Logo


Naslov članka: Roman 'Neotpjevana pjesma' Justina Cartwrighta o neuspjelom atentatu na Hitlera! (p)
Podnaslov:
Autor:
Wednesday 04 May 2011 - 00:18:02

JUSTIN CARTWRIGHT
NEOTPJEVANA PJESMA
Izdavač: Novela media
Godina izdanja: 2011.
Autor: Justin Cartwright
Prevoditelj: Filip Krenus
Urednica: Diana Matulić
Cijena: 139,00 kn meki uvez / 169,00 kn tvrdi uvez
Broj stranica: 325
Format: 14x21 cm
ISBN: 978-953-305-038-6 meki uvez / 978-953-305-039-3 tvrdi uvez

Dubokoumno istraživanje krivnje, prijateljstva, voajerizma i morala. Pun pogodak.
Independent on SundayDana 20. srpnja 1944. Adolf Hitler je izbjegao smrt od atentatorske bombe u svom bunkeru zvanom Vučje leglo. Konspiratori su ubrzo uhvaćeni i okačeni o kuke za meso, a njihova su smaknuća snimljena kao opomena. Jedan od njih bio je Axel von Gottberg.

Šezdeset godina nakon njegove smrti, von Gottbergov bliski prijatelj, i sad već legendarni oksfordski profesor Elya Mendel, ostavlja u nasljedstvo pisma i papire svom bivšem studentu Conradu Senioru. Senior postaje opsjednut prošlošću i onime što pronalazi u pismima. Prijateljstvo između Mendela i von Gottberga tragično je potkopano ljubavnim rivalstvom. Njihov se odnos definitivno raskida kada se von Gottberg vrati u Njemačku i Mendel ga, kao Židov, prozove i izda, smatrajući ga nacistom. Nakon von Gottbergova smaknuća, Mendela progone turobne misli i krivnja. Conrad opsesivno traži snimke tih smaknuća iz razloga koje ni sam sebi ne može objasniti.

Temeljen na istinitoj priči o prijateljstvu Adama von Trotta i Isaiaha Berlina, ovaj je roman zapanjujuće isprepletena mreža strasti, ideja, hrabrosti i ljudskosti koja se proteže od Oxforda 1930-ih, preko predratne Rusije, do suvremenog Berlina. To je istančan roman koji propituje prirodu prijateljstva i pitanja što znači biti čovjek, a ujedno je djelo majstorskog autora.RECENZIJE:

U ovom nevjerojatno intrigantnom djelu – njegovu dosad najzaokruženijem i najuspješnijem romanu – Cartwright nesmiljeno propituje dvojnosti ljudskih postupaka.
New Statesman

Cartwright uspostavlja mnogobrojne oprečne ideologije u inteligentnom i pristupačnom romanu koji postavlja pitanje kakve pouke doista možemo izvući iz još vječno promjenjivih prikaza povijesti.
Metro


BIOGRAFIJA AUTORA:

Justin Cartwright britanski je pisac rođen 1945. u Južnoj Africi. Školovao se u SAD-u i na koledžu Trinity u Oxfordu. Dugo godina radio je u oglašavanju te je režirao dokumentarce, filmove i televizijske emisije za što je i odlikovan najvišim britanskim priznanjima. Njegov roman 'In every face I meet' 1995. godine bio je u užem izboru za prestižne britanske nagrade Booker i Whitbread. Leading the Cheers osvojio je nagradu Whitbread 1998. Romanom 'White lightning' ponovno se našao u užem izboru za Whitbread 2002. The promise of happiness osvojio je nagradu Hawthornden i nagradu južnoafričkog Sunday Timesa 2005. Roman 'Neotpjevana pjesma' prvo je djelo ovog autora prevedeno na hrvatski jezik.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.11360 )