Logo


Naslov članka: MBZ 2011 & HNK Zagreb: Praizvedba baleta 'Air' skladatelja Krešimira Seletkovića!
Podnaslov:
Autor:
Sunday 17 April 2011 - 22:21:30

Udahnimo-izdahnimo... odahnimo! Spektakularni MBZ finale!

Praizvedba baleta 'Air' skladatelja Krešimira Seletkovića i koreografa Martina Müllera!


Sasvim u ozračju jubilarne 50. godišnjice Muzički biennale Zagreb večeras ulazi u svečanu završnicu. U 19 i 30 sretnici koji su uspjeli doći do ulaznice prisustvovat će praizvedbi baleta Air skladatelja Krešimira Seletkovića i koreografa Martina Müllera u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Onima koji nemaju ulaznicu, nudimo izravni prijenos predstave u Kinu Tuškanac.

Time će mnogobrojni autorsko-organizacijski MBZ tim nakon višemjesečnih napora napokon odahnuti, kako to i preporuča baletna predstava AIR u koprodukciji MBZ-a i HNK Zg, čiji su glavni motivi zrak i vrana.U ime zagrebačkog HNK djelo je u kontekst repertoara kuće smjestila intendantica Ana Lederer rekavši kako se prigodom 50. obljetnice MBZ-a i 150. obljetnice HNK u Zagrebu željelo istaknuti suvremenost kao glavnu odrednicu. Ravnateljica Zagrebačkog baleta Irena Pasarić pozdravila je nakon 15 godina još jednu suradnju ansambla sa švicarskim koreografom Martinom Müllerom, te tradiciju da taj ansambl klasičnog baleta svake godine ostvari barem jednu predstavu suvremenog plesa.

Skladatelj Krešimir Seletković otkrio je da je u njegovu djelu riječ o spoju elektroničke i orkestralne glazbe, a u pogledu radnje koju balet opisuje prilično je tajnovit: „Govoriti o sadržaju bilo bi suvišno, jer je to potpuna apstrakcija. Nizat će se scene u kojima smo svi u životu u potpunosti okruženi zrakom ili koje prikazuju sve što nam zrak znači. U orkestralnoj „rupi" bit će Cantus Ansambl pod vodstvom Berislava Šipuša. Sastojat će se od 16 instrumenata uz elektroničke dodatke s medija.

AIR je zrcalo. Zrcalo duha i duše. Ljudskom duhu je uskraćeno da u njemu može vidjeti svoj fizički odraz. Ali ga zato može osjetiti. Moguće da je čovjek na taj način ipak zaštićen. Jer odraz duha u zraku je imaginacija."

Švicarski koreograf međunarodnog ugleda Martino Müller autor je predloška čiji je okvir 13 slika s naslovima: Početak (Prolog), Stvaranje, Zajedništvo, Potraga, Bijes, Strast, Izdržljivost, Sloboda, Nevinost, Ljubav, Život, Prihvaćanje i Let. Cilj je slaviti zrak i izraziti svoju fascinaciju zajedničkim disanjem, življenjem i prolaskom kroz život. Tu je motiv vrane kao veza između mistike i realnosti o kojemu koreograf kaže: „Vrana ima važnu ulogu u mojem osobnom životu, kao i u mitovima i legendama diljem svijeta. U nordijskoj mitologiji simbolizira mudrost, stari Grci smatraju je svetom pticom, a navodno Kralj Arthur nije nikada umro nego se čarolijom pretvorio u gavrana ili vranu. U Ujedinjenom Kraljevstvu vjeruju da ako vrane napuste londonski Tower, zidovi će se srušiti i monarhija će propasti. Za svaki slučaj i danas stražari tamo čuvaju nekoliko vrana.". Profil vranine glave zaštitni je znak ove zanimljive baletne produkcije.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.11218 )