Logo


Naslov članka: Tjedan suvremenog plesa 2011: Srijeda, 1. lipanj (p)
Podnaslov:
Autor:
Sunday 29 May 2011 - 21:30:25

PROGRAM DOGAĐANJA 28. TJEDNA SUVREMENOG PLESA
24. svibanj- 02. lipanj 2011.
Zagreb/ Rijeka

9. dan Festivala- srijeda 01. lipnja 2011.


Map of my heart- Helen Walkley (CA) u suradnji s učenicima Škole suvremenog plesa Ane Maletić

01.06.2011. | 18:00h | Zagrebački Plesni Centar, Ilica 10 (Škola suvremenog plesa Ane Maletić)
02.06. 2011. | 12:00h | Hrvatski Kulturni Dom – Sušak , Strossmajerova 1, Rijeka (Škola suvremenog plesa Ane Maletić/ Škola za suvremeni ples i balet Donja Vežica/ Flashdance)Map of my heartkomad je koji je koreografkinja Helen Walkleynapravila s 11 djevojaka u dobi od 16 do 19 godina.Dala im je smjernice/upute, promatrala njihove reakcije te način na koji su prisutne. Odabrala je specifične, naizgled jednostavne pokrete i geste.

Helen Walkley je nezavisna performerica, koreografkinja i nastavnica iz Vancouvera, Kanada. Intenzivno je radila i živela u Holandiji, Njemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama. Helen je svoje performanse izvodila na New York Improvisation Festivalu te na sceni Dance Theater Workshop u New Yorku, a potom i na American Dance Festivalu.

Više informacija na: http://www.danceweekfestival.com/hr/novosti


Sideways Rain
Alias (CH)


31.05.2011. | 20:00h | Zagrebačko Kazalište Mladih, Teslina 7
01.06.2011. | 19:00h | Zagrebačko Kazalište Mladih, Teslina 7
Koreograf: Guilherme BotelhoTrailer:http://www.youtube.com/watch?v=B0LnCrMQTSs

Petnaest plesača u neprekidnom nizu prelaze s jedne strane pozornice na drugu. Hodaju, trče, padaju, dižu se, zastajkuju, iznova se kreću – kao da ih pokreće neki kompulzivni nagon. Kroz ponavljanje fraza i sekvenci pokreta, kroz postepeno povećavanje ritmičkih struktura unutar samog djela, izranja vizualno bogata koreografija ispunjena čudnovatom, gotovo zaraznom energijom kojoj je nemoguće odoljeti. Kao što je uobičajen slučaj sa skupinom Alias, koreografija i umjetnički ciljevi se u potpunosti preklapaju. Ovoga puta Guilherme Botelho nam pruža vizualnu i fizičku metaforu jedinstvene sile koja pokreće život. Prosto savršenstvo u svojoj jednostavnosti.

Brazilski koreograf koji živi i radi u Švicarskoj, Guilherme Botelho, ovog puta daje vizualnu i fizičku metaforu čiste snage koja je izvor života.

„Dok gledamo predstavu Sideways Rain prijeti nam vrtoglavica, a srce ubrzano kuca. S ovim djelom Guilherme Botelho slavi ples osjetila koji ima tendenciju da se pretoči u trans. HIPNOTIZIRAJUĆE, UPEČATLJIVO, OPČINJAVAJUĆE, FASCINANTNO (…)“ Marie-Pierre Genecand, Le Temps, Switzerland

Više informacija na: http://www.danceweekfestival.com/hr/novosti


The Project
Izraelska opera, Suzanne Dellal Centar (IL)


01.06.2011. | 20:00h | KD Lisinski
Koreografi : Jacopo Godania, Marc GoeckeTrailer:http://www.youtube.com/watch?v=Oj6lypp6DvM&feature=player_embedded

The Project je nastao u suradnji Suzanne Dellal Centra i Izraelske opere, tj. u suradnji priznatih međunarodnih suvremenih koreografa s novoosnovanom skupinom sastavljenom od desetak najboljih mladih izraelskih plesača. The Project čine tri djela koja kombiniraju estetiku i tehniku klasičnog baleta sa smjelošću suvremenog plesa: Light Years – Jacopa Godania (Italija) i Super Nova – Marca Goeckea (Njemačka) te u okviru premijerne izvedbe koreografija Through the Center – Emanuela Gata (Francuska). Djela ovih koreografa na repertoaru su vodećih međunarodnih plesnih skupina poput: NDT, The Paris Opera Ballet, Stuttgart Ballet, Scapino Ballet, Monte Carlo Ballet i mnogih drugih. Umjetnički direktor Projekta je Mate Moray, bivši plesač Izraelskog Baleta, koji je čest gost na međunarodnim scenama.

Više informacija na: http://www.danceweekfestival.com/hr/novosti


Tao te
Ferenc Fehér (HU)


31.05.2011. | 18:00h | Zagrebački Plesni Centar, Ilica 10
01.06.2011. | 21:30h | Zagrebački Plesni Centar, Ilica 10
Koreografija i glazba: Ferenc FehérTrailer:http://www.youtube.com/watch?v=47yXC6np6_E

Ferenc Fehér samouki je mađarski plesač i koreograf koji u svojoj umjetnosti koristi tehnike borilačkih vještina i hip hopa. Tim putem stvara poseban stil. Dobitnik je nekoliko nacionalnih i međunarodnih nagrada za svoj rad, a živi i radi u Budimpešti. Njegov komad «Tao Te» je plesno-kazališni duo vrlo precizne dramaturgije.

Kao autodidakt bez dovršenog formalnog plesnog obrazovanja, Ferenc Fehér je stvorio vlastiti stil u kojem se opažaju utjecaji free style plesa i tehnika borilačkih vještina. Od 1999. do 2007. djelovao je unutar kompanije Finita la Commedia pod umjetničkim vodstvom redateljice Anikó Juhász (O. Caruso). Svoje vlastite koreografije počinje stvarati od 2007. Nastupao je na brojnim međunarodnim festivalima i scenama diljem Europe i svijeta (Njemačka, Francuska, Španjolska, Srbija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Rusija, Izrael, Južna Koreja itd.). Za svoj je rad višestruko nagrađivan: 2010. godine primio je Nagradu Rudolf Laban za najbolje koreografsko ostvarenje u Mađarskoj.

Više informacija na: http://www.danceweekfestival.com/hr/novosti


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.11612 )