Logo


Naslov članka: Predstava s Perforacija nominirana za nagradu Bessies! (p)
Podnaslov:
Autor:
Wednesday 20 July 2011 - 18:10:40

Ivo Dimčev za predstavu izvedenu na Perforacijama u New Yorku nominiran za prestižnu nagradu Bessie!


Ivo Dimčev je bugarski umjetnik koji u svom radu kombinira ples, performans, video i glazbu stvarajući jedinstven i snažan autorski doprinos preispitivanju medija žive izvedbe. Ivo Dimčev je u Hrvatskoj nastupio prvi put na festivalima Queer Zagreb te Perforacijama s nekoliko svojih predstava. Također, izvedba njegove najpoznatije predstave “Lili Handel”, na otvorenju njujorških Perforacija u kazalištu La MaMa, je prvi put da je nastupio na nekom festival u SAD-u.

Osvrt o toj izvedbi, koja je dobila same pohvale, je kritičar Financial Timesa započeo na sljedeći način: “Dovukao sam se na otvaranje festivala Perforacije – desetodnevne manifestacije balkanskih i istočnoeuropskih umjetnika u kazalištu La MaMa. Tužna saga o ostarjelom drag queenu je njujorški specijalitet. Što bi bugarski umjetnik Ivo Dimchev imao reći novoga o tome? Mnogo!...”U „Lili Handel“ Dimčev se bavi različitim značenjima i interpretacijama te na pozornici utjelovljuje figuru kojoj se ne može pripisati određeni spol te priča o pokušaju zaustavljanja vremena i oživljavanje slave zvijezde koja je jednom bila predmet žudnje, a danas je samo jedno bezlično, aseksualno biće koje pokušava svoj život pretvoriti u kazališnu predstavu. Odbija publici dopustiti da tijelo promatra isključivo kao zabavljačko te manipulira tijelom kao objektom koje se troši i eksploatira na putovanju između narcizma i mazohizma.

Predstava „Lili Handel“ impresionirala je prepuno kazalište La MaMa i mnoge kazališne kritičare, a vrhunac tog gostovanja je i upravo objavljena nominacija za prestižnu nagradu Bessie (New York Dance and Performance Awards) koja se dodijeljuje u čast plesačice Bessie Schönberg umjetnicima na području plesa i srodnih formi u New Yorku. Nakon dvogodišnje pauze, nagrada Bessie ponovno će se dodijeliti 24. listopada u legendarnom Apollo kazalištu umjetnicima koji su svojim radom obilježili plesnu i performersku scenu prošle sezone. Koreografi poput Mercea Cunninghama, Trishe Brown, Bruna Beltraoa, koji su do sada primili ovu prestižnu nagradu poznati su u cijelom svijetu te nam je velika čast da se kvaliteta performansa koji je bio dijelom festivala Perforacije u New Yorku prepoznala na svjetskom nivou.

Festival Perforacije se ove godine održava u Rijeci, Zagrebu i Dubrovniku od 20. do 29. listopada, a u programu je više od dvadeset predstava iz Hrvatske, Slovenije, Rumunjsku, Srbije, Makedonije i Mađarske.

Više informacija o festivalu Perforacije u New Yorku: http://www.perforationsny.com/


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.12041 )