Logo


Naslov članka: Premijera komedije 'Terapija, terapija' Christophera Duranga u Komediji 20. svibnja 2011. (p)
Podnaslov:
Autor:
Tuesday 17 May 2011 - 21:11:37

Premijera komedija Christophera Duranga
Terapija, terapija!
(Beyond Therapy)
Redatelj: Damir Lončar

Petak, 20. svibnja u 19:30 sati.

Prevoditeljica je Dubravka Ostojić, scenograf Ivo Knezović, kostimografkinja Mirjana Zagorec; svjetlo je oblikovao Anđelko Kos, a autor glazbe je Mate Matišić.

U glavnim su ulogama: Goran Malus, Vanja Ćirić, Saša Buneta, Dubravka Ostojić, Igor Mešin i Damir Poljičak.
“…Ovo je pametna, duhovita suvremena priča o seksualnosti, psihoanalizi, ljubomori, osamljenosti. Bruce i Prudence, oboje već (ili tek) u tridesetima, upoznaju se preko oglasa. Oni su potencijalno "dobar spoj", no problem je u tome što Prudence želi savršenstvo, i princa na bijelom konju, a Bruce bi to i mogao biti da nije biseksualan. Naime, on još uvijek preispituje svoju seksualnost, i u vezi je sa svojim dečkom Bobom, a opet, želio bi se oženiti, imati djecu i srediti svoj život. Iako, kako sam kaže: Kako život može biti sređen? Život je sam po sebi užasan nered. Zato ljudi i žive zajedno, da bi se suočili s užasima ruku pod ruku….

…Durang nalazi inspiraciju u općim mjestima psihoanalize, i podsmjehuje se pokušajima analize i autoanalize metodama pogrešnih interpretacija Freuda, beskonačnog pričanja o sebi, vraćanja u rane faze djetinjstva, itd.
Zbog toga su njegovi psihoterapeuti zapravo ti koji imaju psihičkih problema, i kao takvi, neiscrpan izvor komičnog. Vjerojatno bi neki vještiji psiholog definirao njihove dijagnoze, mi smo u predstavi slijedili instinkte.
Ovaj se tekst, kao i njegovo vrijeme (početak osamdesetih), bavi pojedincem i njegovim (ne)snalaženjem u društvu, a to je ono što je univerzalno u bilo kojem vremenu, pa tako i u našem. On naizgled ne zadire u širu društvenu sliku, izuzevši nekoliko uzgrednih referencija pop-kulture osamdesetih, ali je možemo naslutiti. Kako društvena pravila, tako i odstupanja od njih. … “ –

Dubravka Ostojić

Osim premijerne izvedbe, predstava je na repertoaru i 21., 24. i 27. svibnja s početkom u 19:30 sati.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.11456 )