Logo


Naslov članka: Roman 'Prvi otisak' Xavier-Marie Bonnota za ljubitelje žestokih krimića (p)
Podnaslov:
Autor:
Thursday 02 June 2011 - 23:57:31

XAVIER-MARIE BONNOT
PRVI OTISAK
Izdavač: Edicije Božičević
Godina izdanja: 2011.
Autor: Xavier-Marie Bonnot
Prevoditeljica: Dubravka Celebrini
Urednica: Sanja Janušić
Cijena: 165,00 kn meki uvez
Broj stranica: 300
Format: 15x23,5 cm
ISBN: 978-953-6751-65-5 meki uvez

Samo se neki romani istaknu, a ovo je jedan od takvih romana. Bonnot će vas natjerati da se tresete od straha.
La Provence

Na obali Marseillea nalazi se prapovijesna podvodna spilja čiji su zidovi oslikani drevnim crtežima. Jedan od crteža prikazuje ruku s tri prsta i već dugi niz godina arheolozima je velika nepoznanica. Predstavlja li crtež neki mistični simbol za prizivanje duhova? Ili lovačku oznaku? Ili je tek, kako su mnogi vjerovali, dokaz i prikaz ritualne amputacije, uobičajene za šamanske zajednice?Serijski ubojica vjeruje u posljednju teoriju te svojim žrtvama odstranjuje dijelove tijela, a kao svoj 'potpis' na mjestu zločina ostavlja spiljski crtež troprste ruke. Slučaj čudovišnog serijskog ubojice nedokučiva identiteta preuzima Michel de Palma iz marseilleskog Odjela za umorstva, koji do sada još nikada nije izgubio slučaj, a to ni ne namjerava.

Bonnotov prvijenac kompleksan je kriminalistički roman, tzv. policier, koji se u mnoštvu drugih krimića razlikuje po okruženju u koje je autor postavio radnju. Akademski krug sveučilišnih profesora, serijski ubojica s 'potpisom', policijski narednik starog kova i zaljubljenik u operu sa čudnim nadimkom, jamče čitatelju napetu, suvremenu priču i uzbudljivo putovanje u prapovijest, sve do ledenog doba.


BIOGRAFIJA AUTORA
Xavier-Marie Bonnot rođen 1962. u Marseilleu, francuski je književnik, doktor povijesti i sociologije te magistar francuske književnosti, snimatelj i redatelj dokumentarnih filmova. Čitateljskoj publici predstavio se romanom Prvi otisak, prvim od četiriju romana s De Palmom kao glavnim junakom. Za roman 'Prvi otisaknagrađen je dvjema književnim nagradama i jedan je od najprodavanijih pisaca u Francuskoj. S obitelji živi i radi u Parizu.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.11663 )