Logo


Naslov članka: Roman 'Umijeće utrkivanja na kiši' odlična zabava za ljetne vrućine! (p)
Podnaslov:
Autor:
Friday 12 August 2011 - 22:00:18

BESTSELER New York Timesa
Ova knjiga zaslužuje mjesto uz Bachova Galeba Jonathana Livingstona, Coelhova Alkemičara i Martelov Pijev život. PW


Garth Stein
UMIJEĆE UTRKIVANJA PO KIŠI
• Područje: beletristika
• ISBN: 978-953-303-393-8
• Biblioteka: Graham Greene
• Godina: lipanj 2011.
• Broj stranica: 312
• Format: 13,5 x 20,5 cm
• Uvez: meki = 129 kn
• Uvez: tvrdi = 159 kn
Enzo je idealan pripovjedač. On je pas, križanac između labradora i terijera, frustriran nemogućnošću da govori, ali su zato njegova osjetila izoštrenija, njegove emocije manje komplicirane od ljudskih. Enzo zna da je različit od drugih pasa: filozof s gotovo ljudskom dušom, znanje je stjecao gledajući dokumentarce na televiziji i pažljivo slušajući riječi svoga gazde Dennyja Swifta. Gledajući po čitave dane stare snimke autoutrka svojega gospodara, Enzo smišlja aforizme u stilu istočnjačkih koana koji se odnose na utrkivanje ali i na sam život, i iščekuje dan kad će njegov pseći život biti okončan i kad će se reinkarnirati kao čovjek.

Denny Swift izabrao je Enza iz legla na farmi blizu Washingtona i nazvao ga prema Enzu Ferrariju, slavnom talijanskom vozaču autoutrka. Njih dvojica žive u Seattleu gdje Denny radi kao automehaničar i sanja o tome da se probije u krug profesionalnih vozača autoutrka. Enzo je uz Dennyja kad Denny upoznaje Eve, zaljubi se u nju, ožene se i dobiju kćerkicu Zoe. Uz njega je i kada se Eve razboli od raka i kad se njegov voljeni gospodar suoči s nizom tragedija – smrću voljene žene, sudskom bitkom s njezinim roditeljima za skrbništvo nad obožavanom kćeri Zoe i lažnom optužbom za silovanje.

Promatrajući Dennyja Enzo je stekao dubok uvid u ljudski život i shvatio da se život – baš kao i auto-utrke – ne svodi naprosto na brzinu. Koristeći se disciplinom i inteligencijom, tehnikama potrebnim za sudjelovanje u auto-utrkama, čovjek se može uspješno suočiti sa životnim iskušenjima.
Potresna, ali i protkana humorom te u konačnici optimistična priča o obitelji, ljubavi, vjernosti i nadi.

Roman američkog pisca i filmskog producenta Gartha Steina ispričan iz perspektive jednog psa postao bestseler New York Timesa zadržavši se na popisu New York Timesovih uspješnica preko 3 godine.


O autoru:

Garth Stein je američki pisac i filmski producent, a knjiga „Umijeće utrkivanja na kiši“ njegov je treći roman. Stein je diplomirao na Sveučilištu Columbia i režirao i producirao dokumentarne filmove koji su mahom nagrađivani na raznim festivalima, a za film „The Lunch Date“ osvojio je i Oskara.

Osim snimanja filmova Stein se bavi i pisanjem te je dosad objavio tri romana i jednu dramu. Sudjelovao je i u autoutrkama, no odustao je od tog sporta nakon teške nesreće koja mu se dogodila kad je vozio utrku po kišnom vremenu.

Nakon što se našao na listi bestselera New York Timesa i ostao ondje punih 47 tjedana, Universal Pictures Studio je za „Umijeće utrkivanja po kiši“ otkupio filmska prava, a glavnu ulogu u filmu glumit će Patrick Dempsey.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.12017 )