
Podnaslov:
Autor:
Sunday 11 September 2011 - 22:29:30

„Ganz novi festival: međunarodni festival razvojnog kazališta“ poziva Vas u nedjelju, 11. rujna na predstavu Live-in Room izvedbene umjetnice Lilie Mestre, s početkom u 19, 19:20, 19:40, 20, 20:20 i 20:40 sati, u Galeriji SC. Cijena ulaznice: 40/20 kn studenti

Live-in Room unaprijed je snimljen zvučni zapis (soundscape), umiksan i složen u realnom vremenu kroz performans Lilie Mestre i umjetnice zvuka Els Viaene. Svi su performansi originalni i jedinstveni jer nastaju u trenutku prisutnosti publike u uprizorenom stanu. Predstava “Live-In Room” osvojila je nagradu Prix Jardin d’Europe.

Ukoliko ne želite čekati, molimo rezervirajte svoj termin izvedbe na kultura@sczg.hr (Broj ulaznica je ograničen.)

Isti dan možete pogledati i predstavu našeg autora Mirana Kurspahića pod nazivom „Žrtve zemljopisa 2- Povratak žrtve“ . Čekamo Vas u velikoj dvorani Teatra&TD, s početkom u 20 sati. Cijena ulaznice je 50 /25 (studenti) .

Video pogledajte na ovom linku http://ganznovi.sczg.hr/miran-kurspahic-rona-zulj-zrtve-zemljopisa-2-povratak-zrtve
Također Vas pozivamo da nam se od 22 sata pridružite na partyu u atriju&TD-a do dugo u noć uz DJ-a LUETICA. Ulaz besplatan.

Pogledajte najavni spot festivala na http://www.youtube.com/watch?v=kNUm4hbOqVk!
Sve ostale informacije saznajte na www.sczg.unizg.hr; http://ganznovi.sczg.hr/ te na kultura@sczg.hr ili na 01-4593-603 te 091-4593-430.
Live-in Room

Live-in Room unaprijed je snimljen zvučni zapis (soundscape), umiksan i složen u realnom vremenu kroz performans Lilie Mestre i umjetnice zvuka Els Viaene. Svi su performansi originalni i jedinstveni jer nastaju u trenutku prisutnosti publike u uprizorenom stanu.
Ovaj projekt želi stvoriti glasove bez tijela i imaginarne prostore u kojima se publiku poziva da stvori svoje vlastite priče, svoje vlastite likove i radnju ovog “ne-vremenskog” iskustva.
Live-In Room performans propituje odnos između posjetitelja, njihovih iskustava, njihovih sjećanja i konkretnog prostora sadašnjosti u kojem se nalaze.
Dnevni je boravak intimno i privatno mjesto, ali ipak mjesto u koje pozivamo ljude izvana, one koje još uvijek ne poznajemo jako dobro. To je svakodnevno mjesto podobno za susrete i stoga za slušanje, gledanje i primanje podražaja.
Popijte čašu vina, slušajte radio i putujte u našem dnevnom boravku!
Predstava “Live-In Room” osvojila je nagradu Prix Jardin d’Europe.
Koncept: Lilia Mestre
Osmislili i izveli: Lilia Mestre and Els Viaene
Glasovi: Davis Freeman, Caroline Daish, Michel Yang, Bernd Meier, Elke Van Campenhout, Pierre Rubio, Andrea Kahlhammer i Martin Flatz
Produkcija: Mokum vzw


Lilia Mestre je izvedbena umjetnica portugalskog porijekla koja živi i radi u Bruxellesu. U svom radu koristi koreografske alate kako bi istražila teme povezane s percepcijom, kulturom i odnosima. Od 1994. godine radi kao plesačica te surađuje s već etabliranim umjetnicima kao što su Vera Mantero, Hans Van den Broeck, Christine de Smedt, Martin Nachbar, Kate McIntosh i Mette Edvardsen. 1
1999. godine u suradnji s Davis Freemanom pokreće kompaniju Random Scream kako bi jezikom plesa, kazališta i vizualnih umjetnosti govorili o eklektičnoj prirodi svakodnevne kulture. Njezini projekti uključuju kazališne predstave: “Untitle me”, “Missing Link”, “Beyond Mary and Joseph”, “Rendering”, “(g)hosts” i “Moving you”. Kreirala je i istraživačku site-specific seriju “Interface fictions”, preispitujući performans, proizvod i pogled u javnom prostoru te performativnu site- specific zvučnu instalaciju “Live-In Room” nastalu iz istraživanja o zvuku i emocijama. Njezin sljedeći projekt “Ai! An interjection – as relational form” je koreografska suradnja s Marcos Simõesom.
Od 2006. radi kao dramaturg i koordinator za Bains Connective Art Laboratory u Bruxellesu. Trenutno je mentor na a.pass-u (Advanced performance and scenography studies) u Antwerpu.


ŽRTVE ZEMLJOPISA 2-POVRATAK ŽRTVE

Osnovno polazište za predstavu bio je hrvatski kulturni kompleks, koji su autori, parafrazirajući Brodskog nazvali “žrtvom zemljopisa”: unatoč tome što se zemljopisno nalazimo na Balkanu, Hrvati su uslijed tog kompleksa skloni tvrditi kako smo oduvijek bili dio europskog kruga, i prema tome definirati svoj odmak od “bizantinskih” i balkanskih susjeda.
Miran Kurspahić i Rona Žulj projekt su nazvali ‘Žrtve zemljopisa’ kako bi se u ovom kazališnom projektu referirali na geografske, geopolitičke, političke, sociološke, sociopolitičke pa i sasvim osobne aspekte bivstvovanja u pred-europskoj im domovini. Ta građa, na prvi pogled usko unutar-kazališno orijentirana, postaje široko relevantna, a problemi i promišljanja vanjski primjenjiva, baveći se pitanjima mikropolitike i politike umjetnosti, privatnih mehanizama djelovanja i preslika tih mehanizama u nečijem umjetničkom djelovanju, stvaranja scenskog, privatnog i autorskog identiteta, prezentaciji identiteta pred drugima i pomoću drugoga, pitanjima pripadnosti i želje da se istupi, da se prezentira.
Poigravamo se problemom koji nastaje iz potrebe da se mi kao pojedinci, umjetnici, građani ove države , afirmiramo u odnosu na nekoga ili na nešto bez ikakvog kritičkog odmaka spram toga čemu težimo. Bavimo se kompleksom “Habzburškog konjušara”, kao i predrasudama koje mi imamo o drugima i predrasudama koje oni imaju o nama te predrasudama da oni imaju predrasude. Sučeljavanje sa lažnom slikom o Balkanu kao mjestu autentičnih strasti i emocija, koju je npr. Nemanja Kusturica plasirao u Zapadnoj Europi te sraz sa tim postavljenim pragom očekivanja, pojašnjavaju Kurspahić i Žulj. Dodvoranje Europi i pozicija “malog Jambreka” očituje se i kroz podatak da se predstava izvodi na engleskom i njemačkom jeziku, uz titlove na hrvatskom i parazitira na tuđim scenografijama.
Režija: Miran Kurspahić i Rona Žulj
Izvode: Sven Jakir, Dean Krivačić, Miran Kurspahić
Produkcija: Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu-Teatar &TD uz potporu Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport i EU projekta Connections (2010.)


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.12383 )