Logo


Naslov članka: Premijera filmova 'Ćelija 211' i 'Šampion' u Art-kinu Metropolis
Podnaslov:
Autor:
Tuesday 14 June 2011 - 00:29:26

U petak, 17. lipnja u 20,30 sati u Art-kinu Metropolis Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu održat će se premijera najboljeg španjolskog filma iz 2009. godine, »Ćelija 211« (Celda 211) redatelja Daniela Monzóna, nagrađenog s osam španjolskih nacionalnih nagrada Goya. To je kriminalistički triler o mladom zatvorskom čuvaru koji se prvoga dana na radnome mjestu zatekne na krivoj strani za vrijeme pobune zatvorenika. U glavnim su ulogama Carlos Bardem i Luis Tosar.

Kao uvodni kratki igrani film biti će prikazan »Šampion« redatelja Kristijana Milića, dobitnik nagrade Žirija mladih filmofila za najbolji kratki film na 57. Festivalu igranog filma u Puli. Scenarij filma napisao je Marko Sušac prema kratkoj priči Miljenka Jergovića. U filmu glume Norman Mahmutović, Dejan Aćimović, Slaven Knezović, Goran Bogdan i Ana Maras.
Ćelija 211 / Celda 211

SADRŽAJ: Mladi zatvorski čuvar Juan Oliver kreće na svoj prvi dan na radnome mjestu. Kako bi ostavio što bolji dojam na poslodavce, na posao dolazi dan ranije, kod kuće ostavljajući trudnu suprugu Elenu. U zatvoru doživi nesreću pri kojoj je ranjen, te ga kolege privremeno smještaju u ćeliju 211 dok ne stigne liječnička pomoć. Upravo tada zatvorenici se odlučuju na pobunu. Čuvari bježe ostavljajući Juana, koji je svjestan da se mora pretvarati da je zatvorenik kako bi preživio. Sprijateljuje se s nasilnim vođom pobune Badassom…

O REDATELJU: Daniel Monzón (1968, Palma de Mallorca, Španjolska), filmom se na posredan način bavio dugo godina radeći kao novinar i filmski kritičar, poslije i kao scenarist (Desvío al paraíso, 1994). Kao redatelj debitirao je 2000. fantastičnim filmom 'Srce ratnika' (El corazón del guerrero), koji je osvojio brojne nagrade; uslijedila je komedija 'El robo más grande jamás contado' (2002) pa psihološki horor 'The Kovak Box' (2006).

Španjolska, Francuska, 2009, 110 min.
produkcijska kuća: La Fabrique 2, La Fabrique de Films, Morena Films, Telecinco Cinema, Vaca Films
producenti: Álvaro Augustín, Juan Gordon, Emma Lustres, Borja Pena
režija: Daniel Monzón
scenarij: Jorge Guerricaechevarría, Daniel Monzón prema romanu Francisca Péreza Gandula
u glavnim ulogama: Carlos Bardem, Luis Tosar, Alberto Ammann, Marta Etura, Antonio Resines, Luis Zahera, Félix Cubero
kamera: Carles Gusi; montaža: Mapa Pastor
scenografija: Antón Laguna; kostimografija: Montse Sancho
glazba: Roque Baños
Šampion

SADRŽAJ: U ratnoj Bosni 1993. lokalni ridikul Andrija, zvan Brzi, vjeruje da može pobijediti sprintera Carla Lewisa. Uvijek čeka znak za početak utrke (zvuk pucnja nekog zalutalog metka) i nekontrolirano trči po razrušenom gradu.

O REDATELJU: Kristijan Milić (Zagreb, 1969) diplomirao je 2001. filmsku i TV režiju na ADU u Zagrebu. Od 2000. aktivno se bavi režijom glazbenih i reklamnih spotova. Njegov kratki igrani film 'Sigurna kuća' (2002) dio je omnibusa '24 sata' čiji su redatelji na pulskom Festivalu osvojili nagradu Breza za najbolje debitante. Dobitnik je Zlatne Arene za režiju svog dugometražnog prvijenca 'Živi i mrtvi' (2007).

Hrvatska, 2010, 14 min,
produkcijska kuća: X production d.o.o.,
redatelja: Kristijan Milić,
scenarij: Marko Sušac prema kratkoj priči Miljenka Jergovića
uloge: Norman Mahmutović, Dejan Aćimović, Slaven Knezović, Goran Bogdan, Ana Maras


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.11747 )