Logo


Naslov članka: Perforacije i u Makedoniji! (p)
Podnaslov:
Autor:
Saturday 30 July 2011 - 18:51:39

Festival Perforacije predstavit će dvije hrvatske umjetnice na 6. izdanju festivala suvremene umjetnosti AKTO u Makedoniji od 11.-14.8.2011.

Vlasta Delimar, jedna od ključnih umjetnica hrvatskog performansa i Petra Kovačić, mlada performerica iz Splita, predstavit će se na festivalu AKTO u Bitoli tijekom noći performansa, u ko-produkciji Festivala Perforacije i makedonskog festivala.

Vlasta Delimar izvest će svoj performans iz Ciklusa Erszebet Bathory u kojem je prikazan lik snažne žene, a koji se nastavlja na Delimarin dosadašnji rad na razotkrivanju i rušenju tabua vezanih uz žensko tijelo i njegovo kodificiranje kroz stereotipne uloge i očekivanja. Erszebet Bathory povijesna je ličnost koju prati legenda o brojnim okrutnostima, a poznata je i kao prva vampirica, žena koja za sobom nosi teret brojnih umorenih djevojaka u Mađarskoj krajem šesnaestog i početkom sedamnaestog stoljeća. U autoričinoj viziji Bathory je snažna likovna jedinica, boja, emocija, estetika, želja i senzacija, pa i sugestija.Petra Kovačić predstavit će se performans – instalacijom Djelo(vanje). Djelo(vanje), proizašlo iz želje da publici podari iskustvo i osjećaj stvaranja, simboličan je pogled na nastanak likovnog umjetničkog djela tijekom same izvedbe pred publikom. Kretnje koje Kovačić stvara putem gesta građevni su element djela, a izgrađena konstrukcija i njeno uništenje progovaraju o važnosti i nužnosti iskustva osjećaja i emocionalne reakcije u trenutku stvaranja. Petra Kovačić je Djelo(vanje) ove godine izvela i na festivalu Perforations New York u kazalištu La MaMa, gdje je jedan kritičar napisao da je „jednostavno zadivila publiku jednostavnošću ideje i njenom minucioznom ljepotom“.

Festival AKTO ove se godine održava po šesti put u Bitoli od 11. do 14. kolovoza. Radi se o festivalu koji prati događanja u suvremenoj umjetnosti u regiji na poljima vizualne i izvedbene umjetnosti, glazbe i teorije kulture. Na ovogodišnjem će festival, uz Vlastu Delimar i Petru Kovačić, nastupiti i više od 30 umjetnika iz regije.

Festival Perforacije se ove godine održava u Rijeci, Zagrebu i Dubrovniku od 20. do 29. listopada, a u programu je više od dvadeset predstava iz Hrvatske, Slovenije, Rumunjske, Srbije.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.12108 )