Logo


Naslov članka: Subversive Film Festival 2011: Fraktura na Subversive Film Festivalu (p)
Podnaslov:
Autor:
Monday 16 May 2011 - 23:36:34

Okrugli stol i promocija knjige 'Značenje Magreba'
u kinu Europa, Varšavska 3
u srijedu 18. svibnja 2011. u 19 sati
Sudionici: David Harvey, István Mészáros, Slavoj Žižek,
Samir Amin i Zygmunt Bauman
Moderator: Srećko Horvat

Središnji okrugli stol konferencije "Nove emancipacijske borbe" propituje preslagivanje moći u čitavom svijetu, ali prije svega nastoji istaknuti emancipacijske potencijale narodnih pokreta. Što u tom kontekstu možemo naučiti od Magreba i što nam je činiti?
Za razliku od svjetske diplomacije i geostrateških kalkulacija, kojima je glavna briga da se očuva status quo, u knjizi 'Značenje Magreba' vodeći intelektualci današnjice – od Slavoja Žižeka i Alaina Badioua preko Antonija Negrija i Tariqa Alija do Samira Amina i Noama Chomskog – reagiraju na događaje koji samo na prvi pogled nisu povezani i s nama.
'Značenje Magreba' pruža uvid u promjene koje nedvojbeno markiraju početak jedne nove ere.


Predavanje "'Subverzija'u iščitavanju vizualnog" Gayatri Chakravorty Spivak
u kinu Tuškanac, Tuškanac 1
u ponedjeljak 23. svibnja 2011. u 20 sati

Predavanje će se koncentrirati na odnos između etike drugotnosti i politike identiteta – u odnosu na pitanja nacionalizma, posebice u kontekstu nedavnih događaja u sjevernoj Africi i zapadnoj Aziji, uz prikaz primjera iz vizualne umjetnosti te isječke iz filmova.


Tribina i promocija knjige 'Nacionalizam i imaginacija' Gayatri Chakravorty Spivak
na Filozofskom fakultetu, Ivana Lučića 3, D7
u utorak 24. svibnja 2011. u 19 sati

'Nacionalizam i imaginacija' knjiga je osobite teoretičarke i aktivistkinje Gayatri Chakravorty Spivak koja se na teorijski kompleksan i etički odgovoran način bavi ključnim problemima književne, postkolonijalne i feminističke teorije. U eseju "Nacionalizam i imaginacija" autorica analizira ostvarivanje indijske neovisnosti 1947. i preispituje temelje stvaranja nacije-države iz mikrološke optike, otvarajući pitanja nacije i transnacionalnih prostora, nacije i jezične memorije te povijesne naracije. Esej "Novo promišljanje komparativizma" ključan je za novo shvaćanje proučavanja komparativne književnosti i dosega komparabilnosti te bitan odmak od zapadnocentrične znanosti o književnosti prema istinskom svjetskom proučavanju književnosti.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.11498 )