Logo


Naslov članka: Roman 'Piratske širine' za ljubitelje pustolovina (p)
Podnaslov:
Autor:
Monday 27 June 2011 - 00:15:28

PIRATSKE ŠIRINE
PIRATE LATITUDES
autor: Michael Crichton
isbn: 9789533161563
prijevod: Damir Biličić
godina: 2011
naklada: 1000
stranica: 292
uvez: tvrdi
jezik originala: engleski
žanr: pustolovni/povijesni roman
besplatno poglavlje

Karibi, 1665. godine. Jamajka je udaljena kolonija engleske krune koja odolijeva golemoj prevlasti Španjolskoga carstva. Glavni grad Port Royal nesmiljeno je mjesto, puno taverni i bestidnih kuća, čijim ulicama teče grog, a ljudski životi lako mogu skončati udarom bolesti – ili bodeža. Zakon je u rukama onih koji su dovoljno odvažni da ga sami kroje.Guverner Jamajke želi zadržati postojeći status quo. No španjolska galija El Trinidad, krcata bajoslovnim blagom usidrena je u utvrđenoj luci na obližnjem otoku Matanceros, pod paskom krvožednog Cazalle, miljenika samoga kralja Španjolske. Ta galija djeluje kao plijen kojeg bi se pravi čovjek mogao domoći, a pravi čovjek za taj nemogući zadatak je kapetan Charles Hunter, za neke iskusni pomorac, za druge pirat.

Kad okupi posadu svojeg broda Cassandre, Hunter će zaploviti u pothvat koji djeluje zahtjevno – premda ni ne sluti kakve mu sve opasnosti stoje na putu do plijena u zlatu. Pljačka u koju su pošli pogibeljnija je od najkrvavijih legendi koje kruže Karibima – i jedna od najzamamnijih pripovijesti ikada ispisanih o ovom polumitskom razdoblju povijesti.

Rukopis 'Piratskih' širina pronađen je u računalu Michaela Crichtona nakon piščeve smrti, premda je poznato da je na njemu radio najmanje od kraja sedamdesetih. U njemu se ovaj majstor visokotehnoloških trilera posthumno otkriva kao jednako vješt autor povijesnih pustolovina, temeljenih na minucioznom višegodišnjem istraživanju i znalačkom umijeću oblikovanja neodoljivo zanimljive radnje.

Algoritam hrvatskim čitateljima otkriva ovo zamalo izgubljeno književno blago u prijevodu Damira Biličića. Naslovnica je preuzeta s originala.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.11851 )