Logo


Naslov članka: Knjiga stripa '1602' Neila Gaimana za ljubitelje vrhunskih stripova (p)
Podnaslov:
Autor:
Saturday 21 May 2011 - 10:30:44

Neil Gaiman
MARVEL 1602
prijevod: Anja Majnarić
godina: 2010
naklada: 1000
uvez: tvrdi
jezik originala: engleski
žanr: strip

Ilustrator: ANDY KUBERT
Digitalno bojanje ilustracija: RICHARD ISANOVE
Originalna tipografija: TODD KLEIN
Autor naslovnica: SCOTT MCKOWEN
Crteže mračne dimenzije u Osmome dijelu, stranice 33-34 izradio Steve DitkoNeil Gaiman, najnagrađivaniji autor današnjice, među četrdesetak nagrada za svoja literarna ostvarenja ubrojio je i nagradu Quills koju Publisher’s Weekly dodjeljuje najboljem crtanom romanu godine, i to za knjigu koju upravo držite u rukama. Na svoj jedinstveno čaroban način Gaiman je naglavce okrenuo Marvelov svijet superheroja i smjestio radnju u Englesku 1602. godine, pred kraj vladavine kraljice Elizabete.

Iz nekog neobjašnjivog razloga, poznata lica iz Marvelova svijeta, Daredevil, Spiderman, Fantastična četvorka, X-men ekipa, Nick Fury, Dr. Strange, Thor i Kapetan Amerika postoje i žive četiristo godina prije nego što bi se trebali pojaviti u našem svijetu i u naše doba. Nešto je negdje fatalno krenulo naopako. Malo pomalo superheroji će, boreći se istovremeno protiv svojih starih i poznatih neprijatelja Dr. Dooma i Magneta, shvatiti da moraju uspostaviti normalni vremenski slijed ili će temporalna distorzija uništiti svijet u kojem sad žive kao i onaj u kojem se tek trebaju roditi.

Scenarij Neila Gaimana na papir je pretočio crtežima proslavljeni Andy Kubert, a boje je dodao jedan od najboljih kolorista današnjice, Richard Isanove. Naslovnice svih svezaka izradio je Scott McKowen u stilu grafika iz 17. stoljeća. Prijevod je djelo Anje Majnarić.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.11547 )