Logo


Naslov članka: Knjiga 'Will u vremenu' uvodi vas u svijet Williama Shakespearea (p)
Podnaslov:
Autor:
Friday 08 July 2011 - 00:06:44

Stephen Greenblatt
Will u vremenu
Kako je Shakespeare postao Shakespeare
Publicistika
preveo s engleskog Dinko Telećan
Cijena: 199,00 kn
Cijena s popustom: 179,10 kn
Broj stranica: 440
Uvez: tvrdi s ovitkom
Godina izdanja: 2010
Visina: 234 mm
ISBN: 978-953-266-195-8
Naslov izvornika: Will in the WorldUbaci u košaricu
Pročitaj poglavlje
Mladić iz provincijskog gradića – čovjek bez neovisnog imutka, bez jakih obiteljskih veza i bez sveučilišnog obrazovanja – seli se u London potkraj osamdesetih godina 16. stoljeća i, u izvanredno kratkom razdoblju, postaje najveći dramatičar ne samo svoga doba nego i svih vremena. Njegova djela nailaze na odaziv kod učenih i nepismenih, kod profinjenoga građanstva i provincijalne publike koja prvi put odlazi u kazalište. On navodi gledateljstvo na smijeh i plač, pretvara politiku u poeziju, bezobzirno miješa pučko lakrdijanje i filozofsku istančanost. Jednako prodorno zahvaća intimne živote kraljeva i prosjaka; u jednom trenutku čini se da je studirao pravo, u drugom teologiju, u trećem pak povijest, a istodobno bez napora podražava govor seoskih prostaka i uživa u pripovijestima starih žena. Kako objasniti tako veliko postignuće? Kako je Shakespeare postao Shakespeare?

U svojem maestralnom uvidu u svijet Williama Shakespearea, Stephen Greenblatt živo opisuje prilike u elizabetinskoj Engleskoj, spajajući relativno oskudne onodobne podatke o njegovu životu s nagovještajima koje iščitava iz njegovih slavnih djela. Svoje dugogodišnje proučavanje Shakespeareova lika i opusa Greenblatt na izuzetno zanimljiv način zaokružuje u ovoj knjizi, u kojoj daje izvrstan prikaz ne samo Willa i njegovih djela nego i vremena u kojem je stvarao.


Stephen Greenblatt (r. 1943.) tvorac je pojma novi historizam, a nakon 28 godina predavanja na Berkeleyju, od 1997. profesor je na Odsjeku za humanističke zna­nosti Harvardskog sve­učilišta. Napisao je čitav niz djela, ponajviše na temu renesanse, Shakespearea i historizma, kao i dramu 'Cardenio' koju je sastavio u suradnji s Charlesom L. Meejem. Njegovo najpopularnije djelo, 'Will u vremenu', bilo je na listi bestselera New York Timesa tijekom devet tjedana, osvojilo je desetak nagrada za knjigu godine (Time, Washington Post, Economist, San Francisco Chronicle, Christian Science Monitor, Chicago Tribune, Pittsburgh Post–Gazette) te bilo u finalu za National Book Award, National Book Critics Circle Award i Los Angeles Times Book Prize.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.11965 )