najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Kreću Perforacije! (p)
press,Sunday 17 October 2010

Perforacije 2010

3 grada 27 performansa 10 dana - a samo jedan festival!
Perforacije 2010. - krećemo!
Rijeka, Zagreb, Dubrovnik 16.-25.10.2010.

PERFORACIJE – tjedan izvedbene umjetnosti
Rijeka, Zagreb, Dubrovnik 16.-25.10.2010.


Drugo izdanje festivala PERFORACIJE – tjedan izvedbenih umjetnosti 2010 od 16. do 25. listopada, 2010. predstavlja tri različita programa u Rijeci, Zagrebu i Dubrovniku s više od 20 recentnih i premijernih izvedbi nekih od najzanimljivijih umjetničkih imena iz Hrvatske i regije, većina čijih projekata je nastalo u festivalskoj koprodukciji.

Ovogodišnje Perforacije stvaraju poseban prostor ekološki angairanoj umjetnosti percipirajući klimatske promjene i odnos prema okolišu kao goruće teme hrvatskog i društva u cjelini, donose nekoliko premijernih predstava najboljih hrvatskih kazališnih koleketiva poput Montastoja, BADco. i Bacača sjenki, u Noći performansa daju cjelovit prikaz okosinica hrvatske i regionalne performativne scene u cjelovečernjem programu Mediki te napokon i odaju počast glasom i likom Vlaste Delimar preminulom velikanu Tomu Gotovcu na glavnom gradskom trgu.

Kazalište || Ekologija || Vanjski prostori || Performansi || Simpozij
Perforacije se otvaraju ovaj vikend programom u Rijeci, a od ponedjeljka krećemo punim tempom u Zagrebu. Ne propustite otvorenje zagrebačkog dijela uz instalaciju Silver u 19 sati u foyeru kina SC i kasnije izvedbu Vatrotehne!



Kazališni segment zagrebačkih Perforacija:
Montastroj, Igor Josifov i Room 100, Sanja Mitrović, BADco. i Bacači sjenki

VATROTEHNA 2.0. obnova je originalne predstave skupine Montastroj izvedene, prije točno dva desetljeća, u listopadu 1990. godine u prostoru stare destilerije Badel. Montastroj i redatelj Borut Šeparović donose umjetničku inventarizaciju društvenih promjena u Hrvatskoj u posljednjih dvadeset godina. Uz zadravanje motiva iz Eshilove drame “Okovani Prometej” o mehanizmima sile i vlasti, VATROTEHNA 2.0 bez nostalgije govori o svemu onom što je propalo i čega više nema. VATROTEHNA 2.0 problematizira izostanak prometejske volje za promjenom i činjenicu da među nama više nema heroja. Između ostalog, predstava nudi i razloge zašto je zadran naziv iščezlog socijalističkog poduzeća – nekadašnjeg glavnog sponzora predstave. Izvođači višestruko nagrađivane i hvaljene predstave GENERACIJA 91-95 istrauju sve posljedice pretvorbe djece real-socijalizma u djecu real-kapitalizma. VATROTEHNA 2.0 nastaje u koprodukciji sa ZKM-om, Operacijom: Grad i Tjednom izvedbenih umjetnosti Perforacije. Pogledajte Vatrotehnu 18.10. u 20:00 - ZKM!

(... a što Borut Šeparović misli o pornografskom kazalištu pročitajte u intervjuu na Queer.hr-u)


Antonia Kuzmanić i Jakov Labrović iz skupine Room 100 predstavit će svoj work in progress, kojim su već pobudili velik interes u Hrvatskoj i Europi. Koristeći dopamin kao sredstvo kontrole, Umjetnik poput samog Stvoritelja, upravlja tijelima svedenima na puke kinetičke skulpture koristeći ih kao inkubatore za razvoj shizofrene bolesti te naposlijetku ih dovodeći do gubitka iddentiteta. Kako se tim eksperimentalnim zahvatom probijaju granice kazališta i cirkuske umjetnosti i stvara jedinstven kazališni izričaj zasigurno je mamac večeri utorka 19. listopada u Teatru &TD s početkom u 21 i 30. Toj će predstavi prethoditi izvedba mladog performera Igora Josifova iz Makedonije, koji je nedavno surađivao s Marinom Abramović na njenoj njujorškoj retrospektivi u MoMi. On će se u predstavi „Predstaviti sjećanja“ u formi performansa i instalacije, preispitivati različita mentalna stanja kroz koja umjetnik prolazi u svom radu.

