Logo


Naslov članka: Roman 'Brzina svjetlosti' u vrhu nove španjolske književnosti (p)
Podnaslov:
Autor:
Thursday 07 July 2011 - 23:54:05

Javier Cercas
Brzina svjetlosti
Roman
prevela sa španjolskog Silvana Roglić
Cijena: 139,00 kn
Cijena s popustom: 125,10 kn
Broj stranica: 220
Uvez: tvrdi s ovitkom
Godina izdanja: 2011
Visina: 205 mm
ISBN: 978-953-266-240-5
Naslov izvornika: Le velocidad de la luz
Pročitaj poglavljeMladi nadobudni Španjolac sanja da postane pisac, ali mu svakodnevna borba za egzistenciju ne ostavlja dovoljno vremena za pisanje. Život mu promijeni ponuda da postane asistent na Sveučilištu u američkom gradu Urbani, gdje se sprijatelji s vijetnamskim veteranom Rodneyjem. Putevi im se uskoro raziđu, a godinama poslije sada uspješni pisac shvati da nakon obiteljske tragedije mora saznati detalje tajne koja je uništavala Rodneyja jer mu je to jedina prilika da ponovno sastavi komadiće svoga života.

'Brzina svjetlosti', roman o prijateljstvu, užasu rata, krivnji i nemogućnosti iskupljenja, još je jedno sjajno djelo Javiera Cercasa, autora 'Salaminskih vojnika', kojim je osvojio publiku i kritiku diljem svijeta.


Najbolji roman koji je Ceracas napisao. Stil je pročišćen i dotjeran, karakterizacija superiorna. Malo je vjerojatno da će ove godine u Španjolskoj biti objavljen bolji roman.
Times Literary Supplement

Cercas je veličanstveni dokaz da angažirana literatura nije mrtva.
Mario Vargas Llosa

Kompleksno, muško istraživanje krivnje, demonâ i autentičnosti, nemogućnosti iskupljenja i mogućnosti samooprosta.
The Guardian

Cercas u tekst unosi emocionalnu inteligenciju, za koju povjesničari koji se oslanjaju na dokumente nisu sposobni. I nikad ne iznevjerava povijest stavljajući riječi u usta povijesnih likova.
Antony Beevor, povjesničar

I u ovom se romanu vidi rijetka sposobnost da se prošlost i sadašnjost isprepletu u uzbudljivu priču.
The Independent

Cercas briljantno spaja filozofsku tradiciju europskog romana s ritmom, ponekad i sentimentalnošću američke forme. Cjelina ima pečat memoara, gotovo ispovijesti.
The Telegraph


Javier Cercas, romanopisac, publicist i pisac kratkih priča, rođen je 1962. u Ibahernandu u Španjolskoj. Na Sve­učilištu u Geroni predaje španjolsku književnost i stalni je suradnik katalonskog izdanja El Páisa. Objavio je zbirku pripovjedaka 'Relatos reales' (Istinite priče, 2000.) i dva hvaljena romana, 'El móvil' (Motiv, 1987.) i 'El vientre de la ballena' (Kitov trbuh, 1997.). Svjetski uspjeh postigao je romanom 'Salaminski vojnici', koji je ubrzo po objav­ljivanju 2001. nagrađen Nagradom katalonske udruge knjižara Premi Llibreter, nagradom Premio Ciutat de Barcelona, nagradom žirija pisaca Premio Salambó, nagradama Premio de la Crítica de Chile, Premio Qué Leer, Premio Extremadura i Premio Grinzane-Cavour te u Velikoj Britaniji nagradom Independent Foreign Fiction Prize. Roman je pro­dan u više od pola milijuna primjeraka u Španjolskoj i preveden na petnaest jezika. David Trueba prema njemu je snimio istoimeni film. Godine 2005. dijelom potaknut ratom u Iraku, Cercas objav­ljuje 'Brzinu svjetlosti', roman o prijateljstvu, užasu rata, krivnji i nemogućnosti iskupljenja. Njegov najnoviji roman 'Anatomía de un instante' (Anatomija trenutka, 2009.) nadahnut je ključnim trenutkom svršetka Francove diktature – pokušajem državnog udara u španjolskom parlamentu.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.11964 )