Logo


Naslov članka: IMAX by Tihoni Brčić
Podnaslov:
Autor:
Thursday 14 April 2011 - 09:59:22

"Najbolja slika, najbolji zvuk, najveće platno…" česti su epiteti marketinški ljepljeni na svako novo kino koje se otvori u zemlji. No, postoji samo jedno kino koje te epitete i zaslužuje - IMAX! Svoja vrata otvara u četvrtak u CineStar Areni IMAX u Zagrebu i zasigurno će postati hodočasničko mjesto svakog ljubitelja filma u ovom dijelu Europe (da, mi imamo jedini IMAX u regiji!).

Moramo razuvjeriti skeptike koji su mislili da se radi o običnoj dvorani redizajniranoj pod etiketom IMAX-a, tzv. LIEMAX (Lažni IMAX), da to nije slučaj. Svojim dimenzijama 24.3x13.7m (333m2) ne pripada najvećim IMAX-ima u svijetu (najveći je u Sydneyu i dimenzija je 35.7x29.4, odnosno 1015m2), no svakako je iznad standarda i među 3 je najveće u Europi.Na posebnoj prezentaciji za novinare rasplinule su se svake moguće sumnje da iza ovog projekta ne stoji stopostotna kvaliteta koju je IMAX oduvijek garantirao. Svaki element posebno je dizajniran upravo za ovu dvoranu, pod striktnim nadzorom IMAX-ovih predstavnika iz Kanade. Larry O’Reilly, izvršni potpredsjednik za kino razvoj IMAX-a, u izvrsnom izlaganju predočio nam je ideologiju IMAX-a kroz niz osobnih iskustava. Tako smo recimo saznali da je zahvaljujući njegovom slučajnom susretu s Jamesom Cameronom u zrakoplovu («Posjetnica? Pa ja nemam posjetnice» začuđeno je komentirao slavni redatelj na upit za kontakt), započela je redateljeva fascinacija 3D-om i suradnja s IMAX-om, a saznajemo da je poriv za snimanje spektakala dobio upravo na IMAX projekciji kojoj je prisustvovao 1980-ih.

Već 4 desetljeća IMAX je sinonim za najkvalitetniju audio-vizualnu prezentaciju koje kino može pružiti. U zadnje vrijeme primarno dokumentarni program počeo se nadopunjavati igranim, zabavnim i koncertnim sadržajem. Većina igranih filmova nije snimana IMAX tehnologijom, već je posebnim DMR procesom konvertirana u visokorezolucijski IMAX format. Među najvećim senzacijama bile su zadnjih par godina Avatar 3D i Star Trek. Drugi dio Batman trilogije The Dark Knight bio je prvi blockbuster koji je djelomično sniman u IMAX formatu, a upravo i završni nastavak koristi tu formu. IMAX su gledatelji toliko entuzijastično prihvatili da samo 500-ak dvorana diljem svijeta drastično pridonosi ukupnoj zaradi filma. Tako je Avataru sa svega 262 kina pridonio rekordnih 225 milijuna dolara.Zahvaljujući ogromnom vidnom polju, te zaista savršenoj digitalnoj slici (filmovi se puštaju s hard diska) i nekompresiranom zvuku (uvijek posebno miksanim za IMAX), CineStar Arena IMAX će svakako ostaviti dojam i na usputne gledatelje, kojima ništa ne znači podatak da je svijetlo žarulje na IMAX projektoru toliko jako da se vidi s Mjeseca. Filmofilima će pak biti dovoljan podatak da se svaki dan prije projekcije, punih 45 minuta kalibrira dvorana (ponekad on-line direktno iz Kanade) za optimalni audio vizualni učinak koji uključuje i adaptaciju varijabilnim klimatskim uvjetima. Također, u dvorani se nalaze mikrofoni i video kamera koji služe kao kontrola kvalitete projekcije koja se po potrebi u realnom vremenu prilagođuje novonastalim uvjetima. Koriste se dva digitalna IMAX projektora najnovije generacije (da, imat ćemo mogućnost ponekad pogledati i film 4K rezolucije!), koji istovremeno projiciraju sliku na platno radi optimalnog odnosa kontrasta i svjetlosti.Treba li dodati da je ova dvorana ima i certifikat IMAX 3D? Mislim da se to podrazumijeva, s obzirom da nas slijedećih mjeseci očekuju 'Sanctum', 'Thor', novi nastavci serijala 'Pirates of the Carribean', 'Transformers' i 'Harry Potter' – svi u 3D formatu. Postoji mogućnost da se puštaju i stariji IMAX naslovi (ali bez hrvatskih titlova) ukoliko za to postoji interest. Dakle, ukoliko želite gledati 'Avatar 3D' ili 'Inception' u spektakularnom IMAX formatu kontaktirajte Blitz-CineStar telefonski, e-mailom ili preko Facebooka i izrazite svoje želje.

Nakon IMAX-a, dojam na novinare ostavile su i dvije Gold Class dvorane s maksimalnim VIP tretmanom koji uključuje elektronski podesive fotelje u kojima se doslovno možete izležavati za vrijeme filma, a na usluzi vam stoji osobni konobar i menu od 5 jela. Svakako tražite čokoladne kokice za desert!


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.11176 )