Logo


Naslov članka: Roman 'Divna stvorenja' Kami Garcia & Margaret Stohl za mlade ljubitelje magije i misterija! (p)
Podnaslov:
Autor:
Monday 22 August 2011 - 19:38:34

Bestseler New York Timesa
Kami Garcia & Margaret Stohl
DIVNA STVORENJA
• Područje: beletristika
• ISBN: 978-953-303-358-7
• Biblioteka: Posebna izdanja
• Izdavač: Naklada LJEVAK
• Godina: srpanj 2011.
• Broj stranica: 540
• Format: 14x21 cm
• Uvez: tvrdi = 169 kn
Ovo je priča o fatalnoj ljubavi i o mračnoj, opasnoj tajni, rakošan južnjački gotički roman koji će čitatelja očarati već nakon prvih nekoliko stranica i uvući ga u mračni svijet magije i misterije.

Ethan Wate, zvijezda školskog košarkaškog tima, jedva čeka da završi srednju školu i napusti južnjački gradić u kojem je odrastao. Život mu je postao težak otkako mu je umrla majka a otac se povukao u svoju radnu sobu i posvetio pisanju knjiga. Tada u njegov život ulazi Lena Duchannes - neobična djevojka koja koja mu se prije toga neko vrijeme pojavljivala u snovima, ili bolje reći u noćnim morama. Ona pripada obitelji čarnika, čiji su članovi oduvijek posjedovali natprirodne moći.

Upoznavajući tajnovitu Lenu Ethan biva izložen putovanju kroz vrijeme, smrtnim opasnostima i fatalnoj ljubavi. Dvoje tinejdžera postaju nerazdvojni u trenutku kad do Leninog 16. rođendana - kad će se za nju boriti sile Svjetla i Tame - preostaje tek 6 mjeseci. Da bi se spasila ona i Ethan primorani su upustiti se u borbu protiv natprirodnih sila i predrasuda uskogrudnih ljudi. No Dobro i Zlo nisu jasno omeđeni niti su baš uvijek suprotstavljeni.

U gotičkoj tradiciji romana Anne Rice autorice evociraju mračan svijet ispunjen natprirodnim silama u naizgled posve običnom južnjačkom gradiću opsjednutom rekonstruiranjem bitaka iz Američkog građanskog rata i duboko odanom svojoj tradiciji pristaša Juga. Intenzitet Lenine i Ethanove potrebe da budu zajedno gotovo je opipljiv, detaljni opisi živopisno dočaravaju jedan autentični svijet, no osnovna privlačna snaga ove priče počiva na dočaravanju snage sudbonosne ljubavi između dvoje glavnih junaka.


Autorice evociraju mračan, nadnaravni svijet u gotičkoj tradiciji Anne Rice. Fanovi Stephanie Meyer i HBO-ove serije True Blood će naprosto gutati stranice ove gotičke ljubavne priče za mlade, a i za sve ostale ljubitelje dobro napisane priče.
School Library Journal

Raskošan, atmosferičan i originalan gotički roman čiji će vas nezaboravni ekscentrični likovi
već nakon prvih nekoliko stranica uvući u svoj začarani svijet.
Kirkus

Čitatelje će očarati atmosfera magičnog svijeta ispunjenog nadnaravnim silama, jednako kao i snažno dočarana i slojevita mitologija i sudbonosna ljubav između glavnih likova.
Publishers Weekly

Ova knjiga sadrži sve što trebate: jezovitu atmosferu, kobno prokletstvo, reinkarnaciju, mogiju, vudu, a uz to i likove koji ne dopuštaju čitatelju da ispusti knjigu iz ruku. Tko može tražiti više?
Booklist


U prvoj knjizi trilogije Kami Garcije i Margaret Stohl, Lena Duchannes, čudakinja odjevena u crno, koja se ni po čemu ne uklapa u južnjački gradić Gatlin, pokušava sakriti svoje nadnaravne moći i prokletstvo koje već generacijama progoni njezinu obitelj. Ali čak ni usred bujnih vrtova, sablasnih močvara i zapuštenih groblja zabačenog južnjačkog okruga tajna ne može ostati zauvijek skrivena.

Ethana Watea, koji nestrpljivo čeka priliku da pobjegne iz Gatlina, progone snovi o prekrasnoj djevojci koju nikad nije susreo. Kad se Lena doseli na staru ozloglašenu plantažu u Gatlinu, Ethan otkriva da je ona djevojka koja mu se javlja u snovima. Otkriva da ga k njoj privlači neka neobjašnjiva sila te odlučuje saznati kakva ih to tajna veza sudbonosno povezuje.

Fanovi 'Sumrak sage' Stephanie Meyer i serije 'True Blood' publika su koja će zasigurno bez daha gutati ovu gotičku ljubavnu priču. Knjiga se mjesecima, kao i njezin nastavak, nalazila na vrhovima top ljestvica.


O autoricama:

Kami Garcia i Margaret Stohl dvije su prijateljice koje žive u Los Angelesu. Na ideju da napišu svoj prvi roman 'Divna stvorenja' došle su tijekom jednog zajedničkog ručka u restoranu. Margaret je oduvijek bila sklona romanima s elementima fantastike i natprirodnog, dok je Kami uživala u pričama smještenim na američki Jug i željela je napisati knjigu nadahnutu njezinim južnjačkim porijeklom. Nemajući u tom trenutku boljeg načina da zabilježe svoje zamisli u vezi s romanom, zapisivale su ih na papirnati ubrus. Do kraja ručka sinopsis romana bio je manje-više dovršen.

Kami i Margaret više ne pišu na papirnatim ubrusima nego na kompjutoru i pozivaju vas da ih posjetite na adresi http://beautifulcreaturesthebook.com/ , a trailere za knjige pogledajte ovdje: http://beautifulcreaturesthebook.com/

Warner Brothers je otkupio prava za snimanje filmske trilogije na temelju prve tri knjige iz serije od kojih su dosad izašle dvije (Divna stvorenja i Divna tama) uvjeren da će s njom ponoviti a možda i nadmašiti fantastičan filmski uspjeh 'Sumrak sage'.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.12236 )