Još jedna prepoznata umjetnica, Sanja Mitrović, koja je nedavno dobila BNG Nieuwe Theatre nagradu za reiju upravo za predstavu kojiom gostuje na festivalu Perforacije Will you ever be happy again? u kojem se bavi poviješću, sjećanjem, iskustvom i reinterpretacijom istih u sudaru jednog njemačkog izvođača, jednu srpsku izvođačicu te dvije kartonske kutije za koje je i sam komad napisan. Po svoj primjerak dokumentarističkog kazališta dođite u petak, 22. listopada u 20 sati u Zagrebačkom kazalištu lutaka.

Zagrebačka premijera BADco: Poluinterpretacije - Skupina BADco. nedavno nagrađena strukovnom nagradom Udruge plesnih umjetnika Hrvatske u kategoriji kolektivne nagrade za sezonu 2009/10. za izuzetan doprinos hrvatskoj plesnoj umjetnosti povodom obiljeavanja 10. obljetnice rada grupe! U godini gostovanja u prestinim europskim kazališnim kućama poput berlinske Volksbűhne , istraivačkog rada, turneja od Turske do Gruzije i suradnji sa svjetskim kazališnim trupama, BADco. predpremijerno izvodi i novu predstavu „Poluinterpretacije ili kako objasniti suvremeni ples nemrtvom zecu“ u Rijeci, a koju s ponosom najavljujemo u programu festivala Perforacije.
„Poluinterpretacije ili kako objasniti suvremeni ples nemrtvom zecu“ kojom ispituje temeljna načela kompozicijskog mišljenja u plesu u relaciji s glazbom. Kako predavanje o suvremenom plesu moe biti zanimljivo koristeći pritom velikog crnog zeca, pogledajte na zagrebačkoj premijeri u kinu Mosor u četvrtak u 21 sat.

®evolucija: Master Class, izvedba Bacača sjenki, bavi se istraivanjem revolucije: kakva je revolucija danas sanjana, kakva poeljna, a kakva moguća, u sklopu bavljenja javnim gradskim prostorom kroz različite umjetničke intervencije i projekte, što je od glavnih područja na koje je fokusiran njihov rad.
U sklopu projekta ®:MC, glumci izvršavaju i prenose radnje u lanac događanja te u njega na posljetku uključuju i publiku. Tako dijele rad, zajednički doseu cilj, distribuiraju uloenu energiju namjere i uspostavljaju zajedničku odgovornost i ideju samoodrivog energetskog sustava – izgrađuje samoga sebe crpeći energiju izvođača i publike, te uz ‘minimalnu potrošnju’ proizvodi ‘maksimalni učinak’, čime se uklapaju u ekološki intoniran segment ovogodišnjeg izdanja Perforacija. Na rasporedu je 21.10. u 21 sat u kinu Mosor.



Na trgaču: Vlasta Delimar odaje počast Tomu Gotovcu a Zorica se slika s medvjedom?

Ovogodišnje Perforacije jednim će se dijelom odrati i na otvorenom te time prodrijeti do svih građana, zauzeti će javne prostore poput glavnog zagrebačkog trga, Kvaternikovog trga te prostora ispred MSU-a.

