Logo


Naslov članka: Sutra posljednje ročište u sudskom postupku zbog prosvjeda za Varšavsku u blizini Markovog trga (p)
Podnaslov:
Autor:
Monday 30 May 2011 - 23:08:30

Zagreb, 30. svibnja 2011.

SUTRA POSLJEDNJE ROCISTE U SUDSKOM POSTUPKU ZBOG PROSVJEDA ZA VARSAVSKU U BLIZINI MARKOVOG TRGA

Pozivamo Vas da medijski popratite posljednje rociste u sudskom postupku vezanom uz prosvjede u Varsavskoj koji je pokrenula Policijska uprava zagrebacka protiv Teodora Celakoskog i Tomislava Tomasevica. Rociste ce se odrzati na Prekrsajnom sudu u Zagrebu u utorak 31.5. u 15:00 h na Kennedyevom trgu 11, soba 233 (sutkinja Vlatkica Juric).

Policija je pokrenula prekrsajni postupak tvrdeci da su Celakoski i Tomasevic organizirali prosvjed 19.7.2010. ispred Skupstine Grada Zagreba u Cirilometodskoj ulici i time prekrsili Zakon o javnom okupljanju. Naime, Skupstina Grada Zagreba nalazi se u blizini Markovog trga tj. oko 90 m od Vlade RH pa je na tom mjestu navodno zabranjeno javno okupljanje. Medjutim policija ocito selektivno primjenjuje Zakon o javnom okupljanju koji zabranjuje prosvjede 100 m od objekata u kojima su smjesteni ili zasjedaju Vlada RH i Hrvatski sabor (Markov trg), ali i Predsjednik Republike te Ustavni sud. Buduci da je Ustavni sud vec nekoliko godina smjesten u Varsavskoj 3, nije nam jasno zasto policija unatoc zakonskoj zabrani godinama dozvoljava prosvjede za Varsavsku 10 m od Ustavnog suda, a sada proganja zbog prosvjeda za Varsavsku 90 m od Vlade RH.

Ukoliko Celakoski i Tomasevic budu proglaseni krivima prijete im pojedinacne kazne od 5.000 do 20.000 kn. Ovo je jedan od oko 200 sudskih postupaka koji se i dalje vode protiv prosvjednika iz Varsavske.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.11622 )