Logo


Naslov članka: Knjiga 'O Zlu' Terryja Eagletona govori o tome kako je Zlo stvarni fenomen u današnjem svijetu (p)
Podnaslov:
Autor:
Saturday 06 August 2011 - 14:17:54

U OVOJ ZANIMLJIVOJ KNJIZI AUTOR IZNENAĐUJUĆE USTAJE U OBRANU STVARNOSTI ZLA, POKAZUJUĆI DA ZLO NIJE PUKA SREDNJOVJEKOVNA IZMIŠLJOTINA, NEGO STVARNI FENOMEN I POSVE OPIPLJIVA SNAGA U DANAŠNJEM SVIJETU.


Terry Eagleton
O ZLU

• Područje: publicistika-filozofija
• ISBN (MU): 978-953-303-389-1
• ISBN (TU): 978-953-303-390-7
• Biblioteka: Biblioteka Bookmarker
• Izdavač: Naklada LJEVAK
• Godina: srpanj 2011.
• Broj stranica: 184
• Format: 14,5 x 21 cm
• Uvez: meki = 129 kn
• Uvez: tvrdi = 159 knZa mnoge suvremene prosvijećene liberalne mislioce, kao i za većinu političke ljevice, zlo predstavlja zastarjeli pojam. Ono suviše podsjeća na konačne sudove i metafizičke izvjesnosti da bi bilo prihvatljivo u modernom dobu. U ovoj dovitljivoj i lako prohodnoj knjizi istaknuti marksistički teoretičar Terry Eagleton iznenađujuće ustaje u obranu stvarnosti zla, oslanjajući se na književne, teološke i psihoanalitičke izvore kako bi pokazao da zlo nije puka srednjovjekovna izmišljotina, nego stvarni fenomen i posve opipljiva snaga u današnjem svijetu.

U knjizi koja obuhvaća teme od svetog Augustina do alkoholizma, preko Tome Akvinskog i Thomasa Manna do Shakespearea i holokausta, Eagleton promišlja strašan položaj onih ukletih duša koje naizgled uništavaju bez ikakva razloga. Pritom postavlja čitav niz zanimljivih pitanja: Je li zlo doista oblik ništavila? Zašto se ono pokazuje toliko glamuroznim i zavodljivim? Zašto se dobrota čini tako dosadnom? Mogu li ljudi doista uživati u uništavanju koje uopće nema racionalnog razloga?


„Samouvjereno i iznenađujuće zabavno... Eagletonovi argumenti su suptilni, elaborirani, provokativni i transparentno uobličeni... Knjiga je vrijedan doprinos raspravi o zlu koja traje od Adama i Eve pa sve do suvremenih zbivanja jedanaestog rujna i Abu Ghraiba.“
John Banville, Irish Times

„O zlu pripada žanru religijske psihologije, u kojem Eagleton briljantno povezuje krajnju zaokupljenost teološkim temama s manje krajnjim psihoanalitičkim temama. Bez teologije, ovo bi bila studija o ljudskom nezadovoljstvu, a bez psihoanalize, povlačenje u istrošenu pobožnost. Ovdje se susreću Toma Akvinski i Freud, obogaćujući naša promišljanja o naravi i manifestacijama zla.“
Christopher Benson, Christianity Today


Terry Eagleton, jedan od najznačajnijih suvremenih teoretičara, trenutačno je predavač engleske književnosti na Sveučilištu u Lancasteru u Engleskoj i na Sveučilištu Notre Dame u Sjedinjenim Američkim Državama. Autor je četrdesetak knjiga među kojima su i Razum, vjera i revolucija (Naklada Ljevak, 2010.) i Zašto je Marx bio u pravu (Naklada Ljevak, 2011.).


Izvadak iz knjige
U ovoj knjizi tvrdim da zlo u osnovi nije tajanstveno, iako prekoračuje svakodnevnu društvenu determinaciju. Zlo je, kako ga ja vidim, doista metafizičko, u smislu da zauzima stav spram bića kao takvog, ne samo prema ovom ili onom dijelu njega. Ono ga nastoji u bitnom smislu iskorijeniti. Ali to ne znači da je ovo pretpostavka da je zlo obvezno nadnaravno ili da mu nedostaje ljudske kauzalnosti. Mnoge stvari – umjetnost i jezik, na primjer – više su od puke refleksije njihovih društvenih okolnosti, ali to ne znači da su pale s neba. Isto vrijedi i za ljudska bića općenito. Ako ne postoji nužan sukob između povijesnog i transcendentnog, to je stoga što povijest sama predstavlja proces samotranscendencije. Povijesna životinja jest ona koja je stalno u mogućnosti ići ponad sebe same. Postoje, da tako kažemo, „vodoravni“ oblici transcendencije kao i „okomiti“. Zbog čega uvijek mislimo na potonje?


Dosad izišlo (izbor):

Terry Eagleton
ZAŠTO JE MARX BIO U PRAVU

Terry Eagleton
RAZUM, VJERA I REVOLUCIJA
Refleksije o raspravi oko Boga

Slavoj Žižek
O NASILJU
Šest pogleda sa strane


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.12150 )