Logo


Naslov članka: Roman 'Kordina šaka' o domaćoj tranziciji i stvarnosti (p)
Podnaslov:
Autor:
Saturday 18 June 2011 - 01:18:14

LEONTIN ČAPO MILENIĆ
KORDINA ŠAKA
Izdavač: Edicije Božičević
Godina izdanja: 2011.
Autor: Leontin Čapo Milenić
Urednica: Sanja Janušić
Broj stranica: 194
Format: 13x20
ISBN: 978-953-6751-68-6 meki uvez

Kroz zaplete glavnog junaka, kroz stvarne i zamišljene prostore bezvremenskih okvira, ostvareno je zanimljivo književno djelo koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim i koje će čitateljima donijeti novinu u bezvremenskoj raskoši prostora i sadržaja.
Fabijan Lovrić'Kordina šaka' je trash roman mladog osječkog autora Leontina Čape Milenića koji na satiričan način govori o svijetu danas, o rasnim, nacionalnim i vojnim sukobima, o kriminalu i alkoholizmu. Glavni je lik svojevrsni antijunak koji ne mari za pravila pristojnog ponašanja, ima problema s alkoholom, sa shvaćanjem načina rješavanja problema u svijetu i s agresijom. Protkano parodijom i crnim humorom, djelo je u svojim opisima inspirirano epovima, bajkama, hororom i glazbom. Dio je likova zasnovan na stvarnim osobama (poput Mao Zedonga, Georgea Busha, Rasputina, Hirohita, Slobodana Miloševića, Fidela Castra i dr.) ili djelima (utjecaj Edgara Allana Poea ili Dantea pri opisu Pakla i dr.). Iako ponekad šokantno u svojim opisima sukoba, koji se dobrim dijelom romana odnose na međurasne sukobe, djelo u konačnici uspostavlja ravnotežu u shvaćanju rasne i nacionalne jednakosti, na ironičan način izmjenjujući uloge crne i bijele rase, pokazujući kako boja kože sama po sebi ne igra nikakvu ulogu, kako se ispod svega krije ipak samo – čovjek.

Inovativno književno djelo, pisano vizualno-filmskim načinom, s dubokim pečatom autorove osobnosti, njegove životne filozofije i ljubavi prema kineskoj kulturi i povijesti.


BIOGRAFIJA AUTORA:
Leontin Čapo Milenić rodio se 16. lipnja 1989. u Osijeku. Student je hrvatskog jezika i književnosti i povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku. Završetkom preddiplomskog studija 2011. godine stječe akademski stupanj sveučilišnog prvostupnika i upisuje diplomski studij hrvatskog jezika i književnosti i povijesti. Dugi niz godina amaterski se bavi proučavanjem kineske kulture, a od najranijih dana piše pjesme i kratke priče. Objavljuje u dječjim časopisima Smib, Radost, Modra Lasta. Godine 1997. nagrađen je za haiku pjesme prvom nagradom na festivalu poezije Ivica Kičmanović u Zaprešiću.
Objavljuje pjesme u haiku zbornicima i SF priče u književnim časopisima, a na natječaju ERATO 2001. godine dobitnik je priznanja Međunarodnog instituta za književnost za lirsku pjesmu. 'Kordina šaka' prvi je roman mladog Osječanina.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.11781 )