Logo


Naslov članka: Performance 'VRATA' Damira Bartola Indoša u MM centru!! (p)
Podnaslov:
Autor:
Tuesday 07 December 2010 - 22:04:38

Performance „Vrata“, manifest neostvarene ideje D.B. Indoša pod naslovom Parainstitut Indoš, možete pogledati u ponedjeljak, 13. prosinca, u MM centru, s početkom u 20 sati.

Cijena ulaznice: 50/25 kn studenti
Sudjeluju : Milan Manojlović- Mance, Miro Manojlović, DB Indoš
Video: Nicole Hewitt / Plavi film
DB INDOŠ – KUĆA EKSTREMNOG MUZIČKOG KAZALIŠTA / House of exstreme music theatre /

Riječ je o eksplozivnom i brzom prolaženju kroz troja vrata, proizvodnji situacije koja zastupa pravo na slobodu realizacije trancendentalnog simptoma duševne patnje. Prva vrata su vrata autobusa s ratnim izbjeglicama koji kreću ispred zagrebačke džamije u još uvijek ratnu zonu Bugojna u BiH. Među putnicima nalaze se i dječaci Nedim i Tarik.

Druga vrata su vrata nacističkih psihijatrijskih bolnica, zemaljske bolnice u Klagenfurtu i Hartheimu, u okolici Linza. Iza njih se nalaze liječnici, medicinske sestre, esesovci i Smrt.

Treća vrata su filmska vrata iz filma „Let iznad kukavičjeg gnijezda“, iza kojih i kroz koja vidimo sve žrtve ovoga „plesa“.

Postoje još jedna vrata, zapečaćena vrata Kingsley Halla. Iza njih su jednom davno, u prošlosti živjeli Ronald Laing, Mary Burns i svi oni drugi koji su boravili u prostoru prakse koja je ostvarivala simptom duševne patnje na njegovim krajnjim rubovima mogućeg, a ponekad i preko njih.

Performance „Vrata“ manifest je neostvarene ideje DB Indoša pod naslovom Parainstitut Indoš u alatnici bivše tvornice Jedinstvo (iz koncepta Parainstituta donosimo: Želja nam je kroz umjetničku praksu, parafrazirajući ideju gjainisticke filozofije - činiti dobro na granicama ljudskih mogućnosti - činiti umjetničko djelo na granicama dogovorenih pravila koje bi umjetničko djelo trebalo poštivati, pokazati kako se transcendentalni simptom oslobađa i živi kao konstruktivan i djelatni čimbenik socijalne tolerancije i čovjeka naspram čovjeka, a ispoljavanje transcendentalnog simptoma jest bitan dio u izgradnji "nivoa praga" tolerancije (naravno ukoliko nije fizički autodestruktivan ili destruktivan u odnosu na druge), primaran zadatak svake političke organizacije unutar sistema države.)


Autor članka je F.I.L.M
( http://www.film-mag.net/article.php?article.10103 )