Logo


Naslov članka: Eurokaz 2011: we go vzw / Vincenzo Carta - Gnosis #1 (p)
Podnaslov:
Autor:
Tuesday 28 June 2011 - 21:49:18

we go vzw / Vincenzo Carta - Gnosis #1

Datum / 29. lipnja 2011.
Vrijeme / 20:00h
Lokacija / MCUK

srijeda, 29. lipnja u 20.00
MCUK, Božidara Magovca 17 (Travno)

WE GO VZW / VINCENZO CARTA (Belgija)Gnosis #1

Gnosis je jedna od grčkih riječi koja označava znanje. Odnosi se na izravno duhovno, intuitivno znanje, mistično, koje prethodi racionalnoj spoznaji.

Koreograf Vincenzo Carta u projektu Gnosis #1 zabavljen je tijelom koje ime zadaću prenositi znanja, posebice ona znanja koja nastaju iz odnosa fizisa pokreta, izvođačkih emocionalnih stanja, mentalne percepcije i recepcije.

Carta na projektu surađuje s Ongakuawom (Andrea Ferrara), koji usporedno sa znanstvenom karijerom sklada elektronsku glazbu i razvija digitalne kompozicije, pri čemu se koristi tijelom kao biotičkim instrumentom.

Gnosis #1 funkcionira tako da je na glavu plesača postavljen sustav EKG-elektroda koje prate njihove moždane valove u realnom vremenu. Dobivena informacija prolazi kroz računalo kako bi stvorila virtualno biće kao spektar duševnih stanja distribuiranih između četiri plesača. Oni to zovu kolektivnim mozgom koji kontrolira stvaranje zvuka i svjetla, a u povratnom procesu koreografsku kompoziciju i stanje svijesti plesača. Emocije rukovode zvukom i svjetlom, ali zvuk i svjetlo također utječu na emocije, sve se odvija u stalnom kruženju (loop).

Digitalnim izvorima zvuka i svjetla upravlja svaki od plesača; oslanjajući se na promjene svojih emocija, oni mijenjaju njihove parametre. Pokret se pojavljuje kao emocionalni provodnik, plesači imaju potpunu kontrolu nad svim aspektima svoga nastupa; stvaraju ples, glazbu i svjetlo snagom svojih misli.

Vincenzo Carta rođen je u Siracusi, gdje stječe plesnu naobrazbu, istodobno studirajući arhitekturu. Studije nastavlja na školama CEM u Lisabonu i P.A.R.T.S (Performing Arts Research and Training Studios) u Bruxellesu.

Godine 2004. pokreće projekt Audience with Solo. Iste godine započinje suradnju s Benjaminom Vandewallom na projektu We Go, s kojim osvajaju nagradu Moving-Movimento, a zatim nastavljaju suradnju projektom Inbetween. Istražujući, stavljaju naglasak na ritualni aspekt pokreta koji kroz repetitivnost dovodi do stanja transa u kojem je sve moguće. Zanimanje za utjecaj tjelesnoga pokreta na stanja svijesti nastavit će se, koristeći se saznanjima moderne znanosti, i u Gnosis #1.

Produkcija: WE GO vzw
Koproducenti: Fabbrica Europa, CDTM, STUK, KC Nona, De Pianofabriek, Sostapalmizi
Uz potporu: Vlaamse Ghemeenschap


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.11865 )