Logo


Naslov članka: Premijera angažiranog dokumentarca 'Kinofil' u Kinu Tuškanac 20. veljače 2011. (p)
Podnaslov:
Autor:
Wednesday 16 February 2011 - 19:55:33

PREMIJERA ANGAZIRANOG DUGOMETRAZNOG DOKUMENTARNOG FILMA 'KINOFIL' DAMIRA JANECEKA U ZAGREBU U KINU TUŠKANAC
nedjelja, 20.02.2011. u 20h
(uz autora filma filmu ce pristustvovati i napusteni, ozljedjeni, spaseni, izlijeceni, sada tronogi udomljeni sibirski haski Ska kojeg je autor udomio)

KINOFIL, Damir Janeček, Bosna i Hercegovina, 90’

Ovaj film je primjer koliko se s puno iskrenosti i hrabrosti s filmom moze nesto promijeniti. Nakon vise od desetljeca borbe za prava zivotinja, prije svega za pse koji su toliko bespotrebne boli i muke pretrpili nakon ovog filma uz mnostvo neugosnosti, prijetnji autoru, fizickih napada, policije koja ga nije zastitila, sikaniranja i slicno, ipak se neke stvari micu naprijed i sarajevo bi uskoro moglo dobiti azil za nezbrinute zivotinje.Ovo je dobronamjeran i šokantan autorski film o poslijeratnom Sarajevu i malo poznatoj hajci koja se u tom gradu provodi nad nedužnim životinjama, naročito psima. Na ulicama ih mučki hvataju žicama i ubijaju na licu mjesta. Gradske vlasti nemaju sluha za inicijative aktivista da se u tom gradu, unatoč urednoj dokumentaciji, izgradi pravi suvremeni azil za pse. I dok je nebriga vlasnika pasa sve veća, biznis sarajevskih šintera cvate, čak i s pojedinim gradovima u Republici Srpskoj. No u Sarajevu djeluje Udruženje građana za sprječavanje okrutnosti nad životinjama ‘SOS’ koje se zahvaljujući osnivaču Velimiru Ivaniševiću i njegovoj supruzi Silvi, svakodnevno bore protiv okrutnosti. Vlastitim zalaganjem, uz pomoć nekoliko mladih aktivista, udomili su i izlječili na stotine sarajevskih pasa lutalica, boreći se s nerazumijevanjem građana, agresivnim lobijima i nezainteresiranim vlastima, a riskirajući zdravlje, brak, pa i vlastite živote. Silva se zbog pritisaka preselila iz grada, a Velimiru, kojega već zovu i Velja Pas, svakodnevno prijete. Žestok aktivistički film koji poziva na akciju.

Ovaj film je napravljen iz ljubavi prema zivotu, nimalo iz mrznje i cilj mu nije brukanje Sarajeva, vec apel za pomoc i sprejcavanje ubijanja i nanosenja boli drugom zivom bicu. Jer je sve to trening za ljude. Film narocito upozorava na ono sto djeca rade masovno. Ignoriranjem toga doslo se do situacije da veoma cesto, skoro pa svaki dan u Sarajevu neko dijete izbode, ubije, zapali, fizicki ugrozi nekoga. Nekaznjeno.


Festivali:

2010. SARAJEVO FILM FESTIVAL, BiH / MOTOVUN FILM FESTIVAL
Recenzije:
’Priča o psima, ali istovremeno i o ljudima i društvu koje ne poštuje tuđi život. Kinofil je priča svih nas.’ source.ba
‘Potresna priča o maltretiranju i ubijanju nezbrinutih pasa, ali i maltretiranju i pretnjama mnogim ljudima koji pokušavaju da životinje zaštite, što ukazuje na dubok problem u korenu bosanskohercegovačkog društva.’ Vladan Petković, e-novine


KINOFIL ce nakon premijere u Tuskancu 20og u 19h biti prikazivan na repertoaru sjajnog DOKUKINA u Zagrebu.

PROGRAM DOKUKINA CROATIA, Katančićeva 3, Zagreb

• 24.02., četvrtak / 19.00 h
Plati koliko misliš da vrijedi
Predstavljamo autora: Damir Nemir Janeček
HALID BUNIĆ – VJEČNI, BiH, 2005., 33’
+ STUDENTSKI RADOVI

• 24.02., četvrtak / 21.00 h
Predstavljamo autora: Damir Nemir Janeček
KINOFIL, BiH, 2010., 90’ + RAZGOVOR S REDATELJEM

• 25.02., petak / 19.00 h
KINOFIL, Damir Nemir Janeček , BiH, 90’

• 25.02., petak / 21.00 h
KINOFIL, Damir Nemir Janeček , BiH, 90’

• 27. 02., nedjelja / 19.00 h
KINOFIL, Damir Nemir Janeček , BiH, 90’


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.10614 )