Logo


Naslov članka: Hrvatska zemlja domaćin 17. MEĐUNARODNOG FESTIVALA CAPOEIRE ANGOLE - Veli Lošinj 01.-05.07.2011 (p)
Podnaslov:
Autor:
Thursday 23 June 2011 - 20:06:13

Capoeira Camarada


17. međunarodni festival Capoeire Angole „ENCONTRO DOS ANGOLEIROS-VADIANDO ENTRE AMIGOS “ 1.-5.07.2011. Veli Lošinj

Hrvatska je ove godine zemlja domaćin 17. Međunarodnog festivala Capoeire Angole ”ENCONTRO DOS ANGOLEIROS – VADIANDO ENTRE AMIGOS 2011”. Festival će se održati u Velom Lošinju od 1. do 5. srpnja. Na festivalu će gostovati dvjestotinjak sudionika iz Brazila, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Finske, Engleske, Škotske, Francuske, Slovačke, Srbije, Slovenije i Hrvatske.

VADIANDO ENTRE AMIGOS je međunarodni festival Capoeire koji se održava već sedamnaestu godinu za redom. Prvi susret, održan je 1995. godine u Rio de Janeiru pod kreativnim vodstvom Mestre Marroma. Festival je stvoren u želji za očuvanjem tradicije i autohtonih rituala afro-brazilske kulture kroz suradnju sa starim majstorima Capoeire iz Bahie, žarišta afričke kulture u Brazilu. Nakon Rio de Janeira festival se održavao u Engleskoj, Škotskoj, Finskoj, Njemačkoj i Francuskoj. Ove godine festival se održava u Hrvatskoj na Velom Lošinju od 1. do 5. srpnja 2011. godine. Na festivalu će gostovati dvjestotinjak sudionika iz Brazila, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Finske, Engleske, Škotske, Francuske, Slovačke, Srbije, Slovenije i Hrvatske. Gostovat će velika imena iz svijeta Capoeire kao što su Mestre Boca Rica, Mestre Brandao, Mestre Marrom, Mestre Yuri, Mestre Simon Fantasma, Mestre Bom Cabelo i drugi.Mestre Marrom umjetnički ravnatelj festivala jedan je od najpoznatijih i najkarizmatičnijih svjetskih majstora Capoeire. Mestre Marrom osnivač je svjetske organizacije „Marrom Capoeira e Alunos“ koja je nastala početkom 90-tih godina u Brazilu s ciljem očuvanja i promicanja afro-brazilske kulture, a posebno Capoeire Angole. Danas ovaj savez okuplja niz međunarodnih udruga iz cijelog svijeta i trenutno je jedna od najaktualnijih grupa Capoeire u Rio de Janeiru. Članovi organizacije posebno su angažirani na području dječje edukacije kako bi pomogli stotinama djece kojima prijeti siromaštvo i kriminal. Društveno je značajan njihov rad u brazilskim favelama s djecom kojima podučavajući ih Capoeiru, afro-brazilsku kulturu i njihovu vlastitu povijest nastoje pružiti priliku da se spase od nemogućih uvjeta života pod terorom narko-kartela, siromaštava i neobrazovanosti.
CAPOEIRA ANGOLA - vještina starih majstora Capoeira, brazilska borilačka vještina nastala je za vrijeme kolonijalnog perioda u Brazilu, a razvili su je afrički robovi u težnji za slobodom. Capoeira je ples, igra nadmudrivanja, dijalog, ritual, nastala kao spontana sinteza različitih afričkih kulturnih manifestacija na brazilskom tlu. Capoeira Angola, najtradicionalniji je stil ove umjetnosti, kojom se u Bahii, žarištu afričke kulture u Brazilu još uvijek bave stari majstori. U Capoeiri Angoli sačuvana je visoka osviještenost vezana uz glazbene korijene i afro-brazilsku kulturu. Capoeira stimulira razvoj motoričkih sposobnosti, koordinacije, muzikalnosti, socijalne osviještenosti, duhovnosti i autodiscipline. U Capoeira Angoli, pokreti se vježbaju u kontroliranim formama, koje garantiraju sigurnost vježbača. Tradicionalna glazba, koja se izvodi na autohtonim instrumentima, upotpunjuje princip razvoja igre koja ljepotom zamjenjuje nasilje.

Više informacija o festivalu ”ENCONTRO DOS ANGOLEIROS – VADIANDO ENTRE AMIGOS 2011” pročitajte na stranicama www.capoeiracamarada.hr


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.11829 )