Logo


Naslov članka: Roman 'Lumen' za ljubitelje povijesnih krimića! (p)
Podnaslov:
Autor:
Saturday 04 June 2011 - 17:49:45

BEN PASTOR
LUMEN
Izdavač: Edicije Božičević
Godina izdanja: 2011.
Autorica: Ben Pastor
Prevoditelj: Nebojša Buđanovac
Urednica: Sanja Janušić
Cijena: 165,00 kn meki uvez
Broj stranica: 224
Format: 15x23,5 cm
ISBN: 978-953-6751-66-2 meki uvez

Odlično osmišljen zaplet i pripovjedačka britkost... Roman je uznemirujuća mješavina detekcije i refleksije.
Publishers Weekly

Godine 1939. nacistička Njemačka okupirala je Poljsku. Predstojnica jednog katoličkog samostana u Krakovu, časna sestra Kazimierza, uz stigme ima i sposobnost predviđanja budućnosti, a zbog svojih nadnaravnih sposobnosti duboko je predana redovničkom pozivu i samostanskom životu koji živi uz moto Lumen Christi, Adiuva Nos! - Svjetlosti Kristova, pomozi nam! Prema nalogu pape, u krakovskom samostanu boravi svećenik, otac Malecki, kako bi istražio njezine nadnaravne sposobnosti.No predstojnica Kazimierza je ubijena. Mladi njemački satnik Martin Bora započinje istragu o ubojstvu, zajedno s ocem Maleckim. Dok dvojica netipičnih istražitelja slijede malobrojne tragove, nacisti sve okrutnije postupaju s Poljacima i Židovima. Iako zatečen nasiljem i okrutnošću te ideološkom zadojenošću svojih sunarodnjaka, satnik Bora ne može ignorirati svoju prusku narav i duboko usađen osjećaj dužnosti, stoga i dalje, iako sve više u sukobu sa samim sobom, ostaje vjeran nacističkom režimu. Nakon opsežne detektivske istrage, otac Malecki i satnik Bora blizu su otkrivanja istine o smrti redovnice...

'Lumen', roman prvijenac spisateljice Ben Pastor, pripada žanru povijesnog romana, no roman koji je ujedno i ratna i detektivska priča, politička intriga, psihološki triler i mistična vjerska zagonetka ne može ostati u 'ladici' pripadajućeg žanra već ga posvema nadilazi, kako s temama koje obrađuje tako i spisateljskim umijećem.


RECENZIJA
'Lumen' je roman koji postavlja povijesna, religijska i moralna pitanja te time privlači mnogo širu čitateljsku publiku nego što bi to uspjelo određenim publicistčkim djelima iste tematike. Autoričino umijeće dolazi do izražaja upravo u dočaravanju različitih stajališta glede spomenutih pitanja čime stvara izvanrednu atmosferu koja, zajedno s istinitom povijesnom pozadinom, čini ovaj roman nezaboravnim štivom.
Eurocrime


BIOGRAFIJA AUTORICE
Ben Pastor je rođena u Rimu, u Italiji. Živi u Sjedinjenim Američkim Državama gdje radi kao profesorica na Sveučilištu u Vermontu. Piše na engleskom jeziku i jedna je od talentiranijih spisateljica povijesnog romana. Godine 2008. nagrađena je prestižnom nagradom Premio Zaragoza.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.11677 )