Logo


Naslov članka: Eurokaz 2011: 'Saloma' Miroslava Krleže u režiji Branka Brezovca (p)
Podnaslov:
Autor:
Sunday 26 June 2011 - 23:33:04

Saloma, režija: B. Brezovec

Datum / 27. lipnja 2011.
Vrijeme / 22:30h

28. lipnja 2011. 22:30
29. lipnja 2011. 22:30
30. lipnja 2011. 22:30

Lokacija / Avenue Mall

ponedjeljak, 27. lipnja u 22.30
utorak, 28. lipnja u 22.30
srijeda, 29. lipnja u 22.30
četvrtak, 30. lipnja u 22.30

Avenue Mall (Nivo -2, ispred Konzuma), Avenija Dubrovnik 16

KOTORART (Crna Gora) / EUROKAZ / MSU Zagreb / ZKM / Dom Kulture KKV (Plesni studio) SisakMiroslav Krleža
Saloma
Režija: Branko Brezovec

Krležina legenda Saloma rijetko je igrana, bolje rečeno, znatno manje od ionako slabo igranih drama tog Krležina ciklusa. Ona se organizira oko jednostavnog događaja - ubojstva proroka, koji je gotovo ironična, blaga varijacija biblijskog predloška. To je drama unutarnjih preljeva jedne plemićke djevojke, drama koja izbjegava, kojoj izmiču religiozne, političke, erotičke - uopće moralne svrhe, uopće svako otkucavanje ideološkog toka.

Naime, Salomi je dozlaboga dosadno, svijet je apsurdan i nepodnošljivo predvidljiv, pa se vrijednost tog svijeta mjeri njegovom neplodnošću, kao bi rekao Camus.

Krležina Saloma, za razliku od biblijske, ne uzbuđuje Heroda (Tetrarku) već Ivana (Johanaana) i, nakon konzumacije, naređuje da se melodramatski zaljubljeni Johanaan ubije. Taj acte gratuit pomaže ispunjenju davna proročanstva i Saloma se, vođena mlakim poticajima, ne izazivajući ni više ni niže sile, prepušta Tetrarki, a time dolazi do progona njezine majke Herodijade. Nema plesa sa sedam velova, Tetrarka, ne odveć erotiziran, dolazi na samu kraju, gotovo kao figura sudbine, i ubire Salomu kao palu krušku.

Neplodnost te drame, dakako, u pozitivnom smislu, zapanjuje, i lako je pretpostaviti da suvremeni, ne samo hrvatski teatar nije znao odgovoriti toj njezinoj nesvakidašnjoj introvertnoj ambiciji, njezinoj okrutnoj dekadentnoj umilnosti i djelatnom cinizmu.

Salomin svijet zatvoren je zajedno s gledateljima u sporo pokretnu kocku koja izaziva zahuktale prostore središta grada.

Tako je to bilo u Kotoru gdje se igralo, uz sudjelovanje članova Bokeljske mornarice, na glavnom kotorskom trgu i obližnjim ulicama, ili kao što će biti slučaj u Zagrebu, u središtu tužne sreće, Avenue Mallu, gdje će kocka, klizeći po tračnicama, obilazeći dućane, mjenjačnicu, turističku agenciju raditi po onoj bretonovskoj formuli grčevite ljepote.

Saloma je nastala kao koprodukcija Eurokaza s crnogorskim ljetnim festivalom KotorArt i zagrebačkim partnerima MSU-om i ZKM-om te je imala premijeru u srpnju prošle godine u Kotoru. U zagrebačkoj premijeri Salome pridružit će se kao koproducent Plesni studio sisačkog Doma kulture Kristalna kocka vedrine, čiji članovi sudjeluju u predstavi.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.11847 )