Logo


Naslov članka: KAZALIŠNA PREMIJERA: SNJEGULJICA, lutkarska predstava za djecu (i odrasle) by Vendi Jukić Buča
Podnaslov:
Autor:
Sunday 10 April 2011 - 22:07:00

Predstava je pravo osvježenje na našoj kazališnoj sceni i relaksacija od pretencioznih predstava za odrasle, kakvim smo danas preplavljeni te u isto vrijeme spaja bajkovitu prošlost i realističku sadašnjost. Jedino je tekst u programskoj knjižici preozbiljno napisan za dječju uzrast, ali djeca ga vjerojatno neće ni čitati.
Scenarij je dovitljiv i simpatičan, adaptiran potrebama lutkarskog izričaja, a na kojem god je moguće mjestu uklopljene su, dosjetljivim opaskama, reminiscencije na druge poznate bajke: 'Ružno pače', 'Trnoružica', 'Kraljevna na zrnu graška', 'Ivica i stabljika graha', 'Vuk i sedam kozlića' te 'Tri praščića'.Izvrsna multifunkcionalna pokretna scenografija možda nije oduševila današnju internet-mobile-video game djecu, ali ostavla je dojam na nas, starije generacije, koji smo odrasli prisustvujući jednostavnijim rješenjima.

Iznenadio me i oduševio, 'odrasli' smisao za humor, vrlo suptilno ugrađen u scenarij, koji djeca možda nisu zamijetila, ali je sa sigurnošću podigao zanimanje roditelja . S tim u vezi, izvrsni su bili patuljci (vidi Uloge) i Matija Prskalo kao Kraljica (malo manje kao Vještica dubrovačko-hercegovačko-bosansko-neretvanskog dijalekta, (osobno nisam pristaša miješanja dijalekata u svrhu humora, ali nije nedostajalo zgodnih 'fora' ).

Predstava je trajala 45 minuta, što je idealno vrijeme u kojem se može zadržati dječja pažnja. Smatram da bi se ovo pravilo trebalo primijeniti i za mnoge predstave namijenjene odraslim gledateljima.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.11137 )