Logo


Naslov članka: KAZALIŠTE: Premijera komedije 'Da, ministre' u Kazalištu Komedija 10. veljače 2011. (p)
Podnaslov:
Autor:
Thursday 10 February 2011 - 00:52:02

Nova premijera u Kazalištu „Komedija“
DA, MINISTRE
Antonyja Jaya i Johnatana Lynna
u režiji Zorana Mužića.

Svečana premijera bit će u četvrtak, 10. velječe 2011. u 19:30 sati.

Komediju je sa češkoga prevela Dagmar Ruljančić, scenografiju potpisuje Darko Bakliža, kostimografiju Željko Nosić, a autor glazbe je Igor Karlić.

U glavnim su ulogama Mila Elegović, Saša Buneta / Željko Duvnjak, Goran Malus, Igor Mešin, Davor Svedružić, Damir Lončar, Vinko Kraljević, Ana Kraljević i Emil Kuzminski.Pristupanje Hrvatske Europskoj uniji svakim je danaom sve izvjesnije, našim domaćim aferama unatoč i uprkos. Unutar Unije Hrvatsku očekuju mnoge poteškoće koje tek treba rješavati, a hrvatski građani će, jednako kao i njihovi političari, morati vrlo brzo „naučiti plivati“ u vodama još čvršćih i besmislenijih administrativnih struktura no što su ove kokve trenutno posjedujemo. Ipak, da ni političarima u Uniji nije lako, posebno kada najiskrenije žele uvesti pozitivne promjene u okoštale birokratske državne strukture i radom za „opće dobro“ ostvariti pozitivne pomake u osobnoj političkoj karijeri, pokazat će nova predstava Kazališta Komedija „Da, ministre!“ s Milom Elegović u glavnoj ulozi. Predstava je nastala prema motivima kultne britanske serije „Yes, minister“ koju su napisali Sir Antony Jay i Johnathan Lynn. Ministar je kasnije postao premijer, ali osnovna ideja bila je ista. Nesnalaženje novog ministra u beskrajnim hodnicima birokracije unutar kojih se svaka ideja o promjeni, uštedi ili, ne daj bože, brizi za građane čijim se porezom taj golemi aparat hrani, zaluta ili pak bespovratno izgubi. Na tragu teatra apsurda i beskrajnih, satirički intoniranih doskočica kojima taj institucionalni mehanizam vlasti samog sebe štiti od promjena i potresa svake vrste, serijal o političkoj karijeri i svakodnevnim problemima visoko pozicioniranog državnog činovnika, postao je omiljena večernja zabava mnogim televizijskim gledateljima.

Kako je borba s problemima koje izaziva administrativni aprat čije ovlasti su veće i od onih koje imaju predsjednici pojedinih europskih država u Europskoj Uniji već odavno neugodna stvarnost, komedija „Da, ministre“ ponovno je aktualna. U Češkoj je, primjerice, ona potvrdila svoju aktualnost iznimnim uspjehom kod publike. U očekivanju ulaska u Europsku Uniju, ova komedija bit će zanimljiva i hrvatskim gledateljima. A stvarnost pak, svakim danim i svakim večernjim televizijskim vijestima, dodatno doprinosti toj aktualnost. Kako bi od vrlo podatnog predloška postavio iznimno duhovitu i dinamičnu društvenu satiru, redatelj Zoran Mužić, glavnu je ulogu povjerio Mili Elegović. Time se odnosi između žene koja se našla u žrvnju uigranog tima državnih činovnika kojeg čine stalni tajnik u ministarstvu (Saša Buneta / Željko Duvnjak), ministričin osobni tajnik (Goran Malus), njezin politički savjetnik (Igor Mešin), tajnik vlade (Damir Lončar), glavni tajnik Sindikata državnih zaposlenika (Vinko Kraljević) i ministričina tajnica za tisak (Ana Kraljević).


Iako će gledatelji u ovoj brzoj, duhovitoj i satiričnoj komediji pronaći mnoge sličnosti s trenutnom hrvatskom političkom situacijom, a ministričine dvojbe činit će im se vrlo vjerojatnima i uvjerljivima, ipak je riječ o opisu političke situacije koja Hrvatsku tek očekuje. Odnos Velike Britanije i njene vlade kao jedne od bitnih i politički utjecajnijih država Europske unije sa središnjicom europskog administrativnog aparata u Briselu prikazan je kroz prizmu jedne, tek relativno bitne ministrice koja tek stječe prve politički važna bodove. I ona sama u tomu postaje žrtvom, a njezini napori predmetom poruge njezinih najbližih suradnika. U interpretaciji izvrsnog Komedijina ansambla i režiji Zorana Mužića, svi ti složeni odnosi naći će pravo mjesto u dobroj, dinamičnoj satiri. (Lidija Zozoli)


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.10522 )