Logo


Naslov članka: Roman 'Čovjek, u zrcalu vuk' Fred Vargas za ljubitelje krimića (p)
Podnaslov:
Autor:
Monday 25 April 2011 - 00:23:18

Fred Vargas
Čovjek, u zrcalu vuk
prijevod: Petra Radin
Edicije Božičević
9/2009.
264 str. , meki uvez

Commissaire Jean-Baptiste Adamsberg nije poput uobičajenog policijiskog službenika. Njegove se metode rada čine krajne neobičnima, dovedene do ekstrema: on ne prati tragove, on ignorira uobičajno osumnjičene i probija ljudima čelične alibije; a uvijek, kao da je odsutan, misli mu lutaju... No, bez obzira, njegovi su kolege spremne priznati kako je uspješan i produktivan - rođeni murjak.

Tako i u ovom romanu sve izgleda nadrealno, kao da sudjelujemo u lovu na vampira, vukodlaka, što li to već.. U provinciji ubija ovce, slijedi prvo ubojstvo čovjeka, zatim drugo, pa treće...Adamsberg, komesar policije u Parizu, naizgled nema s time ništa, ali kad na televiziji ugleda svoju veliku ljubav, Camille, upravo u dijelu Francuske gdje se 'vukodlak' pojavljuje, igrom slučaja, ili ne, njihovi se putevi ponovno susreću, jer Camille hitno traži pomoć, nekog ozbiljnog policajca kako bi joj pomogao u potrazi za krvolokom.

Neobična priča, ali zato, garantirano ne ispuštate roman iz ruku... Jer, Jean-Baptiste Adamsberg jedan je od 'najzahtjevnijih' karaktera suvremene detektivske priče...


Fred Vargas rođena je u Parizu, 1957. godine. Po struci povijesničarka i arheologinja trenutačno je jedna od najprodavanijih autorica u Francuskoj i svijetu. Do sada je objavila desetak romana s komesarom Adamsbergom u "glavnoj ulozi", ili 'Commissaire Adamsberg investigates', u engleskom prijevodu.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.11283 )