Logo


Naslov članka: Premijera predstave 'Bolnica na kraju grada' u kazalištu Kerempuh! (p)
Podnaslov:
Autor:
Friday 25 March 2011 - 18:42:23

PREMIJERA U KAZALIŠTU „KEREMPUH“
HRISTO BOJČEV

BOLNICA NA KRAJU GRADA

Redateljica: Saša Broz
Prevoditeljica i dramaturginja: Željka Udovičić
Scenograf: Dragutin Broz
Glazba: Saša Lošić
Glazbeni suradnik: Mario Mirković
Kostimografkinja: Marita Ćopo
Oblikovatelj svjetla: Olivije Marečić
Uloge: Borko Perić, Željko Königsknecht, Hrvoje Kečkeš, Luka Petrušić, Mario Mirković, Linda Begonja, Nina Erak – Svrtan, Branka Trlin, Ivan Đuričić, Anita Matić Delić, Antun TudićZatvorena bolnica otvorenog tipa pružila je utočište likovima u kojima se prepoznajemo, antijunacima sazdanim od nekih običnih ljudi, malih ljudi. Osuđeni pronaći svoj životni prostor i nestali smisao ugroženih egzistencija oni, zbog nemogućnosti da se uklope i ukalupe u društvena pravila, završavaju na marginama velikih događanja, tuđih odluka i novog vremena. Zbog tih okolnosti koje ih bez milosti određuju ispisujući im terminalnu dijagnozu, oni odlučuju ostati u toj imaginarnoj Bolnici zatvarajući se u njen definirani prostor i stvarajući u njoj svoj paralelni, poznati i na izvjestan način siguran svijet. I baš za ovaj komad, ovu Bolnicu i njene „zatvorenike“ sam autor kaže da je puna „mojih malih junaka koji imaju želju pobijediti život. Pri tome koriste iluziju, a iluzija je najveće bogatstvo koje čovjek ima jer mu pomaže izdržati život do kraja.“ Iluzija da će „ozdraviti“ i izaći van stvarni svijet, u pravi život , onaj bolji.

Međutim, pitanje jest koji realitet od ta dva doista posjeduje pravo zvati se onim pravim, onim stvarnim. I kao što je to teško razlučiti jer je odvisno od perspektive promišljanja, tako je teško razlučiti tko je od naših stanovnika Bolnice koja se nalazi negdje u nigdini, negdje Bogu iza leđa, bolestan, a tko zdrav. No, vrlo je jasno da svi pripadaju istom društvu, da se upala slijepog crijeva Bratoja ne razlikuje od amnezije Kontuzova , stečena nijemost Pepeljuge od skleroze Dede. One su tek izgovor za priču. Kao što su njima ravnopravni i liječnik i medicinska sestra – pa oni su dio njih. Tek čovjek s dijagnozom liječnika. I žena s dijagnozom medicinske sestre.

Situacije prožete duhovitošću i crnim humorom, koji će nasmijati, ali i natjerati nas da se zamislimo, tjeraju naše junake na borbu za posljednje nade i zadnje ideale unutar začaranog bolničkog kruga – koji prepoznajemo kao vlastiti životni prostor.

Premijera: 26. ožujka 2011.; izvedbe: 23., 24., 25. i 31. ožujka.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.10902 )