Logo


Naslov članka: Eurokaz 2011: Santasangre - Zvjerski iznenada (p)
Podnaslov:
Autor:
Monday 27 June 2011 - 22:45:28

Santasangre - Zvjerski iznenada

Datum / 28. lipnja 2011.
Vrijeme / 20:00h
Lokacija / Muzej suvremene umjetnosti

Utorak, 28. lipnja u 20:00
Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, Avenija Dubrovnik 17

SANTASANGRE (Italija)
Zvjerski iznenadaSvaka pojava u prirodi koja izmiče u svojoj biti, a naziva se čudom i po definiciji nosi određenu dimenziju nemira, strašnu ljepotu kojom se mjeri iskustvo konačnosti ljudskog života. Čuda te neprirodne prirodnosti u istome nas trenutku ushićuju i zastrašuju.

U toj dvostrukoj veličini, ispreplećući emocionalne i estetske planove, nastaje novi projekt skupine Santasangre, uživanje u krhkoj trenutnosti ravnoteže ljepote i katastrofe: ne postoji razumska isprika za uništenje, nego pjesma kojom se vraćamo u nabujali trbuh prirode, a koju smrtnik pokušava voditi mističkim i mitskim smjerovima.

Važno je upamtiti da je nuklearna energija iznad svih energija, ali da pripada prirodi, iako se čini kao da tu prirodu izaziva; one umjetno poticane pripadaju čovjekovu nerazboritu prkosu (smrtonosna hidrogena bomba). S one temeljne strane, reakcije izazvane spontano nude nam najvažnija događanja prostornog nastanka, energiju zvijezda.

Projekt Zvjerski iznenada (Bestiale improvviso) pokušava fenomen nuklearne energije vratiti prirodi, a čovjeka u prisutnost koja će ga privesti tek uživanju u njezinoj bestijalnoj čaroliji.

Santasangre je umjetnički projekt začet u Rimu, početkom novoga milenija, sa svrhom istraživanja praznine koja se rasprostire iznad svakodnevnoga govora, kombinirajući pritom vizualnu i glazbenu umjetnost te različite izvedbene stilove.

Rad skupine Santasangre krasi naglašena kolektivnost. Stvarnost pojačava i smanjuje svoje izvode; zajedničke raznolikosti skupine pogoduju njezinoj nepodnošljivoj bezgraničnosti.

Produkcija: Santasangre 2010
Koproducenti: Romaeuropa Festival, Centrale Fies, Festival delle Colline Torinesi, Fabbrica Europa
Uz potporu: Ministero per i Beni e le Attività Culturali, Regione Lazio, OperaEstate Festival Residenze Fabbrica Europa/Stazione Leopolda, Centrale Fies, Kollatino Underground, Lavanderia a Vapore

www.santasangre.net


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.11852 )