Vlasta Delimar jedna od najpoznatijih slobodnih hrvatskih umjetnica, istraivačica enskog naslijeđa i rušiteljica tabua vezanih za ene, s Milanom Boićem odati će počast performansom Osjećaj I, Gibanje I, Sjećanje na Toma, umjetniku, suradniku i prijatelju Tomu Gotovcu. U tradiciji mnogih zajedničkih i Tomovih poznatih performansa zauzeti će javni prostor u samom središtu grada i pustiti glas o velikom hrvatskom izvedbenom umjetniku koji je zaduio svoju sredinu i suvremenike svojim čistim i beskompromisnim nastupom. Tom Gotovac, preminuo ove godine, najveće je ime u povijesti hrvatskog performansa, poznat je po beskompromisnim performansima koji su podbadali hrvatsku zaspalu javnost tjerajući ju na trzaj i aktivno promišljanje. Ovom intimnom i javnom oproštaju od Toma, moći će prisustvovati svi štovatelji njegovog rada u srijedu, 20. listopada 2010 na Trgu bana Josipa Jelačića u 20 sati.

Željko Zorica pak, instalacijom Medo na trgu od ekologije i prijatelja ivotinja, renesansnog bazara, kapitalizma i turističke ponude radi – aktivističko - kapitalistički pristup ekološkom performansu. I vi se moete slikati uz velikog prepariranog medvjeda istovremeno nasmijano izraavajući vlastitu zabrinutost ekološkom stanjem planeta. U maniri kakve promotivne akcije u trgovačkim centrima ili turistički atraktivnog događaja na glavnom gradskom trgu, Zorica na simpatičan način navodi na promišljanje i formiranje stava svakog namjernika ili pal slučajnog prolaznika koji se tamo zatekne u srijedu 20.10. u podne.

Ekološki orijentiran segment Perforacija predstavlja angairanu performativnu umjetnost; solarno lutkarsko kazalište eljka Zorice biti će predstavljeno dubrovačkoj publici, umjetno sunce Nikole Uzunovskog lebdjet će uz zagrebački MSU, tuš Luke Dragića tematizira značaj vode u Noći performansa dok Skupina Bacači sjenki primjenjuje principe energetske samoodrivosti u predstavi Revolucija. Zelenom turom na lokacijama na otvorenom grada Zagreba skupina mladih umjetnika gradi na Kvaternikovom trgu zelenu oazu kao simbol čenje za prirodom, plesno se poigrava terminima bio, eko i otpad na samoj trnici te vizualno i auditivno razmatra ulogu čovjeka kao zagađivača u energetskim tokovima svemira pred tvornicom Badel.

U Noći performansa moći će se pogledati najpoznatiji hrvatski i mladi makedonski performeri i njihove neobične kreacije; eljko Zorica izvodi Misu za Jamesa Leeja, nastalu na temelju novinskog članka. Očekuju vas pokušaj Slavena Tolja da se zacrveni pred publikom. Ekološke teme i motiv odgovornosti čovječanstva isprepliću se u izvedbenom prvijencu Luke Dragića koji lajtmotivom vode dovodi pod tuš nekoliko hrvatskih glumačkih zvijezdi, dok Labrovićeva metafora evolucije na trkaćoj traci na duhovit i izravan način povezuje ideju modernog zdravlja s razvojem ekološke krize, a Daniel Šurjan razmatra što je uopće organski uzgoj. Makedonski dvojac osvrće se na tragičan događaj iz 1934. Jovanovski rekonstruira svoju verziju krvave noći bitolske povijesti kada je koktelom otrovano nekoliko stotina Bitoljana, a potom Josifovski na neobičnim instrumentima olistaklofonima izvodi rekvijem za preminule. Noć performansa izvrsna je prilika za hvatanje konaca s recentnom hrvatskom i regionalnom produkcijom

