Logo


Naslov članka: Premijera drame 'Veliki san' u art kinu Metropolis 1. srpnja 2011. (p)
Podnaslov:
Autor:
Friday 01 July 2011 - 08:43:18

U petak, 1. srpnja u 20.30 u Art-kinu Metropolis Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu održat će se premijera filma 'Veliki san' (Il grande sogno), ljubavno-povijesne drame o mladom policajcu koji za vrijeme studentskih nemira u Italiji 1968. godine želi postati glumcem. Ovaj je film svoju međunarodnu premijeru imao na Festivalu u Veneciji, gdje je osvojio nagradu Marcello Mastroianni (Jasmine Trinca, glavna ženska uloga) i Posebno priznanje Pasinetti (Riccardo Scamarcio, glavna muška uloga). Kao uvodni kratki film biti će prikazan ljubavno-kriminalistički 3,2,1 Igora Šeregija u kojem glume Filip Križan, Judita Franković i Darko Milas.

Veliki san (Il grande sogno)

Italija, Francuska, 2009, 101 min.
produkcijska kuća: Taodue Film, Babe Film
producenti: Camilla Nesbitt, Pietro Valsecchi
režija: Michele Placido
scenarij: Doriana Leondeff, Angelo Pasquini, Michele Placido
u glavnim ulogama: Riccardo Scamarcio, Jasmine Trinca, Luca Argentero, Massimo Popolizio, Alessandra Acciai, Laura Morante
kamera: Arnaldo Catinari, montaža: Consuelo Catucci
scenografija: Francesco Frigeri, kostimografija: Claudio Cordaro, glazba: Nicola Piovani



SADRŽAJ: U Italiji 1968. mladež sanjari o mijenjanju svijeta, kršenju pravila i slobodnoj ljubavi, demonstrira protiv rata u Vijetnamu i sve se čini mogućim. Zgodni policajac Nicola, koji želi postati glumcem, uskoro se nađe na tajnom zadatku upravo u turbulentnom studentskom okruženju. Na fakultetu upoznaje inteligentnu i strastvenu studenticu Lauru, koja gorljivo čezne za svijetom bez nepravdi i vođu studentskog pokreta koji govori o revoluciji, Libera, te se među njima stvara čvrsto prijateljstvo. Ali, što će biti kad se otkrije Nicolin pravi identitet?

O REDATELJU: Michele Placido (1946, Ascoli Satriano, Italija), međunarodno poznat i priznat, produktivan redatelj i glumac, koji je prvi glumački uspjeh ostvario ulogom vojnika u filmu Marca Bellocchija 'Marcia trionfale' (1976) a Srebrenog medvjeda kao najbolji glumac rolom homoseksualnog radnika u melodrami 'Ernesto' Salvatorea Samperija (1978). Najveću popularnost ipak je stekao tumačeći antimafijaškog inspektora Corrada Cattanija u seriji 'Hobotnica' (La piovra). Od 1990. bavi se i režijom, a najpoznatiji filmovi su drama o skandaloznoj ljubavi kontroverzne književnice Sibille Aleramo i mladog pjesnika Dina Campane 'Putovanje zvano ljubav' (Un viaggio chiamato amore, 2002) i 'Krimi roman' (Romanzo criminale, 2005).


3,2,1

Hrvatska, 2009, 15 min.
produkcijska kuća: Akademija dramske umjetnosti, Zagreb
producent: Ivan Kelava
redatelj: Igor Šeregi
u glavnim ulogama: Filip Križan, Judita Franković i Darko Milas
kamera: Marko Brdar, montaža: Danijel Pejić

SADRŽAJ: Mladić upoznaje djevojku prilikom izlaska u noćni klub te joj ostavlja svoj broj. Iako je u braku, djevojka ga odlučuje nazvati i naći se s njim. Prvobitno neugodna situacija pretvara se u prekrasan izlazak i možda nešto više...

O REDATELJU: Igor Šeregi rođen je u Zagrebu 1983. Studirao je na Pravnom fakultetu od 2002. Od 2001. počinje raditi filmove, prvo u vlastitoj produkciji, a od 2003. u produkciji Kinokluba Zagreb. 2006. upisuje Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, odsjek filmske režije. Član društva hrvatskih skladatelja pri HGU. S autorskim filmovima i filmovima na kojima je surađivao sudjelovao je na brojnim domaćim i inozemnim filmskim festivalima i revijama. Snimio je kratke igrane filmove: 'Inspektor Kuzma' (2006.), 'Spoj' (2009.), 'U troje' (2007.) i dr.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.11890 )