Logo


Naslov članka: Restartov dokumentarni film u nastajanju 'Gangster te voli' dobio sredstva u Rumunjskoj (p)
Podnaslov:
Autor:
Thursday 21 April 2011 - 00:06:37

RESTARTOV ‘GANGSTER TE VOLI’ DOBIO SREDSTVA U RUMUNJSKOJ

Dokumentarni projekt ‘Gangster te voli’ Nebojše Slijepčevića u produkciji Restarta i Fade Ina upravo je dobio i rumunjskog koproducenta, produkcijsku kuću Subcultura koju vodi renomirani rumunjski producent Florin Iepan. Na posljednjem natječaju rumunjskog nacionalnog filmskog fonda CNC (Centrui National ai Cinematografiei), projekt ‘Gangster te voli’ dobio je 26 tisuća eura, kao jedan od samo četiri dokumentarca na ovom natječaju.

Film prati bračnog posrednika iz Imotskog, Nedjeljka Babića, u pokušaju da oženi nekoliko starijih klijenata. Prije 25 godina ostavio je posao parketara kako bi se posvetio karijeri za koju je rođen - spajanju usamljenih muškaraca i žena. Brzo se proslavio, zahvaljujući uspješnosti, ali i svom zvučnom nadimku - Gangster. Dobio ga je zbog svoje snalažljivosti. U Imotskom vodi agenciju ‘Nada’ i udrugu ‘Dalmatinski samci’ kroz koju mnogi pokušavaju riješiti svoj bračni status. Film ‘Gangster te voli’ prati glavnog junaka u pokušajima da oženi nekoliko klijenata, od kojih se posebno izdvaja četrdesetogodišnji samac, zidar, uvjeren da ga niti jedna žena ne može voljeti. ‘Gangster te voli’ dokumentarni je film o ljubavnim odnosima u 21. stoljeću.‘Drago mi je da su Rumunji prepoznali ovaj projekt i odlučili mu dati novce. Prvo se zakačio producent Iepan koji je vidio prezentaciju projekta na jednom od pitching foruma, te ga prijavio na svom nacionalnom fondu. Na svu sreću, svidio se i rumunskoj prosudbenoj komisiji, iako se radi o hrvatskoj temi s hrvatskom kreativnom ekipom. Treba istaknuti da je film dobio novce na redovnom, a ne koprodukcijskom natječaju’, rekla je Vanja Jambrović, glavna producentica filma.

‘Ono što me fascinira kod Gangstera je njegova osebujnost i sposobnost da neke duboke misli izgovori na jednostavan i duhovit način. Projekt je do sad super prihvaćen na međunarodnim prezentacijama u Europi, što nam pokazuje da radimo film s univerzalnom temom, a i da vrlo specifični humor dalmatinske Zagore prelazi međudržavne granice. Film je trenutno u fazi predprodukcije, slijedi glavno snimanje od srpnja do prosinca, a završetak očekujemo sredinom 2012. godine kada ćemo ga prezentirati na domaćim i međunarodnim festivalima, te u kino distribuciji’, otkriva Nebojša Slijepčević redatelj i snimatelj filma.

Nebojša Slijepčević mladi je redatelj iz Zagreba široj javnosti poznat kao redatelj i producent popularnog i nagrađivanog dokumentarnog serijala za mlade ‘Direkt’. Pretprošle godine debitirao je u igranom svijetu, kratkim igranim filmom ‘Šamar‘, koji otvara omnibus ‘Zagrebačke priče’. Za svoj kratki dokumentarac ‘Za 4 godine’ osvojio je prestižni EDN Talent Grant na Sarajevo Film Festivalu 2007. godine. Jedan je od autora programa i tutora Škole dokumentarnog filma koja u organizaciji Restarta počinje s radom krajem travnja.

Hrvatski audio vizualni centar – HAVC je film podržao sa 70.000 kn, a Grad Rijeka s još 8.000 kn dok je na natječajima Grada Zagreba i Grada Splita odbijen.


GANGSTER TE VOLI
eng. naziv: GANGSTER OF LOVE

Redatelj, scenarist i snimatelj: Nebojša Slijepčević
Producentica, izvršna producentica i snimateljica zvuka: Vanja Jambrović
Montažerka: Iva Kraljević
Koproducenti: Maja Vukić (Fade In), Florin Lepan (Subcultura Films)
Pridruženi producent: Oliver Sertić
Produkcija: Restart / Fade In (Hrvatska)
Koprodukcija: Subcultura Films – Rumunjska


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.11242 )