najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Premijera dokumentarnog filma 'Arhitektura sjećanja / Spomenici Bogdana Bogdanovića' 28. rujna 2010.
press,Friday 24 September 2010

Hrvatski filmski savez

Filmski programi u kinu Tuškanac, Tuškanac 1
utorak 28. rujna 2010. u 21 sat hrvatska premijera dokumentarnog filma

Arhitektura sjećanja / Spomenici Bogdana Bogdanovića

Beč 2010. boja, digitalno, 125 min
Scenarij i režija: Reinhard Seiss
Kamera i montaža: David Man
Muzika: Marco Annau
Prijevod: Fani Djukić
Komentatori: Silvana Meixner i Zoran Dobrić

Hrvatskoj premijeri filma prisustvovat će redatelj Reinhard Seiss, a o filmu će uvodno govoriti povjesničar umjetnosti prof. dr. Zvonko Maković.ž



O filmu:
Bogdan Bogdanović, rođen 1922. godine u Beogradu - arhitekt, urbanist, nadrealistički umjetnik i pisac, sveučilišni profesor i nekadašnji gradonačelnik Beograda - stvorio je u razdoblju između pedesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća dvadeset impozantnih spomenika protiv rata, raspoređenih širom tadašnje Jugoslavije. Ni u jednoj drugoj europskoj zemlji ne može se pronaći povijest toliko prožeta nasiljem i uništavanjem kao na području nekadašnje jugoslavenske države. U radikalnome odvraćanju od brojnih klerikalno-nacionalističkih ili socijalističkom realizmu posvećenih spomenika Bogdanovićeva djela uskraćuju svaki odraz strahote i užasa. Ne optužuju krivce, niti podižu žrtve u status heroja.

Bogdanovićeva arhitektura sjećanja je formalno neprolazna, metaforična polemika među prastarim strahovima i nadanjima čovječanstva. Pritom su ga inspirirale slike iz njegovih snova, kao i mitovi okolnih područja ili tajanstvene zabilješke antičkih filozofa. U svojim knjigama i pamfletima taj budući izgnanik već se rano protivio svakom obliku političkoga radikalizma i na zapanjujući način predvidio je povratak terora u njegovu domovinu. S izbijanjem građanskog rata u Jugoslaviji 1991. godine Bogdanovićevi spomenici postaju meta nacionalističkog revanšizma i neobuzdana uništavanja, čime ih se iz prošlosti neočekivano vraća u sadašnjost.



Filmski portret sedam odabranih spomenika - od memorijala na židovskom groblju u Beogradu, preko "grada mrtvih" u Mostaru, pa do najpoznatijeg monumenta u nekadašnjem koncentracijskome logoru Jasenovcu - prikazuje do danas neadekvatno dokumentirana arhitekturna djela Bogdana Bogdanovića evropskoj javnosti. Film ujedno povezuje nadrealističku arhitekturu s literaturom 2010. u Beču preminulog intelektualca - reflektirajući kroz njih povijest i sadašnjost nekadašnje Jugoslavije.

Biografija redatelja:
Dr Reinhard Seiss, urbanist, profesionalni novinar i filmski redatelj iz Beča, živi i radi kao projektant u Austriji, Njemačkoj i Rusiji; piše o urbanim pitanjima za međunarodne novine i časopise, radio i TV produkcije, internacionalno održava predavanja i nastavne aktivnosti, član je Savjetodavnog vijeća za kulturu gradnje austrijskog saveznog kancelara, član Njemačke akademije za urbanizam i prostorno planiranje.

Biografija Bogdana Bogdanovića:
Istaknuti intelektualac, profesor Arhitektonskoga fakulteta u Beogradu, Bogdanović je autor velika broja spomenika posvećenih žrtvama Drugog svjetskog rata, među kojima su spomenici u Mostaru, Prilepu, Beloj Crkvi i Jasenovcu.

Bogdanović je rođen u Beogradu, gdje je diplomirao arhitekturu na Tehničkom fakultetu. U Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije 1944. je ranjen, demobiliziran u činu poručnika i odlikovan Ordenom za hrabrost.

Od 1964. do 1968. godine bio je predsjednik Saveza arhitekata Jugoslavije. Od 1970. dekan je Arhitektonskog fakulteta, a dvije godine kasnije, zbog pokušaja uvođenja promjena u nastavu i modernizacije, prisiljen je da odustane od reformi te je dao ostavku na tu funkciju.

Bio je član SANU, ali je ostavku na članstvo dao 1981. Šest godina kasnije postao je jedan od osnivača i članova Međunarodne akademije arhitekture. Od 1982. do 1986. godine Bogdanović je bio gradonačelnik Beograda. Početkom devedesetih godina zbog antimiloševićevskog angažmana istjeran je iz svog ateljea i alternativne škole u Malom Popoviću. Beograd je napustio 1993. i od tada živio u Beču. Bio je član Bavarske akademije lijepih umjetnosti.

Njegovo prvo ostvareno djelo je "Spomenik židovskim žrtvama fašizma", a prva objavljena knjiga "Mali urbanizam". Zbirka njegovih intervjua od 1983. do 1993. objavljena je u knjizi "Glib i krv". Dva puta je nagrađivan Oktobarskom nagradom grada Beograda, prvi put za Spomen-groblje žrtvama fašizma u Sremskoj Mitrovici 1961., a drugi put 1966. za Spomenik u Jasenovcu. Dobitnik je i Herderove nagrade.

Zlatni orden grada Beča za posebne zasluge dodijeljen mu je 12. ožujka 2003. godine.

Bogdanović je umro 18. lipnja 2010. u Beču, u 87. godini, od posljedica srčanog udara.

Film je ostvaren uz prijateljsku podršku: ERSTE Stiftung, Federal Ministry for European and International Affairs / Austria, Federal Ministry for Education, Arts and Culture / Austria, Vienna Film Fund, Stadt Wien - Kultur, Land Salzburg - Kultur, Cultural Department - Region of Upper Austria, Bundeskammer der Architekten und Ingenieurkonsulenten / Österreich, Ambasada Srbije u Austriji, Austrijsko-crnogorsko društvo prijateljstva, Paul Zsolnay Verlag, Wieser Verlag, Verlag Anton Pustet, Architekturzentrum Wien, Hyatt Regency Belgrade, KIA Austria.

Organizacija i realizacija projekcije: HFS u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, Austrijskim kulturnim forumom i Erste zakladom
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1643
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt