Logo


Naslov članka: 10. Festival europske kratke priče: Press konferencija! (p)
Podnaslov:
Autor:
Wednesday 25 May 2011 - 23:41:17

10. FESTIVAL EUROPSKE KRATKE PRIČE
Zagreb-Split (29.svibnja.-3. lipnja 2011.)
10. jubilarni Festival europske kratke priče održat će se od 29. svibnja do 3. lipnja u dva grada Splitu i Zagrebu.

„Deset je godina festivala pa smo to odlučili okruniti jednim izdanjem koje mi, između sebe zovemo, „The Best Of“ izdanje, najavili su danas na konferenciji za novinare organizatori 10. FEKP-a.

“ To znači da smo sve ono što nam se sviđalo, ono što nam je bilo silno drago, ne samo autori, tekstovi već i knjige objavljene u Hrvatskoj, odlučili pozvati na ovo izdanje kako bismo zaključili priču s 'kratkom pričom' i pokazali što smo svih ovih godina radili“, naglasio je programski urednik festivala Roman Simić Bodrožić.

„Od samog se početka festival radi u dva grada na čemu smo i inzistirali. Također cilj nam je bio da festival ne traje samo tjedan dana pa smo ga proširili i na prevoditeljske radionice. Ove je godine organizirana prevoditeljska radionica iz suvremene poljske književnosti koju je priredila Ivana Vidović Bolc, a na kojoj gostuje Olga Tokarczuk, jedna od vodećih poljskih spisateljica. Najbolji polaznik bit će nagrađen odlaskom na Ljetnu školu poljskog jezika“, dodao je Simić Bodrožić.

„I ove se godine FEKP proširio van europskih granica. Riječ je o kratkim i ne samo kratkim pričama različite tematike, različitog pristupa, različitih poetika tako da ovogodišnji festival prikazuje suukus svega što se u prethodnih deset godina radilo“, izjavila je članica festivalskog odbora Snježana Husić.U ovogodišnjem svojevrsnom „The Best Of“ izdanju – gosti će biti pisci koji su u proteklom desetljeću obilježili europsku kratku priču i naše bavljenje njome – svjetski i europski poznati autori kao što su dobitnik Bookerove nagrade James Kelman (UK), Yiyun Li (USA/Kina), Olga Tokarczuk (Poljska), Julia Franck (Njemačka), Arnon Grunberg (Nizozemska), Etgar Keret (Izrael), Frode Grytten (Norveška), Andrej Blatnik (Slovenija)… te naši majstori pisane riječi poput Zorana Ferića, Senka Karuze, Roberta Perišića, Borisa Dežulovića, Maje Hrgović, Tanje Mravak, Zorana Malkoča i dr.

Čitanja, druženja, okrugli stolovi, predstavljanja i razgovori održavat će se u zagrebačkoj Booksi, Močvari, Studenskom centru, Profil Megastoreu te Filozofskom fakultetu, dok su za splitski dio programa zaduženi Gradska knjižnica, Klub Ghetto i Klub Quasimodo.

Neformalno otvorenje ovogodišnjeg FEKP-a održat će se u nedjelju, 29. svibnja s početkom u 15 sati s već tradicionalnim programom“Čuvajte se: hrvatski umjetnici kuhaju!”, koji će popratiti i izložba “Short Images”.

Sve informacije potražite na službenim stranicama festivala
festival-price.profil.hr.


Foto by Robert Jukić


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.11577 )