Logo


Naslov članka: KAZALIŠTE: PREDSTAVA 'RADIO KUNDERA' by Julija Vuljanko
Podnaslov:
Autor:
Wednesday 30 March 2011 - 08:50:56

Premijerna izvedba predstave Radio Kundera održana je 24. 03. 2011. u Teatru ITD kao završni ispit sudentice Helene Petković na Odsjeku kazališne režije i radiofonije pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu pod mentorstvom izv. prof. Ozrena Prohića.

Za predložak je uzet roman Milana Kundere “Nepodnošljiva lakoća postojanja”, filozofska novela o dva muškarca, dvije žene i psu smještenu u doba Praškog proljeća 1968. s osvrtom na sovjetsku okupaciju koja je nakon toga uslijedila. Od predloška zatim ostaju samo fragmenti tako svojstveni modernizmu i predstava dekonstruira svoju vlastitu strukturu, a ostaje samo ideja tj. "misao o vječnom vraćanju koja predstavlja određenu perspektivu u kojoj stvari postaju drukčije nego što su dosad za nas bile – pojavljuju se lišene olakotne okolnosti svoje prolaznosti" (Kundera 2000: 10).Autorica predstavu smješta u naše doba, u suvremeni kontekst, u kojemu svaki gledatelj može djelomično prepoznati vlastitu svakodnevicu. Tako su fragmenti književnog i dramskog teksta isprepleteni i provučeni kroz dokumentarne forme, glazbu, pjevanje, pisanje kredom na ploči. Zanimljiva je uporaba glumaca kao spikera koji čitaju vijesti o najnovijim događajima i bolestima, da bi već u idućem trenutku nastavili sa svojim nemogućim međusobnim odnosima, dijalozima i interakcijama ili čak složno zapjevali. Tako se kritika totalitarnih sistema, raznih arhetipova i najave/objave/prekomjerne količine informacija dovodi u relaciju s aktualnim zbivanjima, songovima popularnih, čak hitoidnih pjesama i emisijama kao što su "Zvijezde pjevaju/plešu" kojima nas naša draga nacionalna televizija zatrpava svake nedjelje već godinama, a koje u prestavi postaju eksplicitni vriskovi imenovani kao "Zvijezde puše k****/p****". Glazba je vrlo važan dio predstave i djelomično baš ona gledatelja udaljava od one tipične kazališne iluzije. Od svima poznatih pjesama do autorske glazbe Damira Martinovića Mrleta iz Let 3-a, ona prožima ovo djelo, pa i kroz nju vidimo problematiku viška informacija kojima smo svi mi izloženi.

Izvrsna Ana Karić kao Majka u crnom baloneru oslikava generacijski jaz, ali također i međuljudski jaz i nemogućnost ostvarivanja i održavanja "normalnih" odnosa između protagonista.

Uz fenomenalne monologe/dijaloge i glazbu glumci su uistinu najveća snaga ove predstave. Posebno me ugodno iznenadila odlična Iva Visković, iako ni troje njenih mladih kolega nimalo ne zaostaju za njom.

Ako se, a sigurna sam da je to slučaj, završni ispit na Akademiji ocjenjuje, onda je ovaj ispit sigurno položen sa odličnim.


Julija Vuljanko, 28 03 2011


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.11019 )