Logo


Naslov članka: Najbolji hrvatski F.I.L.M. u 2010: 'ŠUMA SUMMARUM' Ivana Gorana Viteza
Podnaslov:
Autor:
Monday 17 January 2011 - 23:34:14

OBJAVA NAGRADE
F.I.L.M. magnet u 2010. godini


Najboljim hrvatskim filmom u 2010. godini proglašavamo film 'Šuma summarum' Ivana Gorana Viteza i dodjeljujemo mu naslov F.I.L.M. magnet 2010, simboliziran brončanom skulpturom akademske kiparice Vesne Planinc.

Film je snimljen u produkciji Kinorame i Propelera (Slovenija), a prikazan na prošlogodišnjem 57. Pulskom filmskom festivalu (PFF) i u hrvatskim kinima.

Vrijeme i mjesto dodjele Nagrade naknadno ćemo objaviti na našoj stranici.Detalji o filmu:
Redatelj: Ivan Goran Vitez
Uloge: Wili Matula, Hana Hegedušić, Ljubiša Savanović, Nataša Dangubić, Marko Makovičić, Željko Königsknecht, Sanja Hrenar, Jakša Borić, Đorđe Kukuljica, Ivan Glowatzky, Vanja Matujec, Luka Peroš, Vinko Kraljević, Nina Violić, Luka Petrušić, Mirna Medaković, Anita Matić Delić, Dražen Bratulić, Goran Navojec
Scenarij: Ivan Goran Vitez
Kamera: Tamara Cesarec
Glazba: Hrvoje Štefotić
Montaža: Mato Ilijić
Scenograf: Mario Ivezić
Kostimograf: Zorana Meić
Ton: Dubravka Premar
Maska: Slavica Šnur
specijalni efekti: Branko Repalust
Trajanje: 124 min.


OBRAZLOŽENJE

'Šuma summarum', akcijska crna trash komedija Ivana Gorana Viteza, suvremenu hrvatsku zbilju interpretira metaforom paintball igre hrvatskih zaposlenika po direktivi nizozemskog poslodavca.

U nametnuti 'team building' izlet frustriranih djelatnika marketinške tvrtke umiješat će se lokalni faktori u vidu šumske nastrane obitelji i ekološki paranoičnog gradskog para koji dolazi u šumu. Smrt jednog igrača upozorava na to da ova igra nije samo igra, a prva smrt nije jedina i nije slučajna. Igra namješten(ik)a pretvara se u borbu za preživljavanje.

Ivan Goran Vitez se bezkompromisno, bez uvažavanja perceptivnih mogućnosti vlastite filmske i društvene sredine, koristi u domaćem kontekstu trash materijalima i provokativnim obrascima koji su obilježili svjetske uspješnice poput Boormanovog 'Oslobađanja' ili 'Južnjačke utjehe' Waltera Hilla (a i Wes Craven nas je upozorio da 'Brda imaju oči'!).

Vitez karikira sve, tako da situacije koje nastaju u međusobnim sukobima lovaca i ljudskog plijena izgledaju kao da su izašle iz teatra apsurda. Preporuka da mlađa populacija ne gleda film ima realno utemeljenje, naznačene scene incesta i nekrofilije djeluju kao da su viđene, ali nisu! (što se može ustanoviti pažljivim (ili ponovljenim) promatranjem).

Apsurdne scene nižu se jedna za drugom u razotkrivanju apsurda korporativnog kapitalizma koji je kao strano tkivo urastao u organizam suvremenog hrvatskog društva. Komunikacija se odvija na nekoliko duhovito (novo)komponiranih jezika, pri čemu nerazumijevanje i krivi prijevod igraju značajnu ulogu. I sam naslov filma duhovita je igra riječima!

U nastojanju da upozori na opasne tendencije i prenese upozoravajuće, društveno relevantne poruke, Ivan Goran Vitez provokativnim trash instrumentarijem šokira konvencionalno gledateljstvo i institucije, svjesno se izlažući riziku nerazumijevanja.

Summa summarum: 'Šuma summarum' je FILM ISPRED SVOGA VREMENA U SVOME PROSTORU.


SPECIJALNA PRIZNANJA

Od ove godine F.I.L.M. uvodi instituciju specijalnih priznanja za bilo koju kategoriju domaće filmske produkcije. Ovogodišnji dobitnici specijalnih priznanja su

Anita Matić Delić & Dražen Bratulićza šarmantne, istovremeno anegdotske i životno uvjerljive, sporedne uloge Zrinke i Domagoja u filmu 'Šuma summarum' Ivana Gorana Viteza.


Izbor: Robert Jukić, filmski kritičar
Obrazloženje: Ada & Robert Jukić
Uredništvo internet časopisa F.I.L.M. na web stranici www.film-mag.net
Udruga ARTIKUL

U Zagrebu, 14.01.2011.


Prethodni dobitnici nagrade F.I.L.M.mag.net su:

6. za 2009. godinu 'Crnci' Zvonimira Jurića i Gorana Devića

5. za 2008. godinu 'Ničiji sin' Arsena Antona Ostojića

4. za 2007. godinu: 'Armin' Ognjena Sviličića

3. za 2006. godinu: 'Trešeta' Dražena Žarkovića i Pave Marinkovića

2. za 2005. godinu: 'Što je Iva snimila 21. listopada 2003.' Tomislava Radića

1. za 2004. godinu: 'Oprosti za kung fu'' Ognjena SviličićaAutor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.10371 )