najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Perforacije 2010: Zagrebački tjedan (p)
press,Wednesday 20 October 2010

Perforacije 2010

PERFORACIJE – tjedan izvedbene umjetnosti
Rijeka, Zagreb, Dubrovnik 16.-25.10.2010.
Kazalište || Ekologija || Vanjski prostori || Performansi || Simpozij

Nakon vikenda u Rijeci, Perforacije su nastavile u ustrom ritmu u Zagrebu. Pratite zagrebački program do kraja tjedna a za vikend u Dubrovniku!
www.perforacije.org




20. listopada 2010. srijeda

Nakon simpozija o kulturnom menadmentu koji se ostvaruje u suradnji s američkim veleposlanstvom, eljko Zorica predstavlja KroaTisch-Amerikanische Freundschaft, dijelom jestivu instalaciju koja evocira vanije trenutke iz povijesti hrvatskoameričkih odnosa, pri čemu se veza uspostavlja trpezom za kojom se u vanim povijesnim prilikama potpisuju sporazumi i tradicionalna hrvatska kuhinja, te se stoga zove KroaTisch – hrvatski stol, a ručak se posluuje u podne!

Dio segmenta festivala posvećenog performansima obojan je zelenom bojom: Zelenom turom na lokacijama na otvorenom grada Zagreba skupina mladih umjetnika gradi na Kvaternikovom trgu u 16 sati zelenu oazu kao simbol čenje za prirodom, plesno se poigrava terminima bio, eko i otpad na samoj trnici te vizualno i auditivno razmatra ulogu čovjeka kao zagađivača u energetskim tokovima svemira pred tvornicom Badel.

Vlasta Delimar jedna od najpoznatijih slobodnih hrvatskih umjetnica, istraivačica enskog naslijeđa i rušiteljica tabua vezanih za ene, s Milanom Boićem odati će počast performansom Osjećaj I, Gibanje I, Sjećanje na Toma, umjetniku, suradniku i prijatelju Tomu Gotovcu. U tradiciji mnogih zajedničkih i Tomovih poznatih performansa zauzeti će javni prostor u samom središtu grada i pustiti glas o velikom hrvatskom izvedbenom umjetniku koji je zaduio svoju sredinu i suvremenike svojim čistim i beskompromisnim nastupom. Tom Gotovac, preminuo ove godine, najveće je ime u povijesti hrvatskog performansa, poznat je po beskompromisnim performansima koji su podbadali hrvatsku zaspalu javnost tjerajući ju na trzaj i aktivno promišljanje. Ovom intimnom i javnom oproštaju od Toma, moći će prisustvovati svi štovatelji njegovog rada u srijedu, 20. listopada 2010 na Trgu bana Josipa Jelačića u 20 sati.


21. listopada 2010. četvrtak

Željko Zorica pak, instalacijom Medo na trgu od ekologije i prijatelja ivotinja, renesansnog bazara, kapitalizma i turističke ponude radi – aktivističko - kapitalistički pristup ekološkom performansu. I vi se moete slikati uz velikog prepariranog medvjeda istovremeno nasmijano izraavajući vlastitu zabrinutost ekološkom stanjem planeta. U maniri kakve promotivne akcije u trgovačkim centrima ili turistički atraktivnog događaja na glavnom gradskom trgu, Zorica na simpatičan način navodi na promišljanje i formiranje stava svakog namjernika ili pak slučajnog prolaznika koji se tamo zatekne u četvrtak 21.10. u podne.
BADco. izvedbena skupina s plesom „Poluinterpretacije ili kako objasniti suvremeni ples nemrtvom zecu“ ispituje temeljna načela kompozicijskog mišljenja u plesu u relaciji s glazbom. Kako predavanje o suvremenom plesu moe biti zanimljivo koristeći pritom velikog crnog zeca, pogledajte na hrvatskoj premijeri u kinu Mosor u četvrtak u 21 sat.
Noć performansa jedinstven je izvedbeni event i sasvim posebna noć Perforacija. U noći s četvrtka 21. na petak 22. listopada s početkom u 22 sata u najalternativnijem zagrebačkom prostoru, Mediki, biti će predstavljen svojevrstan presjek hrvatske performativne scene u rasponu od 7 izvedbi što već afirmiranih umjetnika što onih koji to tek trebaju postati uz podršku makedonskih svestranih umjetnika. Tematski i izvedbeno raznoliki performansi pokrivaju ekološke i društvene problematike, povijesne i aktualne stvarne i apokrifne zgode, te zajedno stvaraju nesvakidašnji doivljaj izvedbene umjetnosti koja graniči sa spektaklom.

U Noći performansa moći će se pogledati najpoznatiji hrvatski i mladi makedonski performeri i njihove neobične kreacije; eljko Zorica izvodi Misu za Jamesa Leeja, nastalu na temelju novinskog članka. Očekuju vas pokušaj Slavena Tolja da se zacrveni pred publikom. Ekološke teme i motiv odgovornosti čovječanstva isprepliću se u izvedbenom prvijencu Luke Dragića koji lajtmotivom vode dovodi pod tuš nekoliko hrvatskih glumačkih zvijezdi, dok Labrovićeva metafora evolucije na trkaćoj traci na duhovit i izravan način povezuje ideju modernog zdravlja s razvojem ekološke krize, a Daniel Šurjan razmatra što je uopće organski uzgoj. Makedonski dvojac osvrće se na tragičan događaj iz 1934. Jovanovski rekonstruira svoju verziju krvave noći bitolske povijesti kada je koktelom otrovano nekoliko stotina Bitoljana, a potom Josifovski na neobičnim instrumentima olistaklofonima izvodi rekvijem za preminule. Noć performansa izvrsna je prilika za hvatanje konaca s recentnom hrvatskom i regionalnom produkcijom. - a još k tomu i mladi umjetnici iz galerije Jogurt u Medici spremaju za 4 dana odgovor na Noć performansa.


22. listopada 2010. petak

Zagrebački dio festivala završava sa Sanjom Mitrović i doku-performansom „Will you ever be happy again?“. Sanja Mitrović je nedavno dobila BNG Nieuwe Theatre nagradu za reiju upravo za predstavu kojiom gostuje na festivalu Perforacije Will you ever be happy again? u kojem se bavi poviješću, sjećanjem, iskustvom i reinterpretacijom istih u sudaru jednog njemačkog izvođača, jedne srpske izvođačice te dvije kartonske kutije za koje je i sam komad napisan. Po svoj primjerak dokumentarističkog kazališta dođite u petak, 22. listopada u 20 sati u Zagrebačkom kazalištu lutaka.


Dubrovački vikend

Od subote 23. listopada u Art radionici Lazareti počinje dubrovački dio festivala Perforacije s Ivicom Buljanom i predstavom „Joseph“ u 20 sati. U nedjelju 24. listopada umjetnička grupa SKROZ, u 18 sati na različitim lokacijama u Starom gradu ispituje granice prihvatljivog u maksimalizaciji rizika za sve uključene: izvođače, autore i publiku. Nedjelja se nastavlja s umjetnikom Markom Milićem u Art radionici Lazareti sa performansom „Series“, a koji počinje u 20 sati. U Art radionici Lazareti, u 13 sati u ponedjeljak 25. listopada predstava za najmlađe „Bembo i Sunce“ pokazuje na primjeru iskoristivost energije Sunca. Na istom mjestu u 20 sati Ivana Sajko predstavlja ljubavnu priču „Rose is a rose is a rose is a rose“. Pratit će je grupa rock glazbenika koji su za ovu dramsku partituru skladali originalnu glazbu.
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1643
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt