Logo


Naslov članka: 'Ubiq' proglašen najboljim europskim SF časopisom (p)
Podnaslov:
Autor:
Thursday 23 June 2011 - 08:51:31

Na upravo završenom Euroconu – europskoj konvenciji znanstvene fantastike – koja se održala u Stockholmu, književni časopis za znanstvenu fantastiku 'Ubiq' dobio je Nagradu Europskog društva za znanstvenu fantastiku (ESFS Hall of Fame Award) u kategoriji najboljeg časopisa.

Nagradu za najbolji europski SF časopis 'Ubiq' je dobio ex aequo s ruskim web-portalom Laboratorij fantastike (http://fantlab.ru), a nominirani su bili 'Jules Verne-Magasinet' (Švedska), 'Pevnost' (Češka), 'Galaxies' (Francuska), 'RBZh Azimut' (Ukrajina), 'SFportal Sci-Fi Magazine' (Mađarska) i 'Helion' (Rumunjska).

Ovu najvišu europsku nagradu ove su godine u kategoriji fanovskih aktivnosti (Spirit of Dedication) dobili i 'Parsek', fanzin društva za znanstvenu fantastiku SFera, kao najbolji europski fanzin, te Ivan Mavrović za umjetnika.

Ovo je velik povratak Hrvatske na profesionalnu europsku SF scenu – ESFS Award nije pripala nikome iz Hrvatske od kraja 1980-ih, kada je za ovu nagradu dobio Igor Kordej, a dvaput ju je za najbolji europski SF časopis dobio sad legendarni 'Sirius'. Iduće godine, Eurocon se održava u Zagrebu, u terminu i prostoru nacionalne konvencije SFeraKon.
Časopis Ubiq izlazi u izdanju nakladničke kuće Mentor iz Zagreba, specijalizirane za tisak domaćih stripova i fantastike, u vlasništvu spisateljice i prevoditeljice Tatjane Jambrišak, a iza čijih mnogih izdanja kao urednik stoji pisac, crtač i scenarist stripova Darko Macan. Dvojica glavnih urednika Ubiqa su Tomislav Šakić i Aleksandar Žiljak, a u savjetu časopisa i radu uredništva pripomažu mnogi pregaoci i ljubitelji fantastične proze – Zoran Kravar, Darko Suvin, Davor Šišović, Boris Švel, Zoran Roško, Nikica Gilić, Tomislav Brlek, Mihaela Marija Perković i Igor Marković.

Tomislav Šakić, osim kritikom znanstvene fantastike, bavi se i filmologijom; urednik je u časopisu Hrvatski filmski ljetopis te član urdništva Hrvatske književne enciklopedije LZ Miroslav Krleža. Aleksandar Žiljak je pisac znanstvene fantastike i fantasyja, ilustrator, član ULUPUH-a i Hrvatskog društva pisaca. Preveden na niz stranih jezika, 2009. je njegova novela uvrštena u The Apex Book of World SF. Zajedno su uredili i antologiju hrvatske znanstvenofantastične novele 1976-2006., Ad Astra.

Nagrada časopisu Ubiq potvrđuje i opravdava sad već troipolgodišnji napor svih suradnika, urednika i nakladnika na ovom nekomercijalnom projektu, kojeg sufinanciraju Ministarstvo kulture RH i Gradski ured za kulturu Grada Zagreba. Nagrada ESFS-a Ubiqu za najbolji evropski časopis potvrđuje kreativnu, ako već neekonomsku, snagu hrvatske znanstvene fantastike unutar evropske, pa i šire. Moje zahvale kao urednika za ovaj uspjeh svakako idu kolegi suuredniku Tomislavu Šakiću, svim autorima koji su svoje vrhunske literarne i teorijske tekstove objavljivali u časopisu, grafičkoj dizajnerici Melini Mikulić koja je Ubiqu podarila prepoznatljiv vizuelni identitet, Tatjani Jambrišak i Darku Macanu ispred nakladnika Mentor, te, da ne zaboravimo, svim čitateljima koji ovaj časopis prate i podržavaju. Hvala i čestitke svima!

Aleksandar Žiljak


U Ubiqu smo počašćeni Nagradom Europskog društva za znanstvenu fantastiku (ESFS) jer je shvaćamo i kao dvostruko priznanje i kao poticaj (a i kao potpuno iznenađenje). S jedne strane, to priznanje znači da je Ubiq časopis na razini europskih časopisa za taj književni žanr, a s druge strane shvaćamo ga kao priznanje da u hrvatskim uvjetima radimo najbolje što možemo. Ubiq izlazi iz čistog voluntarizma, katkad i hobija, i kao čin prkosa – prije svega, cijela financijska kostrukcija sastoji nam se od potpore Ministarstva kulture i Ureda za kulturu grada Zagreba (oba preko natječaja za časopise u kulturi), i tim sredstvima pokrivamo tehničke troškove i tisak. Usto, za razliku od većine ostalih časopisa u žanru, pa i ostalih u konkurenciji za nagradu, mi smo primarno književni časopis, a ne magazin, izlazimo tiskom a ne online, i objavljujemo samo domaću prozu, ne i prijevode. Distribucije jedva da ima, a svi autori pišu žanru za ljubav, i radi pisanja samog, bez honorara. Tako da je ova nagrada prije svega poticaj svim hrvatskim piscima fantastične književnosti koji su okupljeni oko našeg časopisa – ovo nam je, usprkos krizi, prijelomna godina jer su naše novele dobile obje glavne kategorije nacionalne nagrade SFERA, i priču i novelu, a sada kao šlag dolazi europska znanstvenofantastična nagrada. Još je velje zadovoljstvo vidjeti imena dosadašnjih dobitnika, ovogodišnjih nominiranih, a napose spoznaja da je 1980-ih tu nagradu dvaput dobio naš magazin Sirius, koji je spram Ubiqovih 300 primjeraka (kojih dobar dio podijelimo) ima vrtoglave naklade i izlazio na kioscima. Ubiq će, nadamo se uz dosadašnje javne poticaje u sektoru za kulturu, nastaviti jednako raditi na promociji domaće fantastične proze, a za iduću godinu, povodom Eurocona u Zagrebu, nadamo se tiskati poseban broj posvećen prezentaciji europske suvremene fantastične proze.

Tomislav Šakić


Više (i slika) na http://ubiq.nosf.net/ubiq-proglasen-najboljim-europskim-sf-casopisom/ te na http://sfera.hr/parsek-dobio-nagradu-esfs/


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.11815 )