najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Perforacije 2010: Zagrebački tjedan (p)
press,Wednesday 20 October 2010

Perforacije 2010

PERFORACIJE – tjedan izvedbene umjetnosti
Rijeka, Zagreb, Dubrovnik 16.-25.10.2010.
Kazalište || Ekologija || Vanjski prostori || Performansi || Simpozij

Nakon vikenda u Rijeci, Perforacije su nastavile u ustrom ritmu u Zagrebu. Pratite zagrebački program do kraja tjedna a za vikend u Dubrovniku!
www.perforacije.org




20. listopada 2010. srijeda

Nakon simpozija o kulturnom menadmentu koji se ostvaruje u suradnji s američkim veleposlanstvom, eljko Zorica predstavlja KroaTisch-Amerikanische Freundschaft, dijelom jestivu instalaciju koja evocira vanije trenutke iz povijesti hrvatskoameričkih odnosa, pri čemu se veza uspostavlja trpezom za kojom se u vanim povijesnim prilikama potpisuju sporazumi i tradicionalna hrvatska kuhinja, te se stoga zove KroaTisch – hrvatski stol, a ručak se posluuje u podne!

Dio segmenta festivala posvećenog performansima obojan je zelenom bojom: Zelenom turom na lokacijama na otvorenom grada Zagreba skupina mladih umjetnika gradi na Kvaternikovom trgu u 16 sati zelenu oazu kao simbol čenje za prirodom, plesno se poigrava terminima bio, eko i otpad na samoj trnici te vizualno i auditivno razmatra ulogu čovjeka kao zagađivača u energetskim tokovima svemira pred tvornicom Badel.

Vlasta Delimar jedna od najpoznatijih slobodnih hrvatskih umjetnica, istraivačica enskog naslijeđa i rušiteljica tabua vezanih za ene, s Milanom Boićem odati će počast performansom Osjećaj I, Gibanje I, Sjećanje na Toma, umjetniku, suradniku i prijatelju Tomu Gotovcu. U tradiciji mnogih zajedničkih i Tomovih poznatih performansa zauzeti će javni prostor u samom središtu grada i pustiti glas o velikom hrvatskom izvedbenom umjetniku koji je zaduio svoju sredinu i suvremenike svojim čistim i beskompromisnim nastupom. Tom Gotovac, preminuo ove godine, najveće je ime u povijesti hrvatskog performansa, poznat je po beskompromisnim performansima koji su podbadali hrvatsku zaspalu javnost tjerajući ju na trzaj i aktivno promišljanje. Ovom intimnom i javnom oproštaju od Toma, moći će prisustvovati svi štovatelji njegovog rada u srijedu, 20. listopada 2010 na Trgu bana Josipa Jelačića u 20 sati.


21. listopada 2010. četvrtak

Željko Zorica pak, instalacijom Medo na trgu od ekologije i prijatelja ivotinja, renesansnog bazara, kapitalizma i turističke ponude radi – aktivističko - kapitalistički pristup ekološkom performansu. I vi se moete slikati uz velikog prepariranog medvjeda istovremeno nasmijano izraavajući vlastitu zabrinutost ekološkom stanjem planeta. U maniri kakve promotivne akcije u trgovačkim centrima ili turistički atraktivnog događaja na glavnom gradskom trgu, Zorica na simpatičan način navodi na promišljanje i formiranje stava svakog namjernika ili pak slučajnog prolaznika koji se tamo zatekne u četvrtak 21.10. u podne.
BADco. izvedbena skupina s plesom „Poluinterpretacije ili kako objasniti suvremeni ples nemrtvom zecu“ ispituje temeljna načela kompozicijskog mišljenja u plesu u relaciji s glazbom. Kako predavanje o suvremenom plesu moe biti zanimljivo koristeći pritom velikog crnog zeca, pogledajte na hrvatskoj premijeri u kinu Mosor u četvrtak u 21 sat.
Noć performansa jedinstven je izvedbeni event i sasvim posebna noć Perforacija. U noći s četvrtka 21. na petak 22. listopada s početkom u 22 sata u najalternativnijem zagrebačkom prostoru, Mediki, biti će predstavljen svojevrstan presjek hrvatske performativne scene u rasponu od 7 izvedbi što već afirmiranih umjetnika što onih koji to tek trebaju postati uz podršku makedonskih svestranih umjetnika. Tematski i izvedbeno raznoliki performansi pokrivaju ekološke i društvene problematike, povijesne i aktualne stvarne i apokrifne zgode, te zajedno stvaraju nesvakidašnji doivljaj izvedbene umjetnosti koja graniči sa spektaklom.

U Noći performansa moći će se pogledati najpoznatiji hrvatski i mladi makedonski performeri i njihove neobične kreacije; eljko Zorica izvodi Misu za Jamesa Leeja, nastalu na temelju novinskog članka. Očekuju vas pokušaj Slavena Tolja da se zacrveni pred publikom. Ekološke teme i motiv odgovornosti čovječanstva isprepliću se u izvedbenom prvijencu Luke Dragića koji lajtmotivom vode dovodi pod tuš nekoliko hrvatskih glumačkih zvijezdi, dok Labrovićeva metafora evolucije na trkaćoj traci na duhovit i izravan način povezuje ideju modernog zdravlja s razvojem ekološke krize, a Daniel Šurjan razmatra što je uopće organski uzgoj. Makedonski dvojac osvrće se na tragičan događaj iz 1934. Jovanovski rekonstruira svoju verziju krvave noći bitolske povijesti kada je koktelom otrovano nekoliko stotina Bitoljana, a potom Josifovski na neobičnim instrumentima olistaklofonima izvodi rekvijem za preminule. Noć performansa izvrsna je prilika za hvatanje konaca s recentnom hrvatskom i regionalnom produkcijom. - a još k tomu i mladi umjetnici iz galerije Jogurt u Medici spremaju za 4 dana odgovor na Noć performansa.


22. listopada 2010. petak

Zagrebački dio festivala završava sa Sanjom Mitrović i doku-performansom „Will you ever be happy again?“. Sanja Mitrović je nedavno dobila BNG Nieuwe Theatre nagradu za reiju upravo za predstavu kojiom gostuje na festivalu Perforacije Will you ever be happy again? u kojem se bavi poviješću, sjećanjem, iskustvom i reinterpretacijom istih u sudaru jednog njemačkog izvođača, jedne srpske izvođačice te dvije kartonske kutije za koje je i sam komad napisan. Po svoj primjerak dokumentarističkog kazališta dođite u petak, 22. listopada u 20 sati u Zagrebačkom kazalištu lutaka.


Dubrovački vikend

Od subote 23. listopada u Art radionici Lazareti počinje dubrovački dio festivala Perforacije s Ivicom Buljanom i predstavom „Joseph“ u 20 sati. U nedjelju 24. listopada umjetnička grupa SKROZ, u 18 sati na različitim lokacijama u Starom gradu ispituje granice prihvatljivog u maksimalizaciji rizika za sve uključene: izvođače, autore i publiku. Nedjelja se nastavlja s umjetnikom Markom Milićem u Art radionici Lazareti sa performansom „Series“, a koji počinje u 20 sati. U Art radionici Lazareti, u 13 sati u ponedjeljak 25. listopada predstava za najmlađe „Bembo i Sunce“ pokazuje na primjeru iskoristivost energije Sunca. Na istom mjestu u 20 sati Ivana Sajko predstavlja ljubavnu priču „Rose is a rose is a rose is a rose“. Pratit će je grupa rock glazbenika koji su za ovu dramsku partituru skladali originalnu glazbu.
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Žedno uho u Tvornici od 13. svibnja do 4. lipnja 2012. (p)
bullet Saša Božić u Teatru &TD priprema Marinkovićevu 'Gloriju' (p)
bullet 'How To Make – Ideen, Notationen, Materialisierungen' at Kunsthaus Dresden (p)
bullet Plavi ciklus: Pogorelić i Kitajenko u Lisinskom 23. ožujka 2012. (p)
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Animafest 2012: Press konferencija (p)
bullet 36.Smotra kazališnih amatera Zagreba - SKAZ - 23.03/04.04.2012. (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Četiri hrvatska filma u natjecateljskom programu Annecyja (p)
bullet Poziv na radionicu 'Osnove tehnika rada s filmom'! (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet The Unschool Art School MFA/PhD (p)
bullet T.A.L.K. A.B.O.U.T. P.O.R.N. (p)
bullet Izložba '...Crteži iii' u Galeriji Anex (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Poziv umjetnicima za IETM Zagreb (p)
bullet Na 100.00 volta - Zagrebačka filharmonija, maestro Schiffman i pijanist Boyde (p)
bullet Worldwide deadline reminder: jobs, scholarships, competitions, residencies, exhibitions (p)
bullet Potpora fonda Eurimages filmskim projektima 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana i 'Cure' Andreje Štake
bullet Kultura promjene SC poziva na radionicu Glas kao tijelo, tekst kao glazba! (p)
bullet Svečano otvoren Zgraf 11 (p)
bullet otvaranje josip kaniza (p)
bullet Sale of contemporary Arab, Turkish and Iranian photography at CMOOA's (p)
bullet Exhibition of Hervé Fischer at the Gallery Parisienne (p)
bullet Stephan Balkenhol at DEWEER gallery (p)
bullet Graduate Course in Art Practise in Cyprus (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Sunnysiders - Licence to Blues - Koncertna promocija (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet NICO DOCKX at PREMIERE OPENING of ESTHER DONATZ GALLERY. 17 MARCH 2012 (p)
bullet Prezentacija Vodiča HMNU (p)
bullet Geenger Records traži suradnike! (p)
bullet ALASKA vas poziva na rokkanje_najava (p)
bullet RockLive Festival - promjena termina i prijave bendova (p)
bullet 'TRAŽI SE PRIJATELJ' - glazbom protiv nasilja (p)
bullet 'Uskršnja jaja' na Filmskom festivalu Tribeca (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1640
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt