Logo


Naslov članka: Pala posljednja klapa filma 'Lea i Darija' Branka Ivande
Podnaslov:
Autor:
Wednesday 15 December 2010 - 23:40:24

U nedjelju, 12. prosinca 2010. godine u Koprivnici, pala je zadnja klapa dugometražnog igranog filma 'Lea i Darija', redatelja Branka Ivande. Snimanje drame s biografskim elementima o zagrebačkim glumačkim dječjim zvijezdama s kraja tridesetih godina prošlog stoljeća, Lei Deutch i Dariji Gasteiger, započelo je 15. lipnja 2010. Snimanje je trajalo do 28. srpnja, a posljednji, 36. dan snimanja, zbog zimskih uvjeta prebačen je za prosinac. Film je snimljen na lokacijama u Zagrebu, njegovoj okolici te u Koprivnici.'Lea i Darija' nastala je prema scenariju Branka Ivande i Drage Kekanovića koji su bili inspirirani sudbinom dviju djevojčica, članicama dječje scene Hrvatskog narodnog kazališta. One su svojim plesnim i glumačkim talentom oduševljavale ondašnju publiku te su vrlo brzo postale prave male zvijezde. No, Leino i Darijino sretno djetinjstvo i nerazdvojno prijateljstvo prekinuto je s početkom progona Židova u Zagrebu, a zauvijek ih je razdvojio posljednji transportu Židova za Auschwitz 1943. godine.(Branko Ivanda i Mirko Pivčević na snimanju, Zagreb)

Glavne uloge odigrale su dvanaestogodišnje djevojčice, svjetske i europske prvakinje u stepu, Klara Naka i Tamy Zajec. U filmu se pojavljuje preko šezdeset glumaca, među njima i Zrinka Cvitešić, Sebastian Cavazza, Linda Begonja, Vedran Živolić, Ana Vilenica, Radovan Ruždjak i Branko Završan, a nastupaju i dvije pjevačke zvijezde, Sanja Doležal i Marko Tolja.

Iza kamere, na filmu su surađivali direktor fotografije Mirko Pivčević, scenograf Ivo Hušnjak, skladatelj Alfi Kabiljo, kostimografkinja Barbara Bourek, montažer Marin Juranić i producentica Lidija Ivanda.

Film je trenutno u postprodukciji, a premijera se očekuje na ljeto 2011.
Film je nastao u produkciji Ars septime d.o.o. iz Zagreba i u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom, Ustanovom Zagreb film i slovenskim ArtRebelom9.

Film je sufinanciran sredstvima Ministarsva kulture RH i Hrvatskog audiovizualnog centra.


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.10169 )