Logo


Naslov članka: Predstava 'Lijepa naša' 24. i 25. svibnja 2011. u Teatru &TD! (p)
Podnaslov:
Autor:
Tuesday 24 May 2011 - 23:34:39

Izvedbe predstave Lijepa naša, u režiji Mirana Kurspahića, možete pogledati 24. i 25. svibnja, u velikoj dvorani Teatra &TD, s početkom u 20 sati.

Cijena ulaznice: 50/25 kn za studente

Igraju: Csilla Barath-Bastaić, Petra Dugandžić, Ivana Horvat, Marijana Mikulić
„"Lijepa naša..." je neka vrste revizije zadnjih dvadeset godina, samo kroz površnu prizmu estradne pjevačice, žene, provučene kroz još površniju sferu estradne scene. Groteskni pogled u nazad i uplašeni pogled u neizvjesnu budućnost. Društvo se danas posve estradiziralo. Svatko ima svojih 5 minuta slave, makar i kroz facebook. Danas ništa ne postoji ako se ne registrira u medijima, niti jedan problem, niti jedna stvar, niti jedan događaj. Problemi su očiti, samo se ne registriraju dok se medijski ne očituju. I politika i političari su se estradizirali, gotovo do nivoa pop zvijezda. Priča o pjevačici, daleko je intrigantnija od priče o državi. Živimo u vremenu pamfletskih naslova i pamfletske literature, a kazalište nije neka sveta krava da ostane imuno od toga. Ali nema tu upiranja prstom, svi smo mi bili, jesmo i bit ćemo dio toga. Svatko od nas u spokoju svoga doma i košmaru svoje glave, zna da li je i za koga glasao, kome je klicao, zna da li je i zašto izašao na ulicu, da li je platio porez, upao preko veze ili primio mito. Bez svih nas zajedno ne bi ni bilo Lijepe Naše i njezine karijere. Preostaje nam jedino da se lupimo po glavi i da se napokon naučimo smijati sebi samima. Možda onda i konačno odrastemo.“, istaknuo je Kurspahić.


LIJEPA NAŠA

Režija: Miran Kurspahić
Dramaturgija: Rona Žulj
Kostimografija: Ivica Skoko
Video: Vanja Vascarac
Glazba: Nikša Marinović
Producent: Petra Glad
Igraju: Ivana Horvat, Marijana Mikulić, Csilla Barath-Bastaić, Petra Dugandžić

Ovo je priča o popularnoj pjevačici našeg doba. O dvadeset godina njezine karijere; o njoj koja je prošla sve. Pratili smo je od malih nogu, bolnoga procesa svađe, sukoba i odvajanja od obitelji, svih stilskih promjena i mladenačkog buntovništva. Njezinog prvog skrbnika, menadžera, očinske figure koja joj pomaže u osamostaljenju, čvrstom rukom vodeći njezinu trnovitu karijeru u domoljubnom naboju. Njoj koja mu je poput kćeri, za koju bi učinio sve, on uzima sve, a zatim umire ostavivši ju ožalošćenu, zatečenu i ranjivu. Pratimo čitavu plejadu njenih daljnjih menadžera, od samozatajnog, skromnog, pragmatičnog, ali i proračunatog bivšeg komesara, preko naočitog, upadljivog, odrješitog, arogantnog i snalažljivog dalmatinca pa sve do njezine posljednje menadžerice, plahe, nesigurne ženice, koja se unatoč paravanu čvrstine i odlučnosti, ne zna nositi sa sveprisutnim problemima svoje klijentice. Njoj, neospornoj zvijezdi ovih prostora. Zvijezdi koja samo pjeva, a hitove joj pišu drugi. Ona i izgleda kao glamurozna zvijezda, vozi skupe aute, nosi haute couture, posjećuje modne evente i sva bitna društvena događanja, ona je nužnost na svakom respektabilnom partiju, trešnja na torti, no ona ima i ogromne minuse na kartici i goleme kredite na grbači. Ona svoju ljepotu i seksipil eksploatira do krajnjih granica, svako toliko odlazi na estetske operacije ne bi li izgledala mlađe, ljepše, poželjnije jer tržište je neumoljivo, a ona nezaustavljivo stari i propada. Ima skupu ovisnost o drogama, koju potpomažu njezini menadžeri, drogama koje nabavlja u inozemstvu, no novaca nema, a ovisnička kriza je sve gora i sve se više zadužuje. Povezivali su je s uglednim ljudima, političarima, „uspješnim poduzetnicima“, generalima, menadžerima i reprezentativcima. Priča se da je imala i ljubavnika iz redova crkve. Vežu je uz organizirani kriminal, gospodarske malverzacije. No, ona ne mari. Ona samo pjeva i gura dalje. Ona je Lijepa Naša....


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.11559 )