Logo


Naslov članka: Koncert: Damir Poša u kazalištu Komedija 23. svibnja 2011. (p)
Podnaslov:
Autor:
Wednesday 04 May 2011 - 22:24:15

koncert
Damir Poša
GK KOMEDIJA
23. svibnja 2011.
U 19,30 sati

Na koncertu će Damir Poša uz goste predstaviti pjesme uvrštene na njegov novi album „Live in Vienna“
Damir Poša
Kantautor s juga na sceni trideset godina

U Zagreb je došao sa otoka Korčula 1979. godine i upisuje petogodišnju srednju glazbenu školu „Pavao Markovac“, odjel gitare. U to vrijeme osniva duo Damir i Nikola, s kojim nastupa po zagrebačkim klubovima. Snima svoje skladbe za glazbenu proizvodnju HRT-a, a započinje također i sa javnim i televizijskim nastupima. Ubrzo nakon toga (1985. godine) starta i njegova samostalna kantautorska karijera. I dalje snima svoja djela za glazbenu proizvodnju HRT-a i nastavlja suradnju s poznatim hrvatskim glazbenicima: Dragom Mlinarcem, Vedranom Božićem, Branetom Živkovićem, Ismetom Kurtovićem, Vanjom Lisakom i mnogim drugima. U tom periodu, sve do 1990. godine, snimio je veliki broj skladbi za HRT.

Prvi samostalni album objavljuje 1993. godine, pod nazivom “Pjesme” (Orfej). Bila je to kolekcija pjesama nastalih u minulom vremenu. Album je odlično primljen, a kritike su bile više nego dobre. Damira Pošu su zbog specifičnosti materijala glazbeni kritičari i novinari nazvali “hrvatskim Dilanom”.

Nastavlja skladati i 1995. godine objavljuje album “Navijork” (Orfej). I taj album ponovo dobiva odlične kritike.

1997. godine izdaje album “Bez obaveza” (Croatia Records) i započinje sa radom na muzici za film. Iste je godine kao redovni član primljen u Hrvatsko društvo skladatelja i priznaje mu se status umjetnika. Započinje suradnju sa firmom “Thomastik Infeld” iz Beča.

Potom, 1999. godine, slijedi album “U plamenu vremena” (Croatia Records). Nastavlja sa radom i 2000. godinu obilježava mnogobrojnim nastupima i tribinama posvećenim 15 godina svog kantautorskog rada. Iste godine objavljuje album “Kolekcija pjesama” (Croatia Records), CD “Suzy” (Thomastik Infeld – samo za inozemno tržište), dok „Pjesme sa zapadne strane (Dinaton) izlazi 2001. godine, a “Unpluged” (Dinaton), 2002. godine.

Album “Može i ovako” (Euroton) objavljuje 2005. godine. Snima spot za pjesmu sa istog albuma, “Doma mi je ostalo sve”, te obilježava dvadeset godina samostalnog kantautorskog rada.
Slijedi novi album „Kolekcija“ 2007. godine (Dinaton) kojeg promovira nastupima u zemlji i inozemstvu.

Godine 2009. objavljuje novi album „Brodovi su kao ljudi“ (Dinaton-Fanatik), snima spot za pjesmu „Putnik“ sa istog albuma i slijedi promocija albuma na Zagrebfestu. Live album „Tunel Wienna“ (Cantus) objavljuje 2010., koji mu jedno obilježava 30 godina skladateljskog, kantautorskog i šansonjerskog rada.

Do danas je objavio 14 albuma, i nastavlja s radom...Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.11366 )