Logo


Naslov članka: Queer Zagreb 2011: Red Room – iznimno, odlično, neusporedivo! (p)
Podnaslov:
Autor:
Wednesday 04 May 2011 - 22:42:46

Red Room – iznimno, odlično, neusporedivo
(dojmovi prošlogodišnje publike)

Samo nas još dva dana dijeli od novih kabaretskih porcija koje će u tvornici Jedinstvo ovoga vikenda servirati Red Room. Međunarodne zvijezde cirkusa, nove burleske i varijetea osvojile su zagrebačku publiku prije pola godine, pa se ova uvrnuta obitelj vratila na hrvatski teren na tri dodatna dana – od 6. do 8. studenoga.

Za dojmove o prošlogodišnjoj izvedbi upitali smo neke od prošlogodišnjih gledateljica koje su samo radi Red Rooma doletjele iz inozemstva. Flora Herberich, cirkuska producentica pri londonskom Roundhouseu, znamenitoj izvedbenoj kući, nije susprezala svoje pozitivne dojmove o događaju koji je te noći u studenom preporodio Jedinstvo. „Red Room je tu tvorničku ljušturu transformirao u prostor koji se može mjeriti s rivalima poput La Cliquea/Soiréea i drugih londonskih klubova. Duhovit, zabavan, vizualno zapanjujuć, prepun vještine i kabaretskog štiha, zadivio je lokalnu, ali i međunarodnu publiku koja je mogla prisustvovati njegovoj jedinstvenoj atmosferi i začinjenosti. Crvena soba, crveno vino, crveni tepisi, prekrasni akrobati - što bi se uopće više i moglo poželjeti?“, kaže Flora.„Jesenski Red Room bio je odlično iskustvo! Uživala sam u predstavi!“, kaže tamnoputa soul pjevačica Renee Benson iz New Yorka. „Preselila sam u Beč i na Eurosongu ću pjevati za Austriju. Voljela bih da mogu opet doći pod vaš 'crveni šator', ali eurovizijske obaveze mi to nažalost ne dopuštaju.“

Lana Paić hrvatska je cirkuska umjetnica koja živi i radi u Francuskoj, cirkuskoj velesili. Unatoč svakodnevnoj izloženosti iznimnim cirkuskim produkcijama, Red Room, zbog kojeg je njezino društvo satima vozilo prema Hrvatskoj, istaknula je kao posebnu kategoriju. Nisu žalili puta. „Ta je predstava nešto vrlo izuzetno! Već od samog ulaska u dvoranu imala sam dojam da ulazim u poseban, tajnovit svijet. Vrlo mi se dopala barokno dekadentna atmosfera gdje sve pluta u crvenkastoj polutami. Red Room u studenom bio je pravi umjetnički doživljaj, tema brojnih razgovora na putu za Francusku, a i kasnije. U Francuskoj, koja sebe smatra kolijevkom suvremenog cirkusa, stalna je utrka za originalnošću, istraživanjem, preispitivanjem novih mogućnosti... Usprkos tome, ni ja, ni moji prijatelji iz Francuske dosad nismo vidjeli ništa kao što je vaš Red Room!“, zaključuje Lana.

Povratak Red Rooma u svibnju bio je stoga samo pitanje dana. U potrazi za novim dobrim dojmovima, Red Roomova je ekipa ovoga puta priredila i dodatne sadržaje. Osim dvosatne predstave koja svake večeri igra u 20 sati, Red Roomov šank bit će otvoren i nakon finalnog aplauza, a tijekom noći publiku ćemo darivati novim kabaretskim točkama! Uz akcijske cijene pića, poklone za posjetitelje i glazbu po izboru DJ-a Alena S.-a (Kontrapunkt kolektiv, xxxDJs), tvornički pogon Jedinstvo ovog je vikenda zasigurno jedna od boljih preporuka za večernji izlazak.

Ulaznice za Red Room prodaju se po cijeni od 70 do 150 kuna u Dancing Bearu u Gundulićevoj 7, ili online na www.cirkus.hr. Za dodatne informacije možete kontaktirati e-mail ulaznice@cirkus.hr ili telefon 091/7263-878.

Svibanjska gostovanja Red Rooma omogućili su festival Queer Zagreb (koji će prva izvedba Red Rooma zatvoriti), Turistička zajednica grada Zagreba, Pogon, Pivnica Medvedgrad, Aždaja Boutique, Magic Market, Večernji list, Queer.hr i Index.hr.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.11369 )