Logo


Naslov članka: Objavljeni rezultati javnih poziva Hrvatskog audiovizualnog centra (p)
Podnaslov:
Autor:
Thursday 17 March 2011 - 20:55:37

Zagreb, 17. ožujka 2011. – Danas je u Hrvatskom audiovizualnom centru održana konferencija za novinare povodom objave rezultata Javnih poziva Hrvatskog audiovizualnog centra. Na konferenciji su rezultate javnih poziva predstavili Vera Robić-Škarica, predsjednica Hrvatskog audiovizualnog vijeća i Hrvoje Hribar, ravnatelj HAVC-a i predsjednik Umjetničkog vijeća uz nazočnost umjetničkih savjetnika HAVC-a. Liste prioriteta za sufinanciranje usvojene su na danas održanoj 15. sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća i to za sljedeće javne pozive: Javni poziv za audiovizualno stvaralaštvo 2010., Javni poziv za koprodukcije s manjinskim hrvatskim udjelom (pristiglo do roka 12. studenoga 2010. i 1. veljače 2011.), Javni poziv za poticanje razvoja scenarija i projekata pojedinačnih i serijskih televizijskih djela 2010., Javni poziv za komplementarne djelatnosti 2011. i Javni poziv za komplementarne djelatnosti - projekti međunarodne suradnje (pristiglo do roka 15. studenoga 2010. i 15. veljače 2011.).

„Na ovom javnom pozivu Audiovizualnog centra, Umjetničko i Audivizualno vijeće, donijeli su razumne i hrabre odluke nakon kojih ćemo gledati više boljih pokretnih slika u svim medijima. Te odluke omogućili su autori i producenti svojom kvalitetnom ponudom.“ , istaknuo je na početku Hrvoje Hribar te nastavio: „Podržani su cjelovečernji filmovi s imenom i prezimenom, set prepoznatljivih naslova i autora, uz podršku većinom poznatih i poslovno vrlo stabilnih producenata. Kratki film nastupa s ozbiljnom reprezentacijom mladih autora, animacijski natječaj potiče raznovrsnost, stilova i tehnika, dokumentarni je žestok i angažiran, dijelom se nadovezuje na već započete ili dovršene radove. Eksperimentalni program preferira koncept nad formom i potiče igrivu dimenziju ove uobičajeno dubokoumjetničke forme. Po prvi puta HAVC potiče razvoj televizijskih scenarija i televizijskih projekata, s naglaskom na one bitne i najzapuštenije televizijske vrste: serije i druge kreativne formate za djecu i mlade, tv-filmove i kulturno vrijedne tv-serijale, igrane i dokumentarne. Odabir je strog i produktivan i vjerujemo da ćemo uz podršku naših danskih i britanskih kolega, pomoći nastajanje europski vrijednih i europski vidljivih televizijskih djela.„

Na ovogodišnji Javni poziv za audiovizualno stvaralaštvo 2010. prijavljeno je 266 projekata, a za sufinanciranje odobreno je njih 86,, od čega je u kategoriji dugometražnog igranog filma prijavljen 21 projekt, a za sufinanciranje odobreno njih 6. U kategoriji debitantskog dugometražnog igranog filma ukupno je prijavljeno 16 projekata, a odobrena su 2. U kategoriji kratkometražnog igranog filma ukupno je prijavljeno 66 projekata, a odobreno je 14. U kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma prijavljena su 33 projekta, a odobreno je 7. U kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma ukupno je prijavljen 61 projekt, a odobreno je njih 19. U kategoriji animiranog filma prijavljeno je 36 projekata, a odobreno 18. U kategoriji eksperimentalnog filma ukupno su prijavljena 33 projekta, a odobreno je njih 20. Napomenuto je kako su dvama projektima prijavljenima u kategoriji dugometražnog igranog filma odobrena sredstva za razvoj scenarija te dvama projektima prijavljenih u istoj kategoriji sredstva za razvoj projekta. Također su jednom projektu prijavljenom u kategoriji debitantskog dugometražnog igranog filma odobrena sredstva za razvoj projekta.

Na Javni poziv za koprodukcije s manjinskim hrvatskim udjelom prijavljena su 22 projekta , a za sufinanciranje odobreno je 6 projekata. Na Javni poziv za poticanje razvoja scenarija i projekata pojedinačnih i serijskih televizijskih djela 2010. prijavljeno je 113 projekata, a za sufinanciranje odobreno je 18 projekata. Na Javni poziv za komplementarne djelatnosti 2011. prijavljeno je ukupno 207 projekata, a za sufinanciranje odobreno je 130 projekata. Na Javni poziv za komplementarne djelatnosti – projekti međunarodne suradnje ukupno je prijavljeno 62 projekta, a za sufinanciranje odobrena su 44 projekta.

Na kraju konferencije Hrvoje Hribar istaknuo je nedavni uspjeh hrvatskih filmova na sjednici Eurimagesa održanoj nedavno u Istambulu: „Uz očito uspješne argumente naše predstavnice Sanje Ravlić, odobrene su tri potpore za sva tri prijavljena hrvatska filma. Potporu Eurimagesa dobio je projekt Igora Mirkovića Noćni brodovi te dvije manjinske koprodukcije, od kojih je najzvonkiji naslov film Goltzius, slavnog Petera Greenawaya, koji se uskoro počinje snimati u Hrvatskom Zagorju. Uskoro će biti objavljen i popis glumaca, koji će se javnosti, mislim vrlo svidjeti.“


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.10899 )