najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

LegendFest 2010. od 30. srpnja do 1. kolovoza 2010. (p)
press,Monday 26 July 2010



O 5. Legendfest-u 2010.

30. i 31. srpnja 2010. u mjestu Pićan u Istri, te 01. kolovoza 2010. u mjestu Novigrad u Istri održava se 5. po redu “Legendfest - festival legendi, mitova i narodnih priča Istre”. Organizira ga kao i zadnjih četiri godine zagrebačka udruga Val culture i općina Pićan, uz potporu Istarske županije, Turističke zajednice Istarske županije, grada Novigrada te drugih pokrovitelja i sponzora. Od ove godine, 01. kolovoza 2010. Legendfest-u se pridružuje i grad Novigrad sa svojim festivalom “Lunasa Party”, te tako postaje partner-festival. Tema ovogodišnjeg Legendfest-a su “Druidi i Kelti u Istri” ! Festival nije natjecateljskog karaktera, a ulaz na sve programe je besplatan!

Ove godine je prijavljeno više od 40 prijava, te je selektor i umjetnički ravnatelj festivala Bojan Lakoš između prijavljenih odabrao 19, od toga 6 predstava, 2 izložbe, 3 performansa, 2 koncerta, a ostalo su razne projekcije filmova, radionice i slično.



Oba dana festivala u Pićnu nastupiti će: Trilja IV iz Zagreba sa “Vatrenim spektaklom”, Armazonex iz Pule sa “Vremenskom kapsulom”, Ri Teatar iz Rijeke sa predstavama “Čarobni dvor Istarski” i “I tako je nastala biska”, Filip Ličanin sa “Ceremonijalnim Druidskim obredom”, MILK iz Pule sa predstavom “Vile”, Elis Baćac sa “Keltske božice i dekle”, CZK Pokret zvuka iz Zagreba sa “Zov Kelta”, Maja Dobrila iz Rijeke sa Predstavom “Polje snova”. Igor Kordej, koji je napravio plakat i visual cijelog festivala, te Margareta Peršić i Tihana Ostreš imati će izložbu, radionice će imati Ana Ogrizović iz Zagreba i Bratstvo Sv. Mihovila iz Karlovca, biti će održana i modna revija Tajči Čekade, koncerte će održati Druyd band iz Zagreba i etno skupina Veja iz Pazina, a specijalni gost festivala je Drago Plečko koji će održati predavanje i projekciju filma pod nazivom “Eksperiment Scole - konačni dokaz zagrobnog života”. Završni dio “pićanskog” dijela Legendfest-a postaje tradicionalno “Buđenje Zmaja Istarskoga”, performance Ane Ogrizović u kojem sudjeluju svi sudionici i posjetitelji u povorci Pićnom, te na kraju borbom i spaljivanjem zmajeva na zidu Sv. Helene.

U Novigradu, 01. kolovoza nastupiti će Filip Ličanin sa “Ceremonijalnim Druidskim obredom”, Armazonex iz Pule sa “Vremenskom kapsulom”, modna revija Tajči Čekade, Drago Plečko će imati predavanje i projekciju filma pod nazivom “Je li čovjek projekcija svemira u malome”, a kao centralni dio Legendfest-a u Novigradskom parku biti će izveden performance “4 elementa - 4 pola” u koprodukcijii Ri Teatra iz Rijeke i Centra za kulturu Pokret zvuka iz Zagreba. “U ovom performance-u će se publici približiti Druidi u bezvremenom duhu keltske mudrosti koji prebiva u našoj Zemlji, Vodi, Vatri i Zraku putem modernog rituala drevnih glazbala i plesnih pokreta - umjetnost, ljepota i kreativan princip četiriju elemenata zajedno sa njihova četiri pola.”

U Pićnu će se festival održati na 14 specifičnih lokacija u samoj staroj jezgri Pićna, a u Novigradu također u staroj jezgri, te u Novigradskom parku. U Pićnu neće biti automobila, a ugođaju će pridonijeti i ogromne bale sijena koje će biti raspršene po cijelom uličicama staroga grada. U Novigradu neće gorjeti umjetna rasvjeta, sve ulične svjetiljke, trgovine, kafići neće imati umjetnu rasvjetu već svijeće, lumine, baklje i slično. Time će se pridonijeti ugođaju programa, te nesmetanom gledanju vidljivih nebeskih tijela koje će se moći vidjeti kroz postavljeni teleskop u samom parku.

Sva tri dana festivala programi će se održavati od 18 pa do čak 01 sat iza ponoći, a većina predstava za djecu će se ponavljati i više puta na različitim lokacijama. Desetak animatora obučenih u srednjevjekovne kostime, vampire, vještice, čarobnjake, divove, patuljke, vile, vilenjake i naravno Druide i Kelte, vodit će publiku kroz cjelokupni program. Oni će svojom pojavom „vratiti“ Pićan i Novigrad ta tri dana u neku nestvarnu prošlost. Naravno, biti će tu i nezaobilaznih zanata iz prošlosti, danas pomalo zaboravljenih, od kovanja željeza do pčelarenja kako se to nekad činilo.

Posebni dodatak programu održat će se u Pićnu i 01. kolovoza 2010., u organizaciji Općine Pićan.

Legendfest je u protekle četiri godine ostao vrlo zapažen i hvaljen kako od lokalnog stanovništva, tako i turista i posjetitelja koji su mogli uživati u raznolikom kulturno-umjetničkom programu i prekrasnom gradu Pićnu, o čemu govori i podatak da je kroz Pićan u četiri godine festivala prošlo više od 12.000 posjetitelja.

Medijski pokrovitelji ovogodišnjeg Legendfest-a su: Glas Istre, Naši foji, Radio Istra, Radio Labin, Histrica, IN i Nezavisna Istarska Televizija - NIT.
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1643
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt