Logo


Naslov članka: Eurokaz 2011: Faustin Linyekula / Studios Kabako - more more more...future (p)
Podnaslov:
Autor:
Friday 01 July 2011 - 23:22:33

Faustin Linyekula / Studios Kabako - more more more...future

subota, 2. srpnja u 20:00
nedjelja, 3. srpnja u 20:00
Zagrebački plesni centar, Ilica 10

FAUSTIN LINYEKULA / STUDIOS KABAKO (Demokratska Republika Kongo)
more more more .... futureKongoanski koreograf, redatelj i plesač Faustin Linyekula jedan je od najvažnijih inovatora afričkoga plesa i kazališta.

Rođen je u Zairu (danas Demokratska Republika Kongo) u katoličkoj obitelji. Restriktivni zakoni u vrijeme vladavine najkorumpiranijeg afričkog diktatora Mobutua onemogućili su pojavljivanje njegova kršćanskog imena Faustin u bilo kakvim legalnim dokumentima sve do kasnih devedesetih, kada je Mobutu svrgnut, a Zair preimenovan u Demokratsku Republiku Kongo (upotrebljava se i naziv Kongo-Kinshasa po glavnome gradu kako bi se razlikovala od susjedne Republike Kongo ili Kongo-Brazzavillea).

Linyekula studira književnost i kazalište u rodnom Kisanganiju. Kada se za vrijeme šestogodišnjega građanskog rata sveučilišta u Zairu zatvaraju, odlazi u Nairobi (Kenija), gdje s koreografom Opiyom Okachom i plesačem Afrahom Tenambergenom osniva grupu Gàara, prvu skupinu suvremenoga plesa u Keniji, s kojom ostvaruje svoje prve koreografije.

U Europi pohađa radionice poznatih francuskih koreografkinja Mathilde Monnier i Régine Chopinot, a 2001. vraća se u Kongo, gdje u Kinshasi pokreće Studios Kabako, kulturni centar za edukaciju, istraživanje, kreaciju i razmjenu kongoanskih umjetnika u području plesa, kazališta i odnedavno muzike i filma. Od 2006. Studios Kabako djeluju u Kisanganiju.

Faustin Linyekula danas nastupa na vodećim europskim festivalima, drži radionice i predaje u Africi i Europi (P.A.R.T.S Bruxelles, CNDC Angers, Impulstanz Beč, Laban Centre London...). Najnoviji projekti uključuju Bérénice Jeana Racinea, koju 2009. režira s glumcima Comédie Française, a 2010. sa svojom grupom Studios Kabako za festival u Avignonu Pour en finir avec Bérénice, te 2011. svoj prvi solo Le Cargo.

Faustin Linyekula stvara složen plesnokazališni rad koji nas vodi kroz povijest njegove zemlje bremenitu političkim, općedruštvenim i kulturalnim sukobima. Putem osobnih priča, angažiranog i često sofisticirano podignuta diskursa i konceptualno utemeljena pokreta njegovi projekti obaraju stereotipnu sliku Konga, crne Afrike uopće, koja danas prevladava.

more more more... future (više više više… budućnosti) inspiraciju pronalazi u snazi ndombola – kongoanske popularne glazbe, kćeri rumbe koja obiluje tradicionalnim ritmovima, ali i crkvenim fanfarama, elementima funka. Tematski, ndombolo slavi moć, lijepe žene, dizajnersku odjeću, luksuzne automobile.…. Energija te glazbe razbacuje udove, lomi kosti, čini da se plesači gibaju poput zmija.

more more more... future koji Linyekula ostvaruje s jednim od najboljih gitarista generacije Flammeom Kapayom te skupinom glazbenika i plesača (uz korištenje tekstova političkog zatvorenika u Kinshasi Antoinea Vumilia Muhindoa) mješavina je opuštenosti klupskih programa, punk-opere i plesne predstave. Neobičan je to susret radikalnoga gnjeva europskog punka, rock-intelektualizma, medijske inteligencije sa životnom radošću i energijom kongoanske pop-muzike.

Sa zapadnjačkim no future parolama 70-ih i 80-ih Linyekula ne može ništa započeti, ali zanima ga njihov divlji očaj. No Linyekula zadržavajući idiome punka i ndombola, njihov cinizam i razuzdanost, stvara nizove elipsi, parabola i spirala. Nude se aktivizam, razboritost, angažman, načitanost, nude se novi idiomi koji se koprcaju u sustavima što plijene blistavom energijom, površnošću i zaboravom.

„Teško nam je odbaciti budućnost koju nikad nismo imali“, veli Faustin, „Teško je još više razbiti našu hrpu ruševina, ali želimo sanjati s nogama na zemlji, sagraditi na tim ruševinama malo više budućnosti.“


Produkcija: Studios Kabako / Virginie Dupray. Koprodukcija: KVS Theater / Brussels, KunstenFestivaldesarts / Brussels, Festival d’Automne Paris, Maison des Arts de Créteil. Uz potporu: Theaterformen / Hannover i Tanz im August / Internationales Tanzfest Berlin.

Studios Kabako potpomažu: DRAC Ile-de-France / Francusko ministarstvo kulture i komunikacija.
Uz potporu: Organisation internationale de la francophonie

www.kabako.org


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.11893 )