Logo


Naslov članka: Premijera predstave 'Joseph' u Teatru &TD 7. lipnja 2011. (p)
Podnaslov:
Autor:
Saturday 04 June 2011 - 17:50:42

Premijerna izvedba predstave 'Joseph' u režiji Ivice Buljana, odigrati će se 7. lipnja u polukružnoj dvorani Teatra &TD, s početkom u 21 sat. Ulaz isključivo s pozivnicom. Slijedi izvedba 8. lipnja / isto vrijeme, isto mjesto / Cijena ulaznice: 50/ 25 kn za studente


TEATAR &TD (ZAGREB), NOVO KAZALIŠTE (ZAGREB), QUEER ZAGREB I MINI TEATAR (LJUBLJANA)

JOSEPH

Režija: Ivica Buljan
Prijevod i dramaturgija: Zlatko Wurzberg
Prostor: son:DA
Tumači: Stipe Kostanić

U samo jednoj večeri, između odlaska u kino, brze vožnje skupim autom, opijanja i plesa po barovima jedan će mladić iz dječaka prerasti u muškarca te razumjeti vlastiti karakter i položaj kroz progresiju zavođenja i žudnje za iskusnom ženom.

U odnosima muškaraca i žena, obilježje i posebnost francuske kulture, barem od 18. stoljeća naovamo, spoznajni je moment seksualnosti.

Marguerite Duras, veliki majstor paradoksalne snage jezika, ovdje govori o trenutku shvaćanja prirode klasnog izrabljivanja kroz intimnu priču erotskog iskustva.Roman 'Brana na Pacifiku' pripovjeda o životu obitelji sitnih kolonista zemljoposjednika u Francuskoj Indokini s kraja dvadesetih godina prošlog stoljeća, o udovici i njeno dvoje adolescentne djece Suzanne i Josepha. U ne mnogo boljem položaju od lokalnog stanovništva i u želji da se obogati, majka ulaže sva sredstava i od kolonijalne uprave kupuje zemlju koja se pokaže jalovom jer je periodično poplavljuje Pacifik. Ona se buni protiv katastra koji ju je opljačkao, bori se protiv prirode i podiže brane, u unaprijed izgubljenoj bitci protiv klasnog izrabljivanja i stihije prirode.

"Imala je toliko nevolja od kojih je postala neman neodoljive privlačnosti da su joj djeca, tješeći je u nevoljama, bila u opasnosti da je nikada ne napuste, pokoravaju se njezinoj volji i propadnu sa svime."

U odabranom odlomku iz romana, koji je cijelo jedno zatvoreno poglavlje, Joseph postaje pripovjedač koji sestri govori o trenutku kada je prekinuo pupčanu vrpcu osjećaja što ga vežu za obitelj. Dvadeset mu je godina i dok očekuje ženu koja će ga otrgnuti od majke i sestre, on je odmah prepoznaje dok prolazi ispred njega. Lina će u njegovom životu igrati dvije uloge, seksualnu i majčinsku, kao ljubavnica i zaštitnica. Učinit će ga drukčijim muškarcem: "Lice mu je odavalo takvu sreću da ga više nisu prepoznavali."

'Brana na Pacifiku' bio je najdraži autoričin roman, a ista je autobiografska osnova bila predložak njezinom u nas mnogo poznatijem romanu Ljubavnik.

Tekst predstave izvađen je iz narativnog slijeda romana kao zatvorena cjelina. Njegov kazališni iskaz tijesno prati postupak čitanja. Tekst koji priča jedno erotsko iskustvo, prelaženje je između scenskog ulaska i izlaska sa scene. Izvođač pritom ne donosi neko psihološko stanje, nego prije svega izgovara piščeve riječi. Marguerite Duras je na svoj odrješit način govorila da glumački rad ubija pisanje, da ga kazalište uništava. Izazov što ga postavlja ova predstava je gledatelja postaviti pred osobno i intimno otkriće sjećanja erotske prirode.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.11674 )