Simpozij o kulturnom menadmentu: Michael Kaiser / David Kitto
John.F.Kennedy Center for the Performing Arts, Washington DC
Ove će godine Perforacije također biti i mjesto na kojem će se moći susresti više od 200 direktora kulturnih institucija i umjetničkih organizacija iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Srbije i Slovenije, koji će sudjelovati na posebnom događanju, dvodnevnom seminaru o kulturnom menadmentu koji će se odrati 19. listopada od 9 do 15 sati i u srijedu 20. listopada od 9 do 12 sati. Simpozij će voditi Michael M. Kaiser i David Kitto iz J.F.Kennedy Centra. Središnja tema simpozija su prakse u kulturnom menadmentu iznikle u SAD-u, te načini na koje one mogu biti relevantne organizacijama u kulturi jugoistočne Europe, s posebnim naglaskom na aspekte: umjetničko planiranje, institucionalna vidljivost, marketing i fundraising. DeVos Institute of Arts Management koji djeluje u okviru J.F.K Centra već je predstavio nekoliko sličnih programa u Kini, Meksiku, Pakistanu, Srednjoj Europi, Engleskoj, Junoj Americi, Francuskoj, Egiptu i Junoj Africi. Unatoč viskom stupnju predanosti i profesionalnosti kojeg su pokazali kulturni menaderi diljem svijeta, činjenica je da mnogi organizatori (uključujući Sjedinjene Drave) postiu nie učinke isključivo zbog nedostatka adekvatne obuke pojedinaca – onih plaćenih kako i onih volonterskih kulturnih menadera, a upravo su oni odravaju dinamičnost institucija i umjetnike uposlenima. Ovaj jedinstveni događaj organiziraju Perforacije u suradnji s J.F.Kennedy Centerom iz Washingtona, Američko Veleposlanstvo u Zagrebu te Ministarstvo Kulture RH. Nakon samog simpozija u predvorju ili ispred MSUa biti će uprizorene instalacije KroaTisch-Amerikanische Freundschaft eljka Zorice te umjetno sunce Nikole Uzunovskog.

Razlika je u redovima - Queer.hr
Čitajte o Perforacijama na Queer.hr-u!
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Žedno uho u Tvornici od 13. svibnja do 4. lipnja 2012. (p)
bullet Saša Božić u Teatru &TD priprema Marinkovićevu 'Gloriju' (p)
bullet 'How To Make – Ideen, Notationen, Materialisierungen' at Kunsthaus Dresden (p)
bullet Plavi ciklus: Pogorelić i Kitajenko u Lisinskom 23. ožujka 2012. (p)
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Animafest 2012: Press konferencija (p)
bullet 36.Smotra kazališnih amatera Zagreba - SKAZ - 23.03/04.04.2012. (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Četiri hrvatska filma u natjecateljskom programu Annecyja (p)
bullet Poziv na radionicu 'Osnove tehnika rada s filmom'! (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet The Unschool Art School MFA/PhD (p)
bullet T.A.L.K. A.B.O.U.T. P.O.R.N. (p)
bullet Izložba '...Crteži iii' u Galeriji Anex (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Poziv umjetnicima za IETM Zagreb (p)
bullet Na 100.00 volta - Zagrebačka filharmonija, maestro Schiffman i pijanist Boyde (p)
bullet Worldwide deadline reminder: jobs, scholarships, competitions, residencies, exhibitions (p)
bullet Potpora fonda Eurimages filmskim projektima 'Svećenikova djeca' Vinka Brešana i 'Cure' Andreje Štake
bullet Kultura promjene SC poziva na radionicu Glas kao tijelo, tekst kao glazba! (p)
bullet Svečano otvoren Zgraf 11 (p)
bullet otvaranje josip kaniza (p)
bullet Sale of contemporary Arab, Turkish and Iranian photography at CMOOA's (p)
bullet Exhibition of Hervé Fischer at the Gallery Parisienne (p)
bullet Stephan Balkenhol at DEWEER gallery (p)
bullet Graduate Course in Art Practise in Cyprus (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Sunnysiders - Licence to Blues - Koncertna promocija (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet NICO DOCKX at PREMIERE OPENING of ESTHER DONATZ GALLERY. 17 MARCH 2012 (p)
bullet Prezentacija Vodiča HMNU (p)
bullet Geenger Records traži suradnike! (p)
bullet ALASKA vas poziva na rokkanje_najava (p)
bullet RockLive Festival - promjena termina i prijave bendova (p)
bullet 'TRAŽI SE PRIJATELJ' - glazbom protiv nasilja (p)
bullet 'Uskršnja jaja' na Filmskom festivalu Tribeca (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1615
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt