najF.I.L.M.F.I.L.M.


DVD
........................ najave
........................ VHS najave
........................ recenzije
........................ kultni film
kino
........................ najave
........................ recenzije
........................ festivali
........................ premijere
........................ kino raspored
TV
........................ kolumna
........................ recenzije
kazalište
........................ predstave
........................ festivali
........................ raspored
glazba
........................ CD/DVD
........................ koncerti
literatura
........................ knjige
........................ časopisi
........................ stvaralaštvo
izložbe
........................ osvrti

________________________________
Interview
Moram vam reći
Arheološki kutak

________________________________
forum
........................ oglasnik
newsletter
linkovi
Novosti - Home



Internet tjednik
F.I.L.M.
Izdavac Udruga Artikul

Javni intervju i Otvoreni forum, 8. i 9. travnja u klubu Booksa, Zagreb (p)
press,Friday 02 April 2010

www.kulturpunkt.hra>
www.clubture.org

DOBA MEDIJA

Javni intervju: Mediji i kultura
Četvrtak, 8. travnja 2010. u 18h, klub Booksa (Martićeva 14d, Zagreb)
Govore: Dejan Budjevac (Makedonija), Saša Ćirić (Srbija), Dean Duda (Hrvatska) i Mojca Planšak (Slovenija)

Otvoreni forum medija i novinara za kulturu
Petak, 9. travnja 2010. u 17h, klub Booksa (Martićeva 14d, Zagreb)

Javni intervju i otvoreni forum dio su serije javnih događanja pod nazivom Doba medija koja ima za cilj kroz različite aspekte i viđenja razmotriti medijske kulture i politike u Hrvatskoj, a koju je pokrenuo portal Kulturpunkt.hr. Prvi okrugli stol bio je posvećen neprofitnim medijima, točnije razmatranju njihove važnosti i uloge u hrvatskom društvu i medijskom krajoliku, dok se drugi bavio novinarskom strukom i izazovima s kojima se ona danas susreće. Ovoga puta pažnju usmjeravamo prema medijima i kulturi.

Kroz formu javnog intervjua Mediji i kultura pokušat ćemo analizirati sadržaje iz područja kulture i umjetnosti koji se objavljuju u komercijalnim, javnim te neprofitnim i specijaliziranim medijima i to na četiri primjera iz regije. U razgovoru će sudjelovati Dejan Budjevac (Makedonija), Saša Ćirić (Srbija), Dean Duda (Hrvatska) i Mojca Planšak (Slovenija) koji će u dinamično vođenom razgovoru dati pregled stanja medijskog prostora u regiji, pri čemu će fokus biti usmjeren na procjenu načina i kvalitete obrade tema iz svijeta kulture i umjetnosti. Razgovor će voditi Miljenka Buljević. Javni intervju Mediji i kultura održat će se u četvrtak, 8. travnja u 18 sati u klubu Booksa.

Otvoreni forum medija i novinara za kulturu smjera okupiti predstavnike časopisa, pojedinih redakcija, emisija i medija za kulturu. U nedostatku poligona za predstavljanje i problemsko razmatranje tema iz kulture u masovnim medijima, odlučili smo se okrenuti onima koji kroz različite tipove i forme medija nastoje i dalje predstavljati sadržaje iz kulture i umjetnosti na što je moguće bolji i kvalitetniji način. Međutim, između takvih medija uglavnom ne postoji nikakva komunikacija, a tamo gdje se ona javlja, najčešće je rezultat slučaja, a ne sustavno vođenog i strukturiranog povezivanja. Iz tih razloga će se u petak, 9. travnja u 17 sati u klubu Booksa, u okviru Otvorenog foruma okupiti dvadesetak novinara i medija za kulturu koji će povesti razgovor o budućim mogućim suradnjama, razmjenama i zajedničkim aktivnostima te razmijeniti neke zajedničke i/ili slične probleme.


O sudionicima javnog intervjua Mediji i kultura

Dejan Budjevac je diplomirao na Institutu za povijest umjetnosti i arheologiju pri Filozofskom fakultetu u Skopju, Makedonija. Također je završio međunarodni program za kustose pri SCCA Kijev, Ukrajina. Kao suradnik i istraživač sudjelovao je u projektu Fotografija u Makedoniji pre Drugog svetskog rata koji je 1993. pokrenula Kinoteka Makedonije. Kurirao je međunarodnu izložbu Multikultura 96 (Mala Stanica, Skopje, 1996) te zajedno s Antoniom Maznevskim sudjelovao u izložbi 1111 Portret (4. godišnja izložba SCCA, Skopje, 1998). Tekstove, eseje i recenzije (teorija suvremenih medija, kritika i analiza kulturnih institucija, vizualna umjetnost itd.) objavljuje u dnevnim listovima, tjednicima i časopisima. Član je Asocijacije novinara Makedonije, Međunarodnog saveza novinara te Međunarodnog udruženja likovnih kritičara – AICA, a od 2008. je i predsjednik nacionalne sekcije udruženja AICA za Makedoniju. Selektor je i član nekoliko žirija za izbor umjetnika i dodjeljivanje nagrada. Živi i radi u Skopju, Makedonija.

Saša Ćirić je diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu (grupa za srpsku književnost i jezik sa opštom književnošću). Zaposlen je na Radiju Beograd 2 gdje prati suvremenu srpsku i regionalnu književnost. Objavio je knjigu kritika i eseja Užici hermeneutike (Narodna gradska biblioteka, Zrenjanin, 2009.) i monografsku publikaciju o četvorici crnogorskih romanopisaca Ujed istorije (Plima, Ulcinj, 2009.). Piše književnu kritiku za portal Booksa.hr, list Novosti iz Zagreba i za periodiku u Srbiji i Hrvatskoj (Profemina, Koraci, Zarez, Quorum). Povremeno piše političke komentare za e-novine i e-Balkan te pančevački portal Male novine. Jedan je od četvorice urednika Betona, dvotjednog dodatka dnevnog lista Danas iz Beograda i kopriređivač knjige Srbija kao sprava (Dangraf, 2007.) i Antimemorandum-dum (VBZ, 2009). Živi i radi u Beogradu.

Dean Duda je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu studirao komparativnu književnost i filozofiju, gdje je 1992. magistrirao i 1997. doktorirao. Na Odsjeku za komparativnu književnost radi od 1990. Zanima se književnom teorijom, kulturalnim studijima, popularnom kulturom, kulturom putovanja, poviješću i teorijom pripovjednih žanrova. Objavio je knjige Priča i putovanje: hrvatski romantičarski putopis kao pripovjedni žanr (MH, Zagreb 1998) i Kulturalni studiji: ishodišta i problemi (AGM, Zagreb 2002); priredio antologiju Putopisi (Riječ, Vinkovci 1999) i teorijski zbornik Politika teorije. Zbornik rasprava iz kulturalnih studija (Disput, Zagreb, 2006). Jedan je od autora Malog leksikona hrvatske književnosti (Naprijed, Zagreb 1998) i Lektire na dlanu (Sysprint, Zagreb 2001-2002). Suradnik je Leksikografskog zavoda, a svojedobno je bio urednik u Zarezu te suradnik u tjedniku Feral Tribune. Živi i radi u Zagrebu.

Mojca Planšak je nezavisna stručnjakinja za medije i kulturu. Magistrirala je na Sveučilištu Nova Gorica (Slovenija) u području komparativnih studija ideja i kultura u Ljubljani. Jedna je od osnivača te članica Uprave mreže Community Media Forum Europe (www.cmfe.eu) i jedna od osnivača grupe So0gledi (http://soogledi.blogspot.com/). Radi u Sloveniji i inozemstvu.
Navedena događanja organizira portal Kulturpunkt.hr u suradnji s portalom Booksa.hr i dvotjednikom Zarez te partnerima iz regije – SCCA/Artservis (Slovenija), ForumSkopje (Makedonija) i Seecult.org (Srbija).


Javni intervju i otvoreni forum dio su regionalnog projekta Let's Talk Critic Art koji podržava Europska kulturna fondacija te projekta In Focus of Kulturpunkt.hr. Let’s Talk Art, Design & Media – Critics or Analytics koji podržava Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske u RH. Događanja također podržavaju Gradski ured za kulturu, obrazovanje i šport Grada Zagreba, Ministarstvo kulture RH i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.


O prethodnim događanjima iz serije Doba medija više možete saznati na sljedećim linkovima:

Okrugli stol Važnost i uloga neprofitnih medija, 06/10/2009, Zagreb
• Muke po medijima - http://www.kulturpunkt.hr/i/vijesti/1402/

Okrugli stol Sumrak novinarstva, 01/12/2009, Zagreb
• Tko je novinarima ukrao solidarnost? - http://www.kulturpunkt.hr/i/vijesti/1472/
• Strogo kontrolirani rizik - http://www.kulturpunkt.hr/i/kulturoskop/348/
email to someone printer friendly

Ocjena:
0%


bullet R.E.M.
bullet Zagrebačka filharmonija sezona 2012/2013: Press konferencija (p)
bullet Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
bullet Cineplexx East - Vodeći kino prikazivač u ovom dijelu Europe dolazi u Zagreb (p)
bullet Dani hrvatskog filma 2012: Kritični dani na 21. Danima hrvatskog filma (p)
bullet FILM: ŽENSKA PRAVA HOĆU, drama by Ada Jukić
bullet In memoriam IVICA PERCL 16.3.2007.-16.3.2012. (p)
bullet Jonathan Franzen u Zagrebu (p)
bullet Nakon tri godine Rebel Star ponovno u Teatru &TD (p)
bullet Picksiebner koncert u Hard Placeu (p)
bullet Završena potpuna digitalizacija svih CineStar kina (p)
bullet RAF 2012: Održana press konferencija (p)
bullet Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
bullet Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
bullet Kineski nacionalni cirkus 'Put svile', 25.4.2012. Dvorana Dražen Petrović (p)
bullet Knjiga 'Zločini u malom gradu' Marka Gimeneza za ljubitelje krimića (p)
bullet FILM: HARRISON, dokumentarni by Robert Jukić
bullet FILM: OPASNA METODA, biografska drama by Robert Jukić
bullet Knjiga 'Mrkli mrak, bez zvijezda' Stephena Kinga proglašena je najboljom knjigom mjeseca (p)
bullet FILM: JOHN CARTER, SF by Robert Jukić
bullet Roman 'Vožnja' James Sallisa za ljubitelje akcijskih krimića (p)
bullet FILM: KUPILI SMO ZOO, drama / komedija by Robert Jukić
bullet FILM: OPSTANAK, drama by Ada Jukić
bullet Roman 'Ubojice s razglednice' J. Pattersona i L. Marklund za ljubitelje napetih krimića (p)
bullet Roman 'Revolveraš : Kula tmine - knjiga prva' Stephena Kinga za fanove majstora fantastike (p)
bullet FILM: NOĆNI BRODOVI, drama by Ada Jukić
bullet Premijera predstave 'Lindarski kaban' u pulskom INK-u 9. ožujka 2012. (p)
bullet Edgar Degas – skulpture / 30. godina Galerije Klovićevi dvori (p)
bullet Snima se dokumentarni film o Dub Incorporationu koji dolaze u Zagreb 31. ožujka, 2012. (p)
bullet Premijera komedije 'Krletka' u Kerempuhu 10. ožujka 2012. (p)
bullet Redateljica Pouran Derakhshandeh i njenih sedam filmova u kinu Tuškanac (p)
bullet 'Video/Next' premijera u kino europa 12. ožujka 2012. (p)
bullet Filmovi S. Parajanova u zagrebačkom MM Centru (p)
bullet Film 'Slovenka' redatelja Damjana Kozolea u hrvatskim kinima (p)
bullet 'Krvna osveta' - novi film Joshue Marstona u hrvatskim kinima (p)
bullet Premijera filma 'Djeca su dobro' u Art kinu Grič (p)
bullet DOKUMENTARCI u MULTIPLEKSU: NA POČETKU BIJAŠE SVIJETLO & PROSVIJETLJENI by Ada Jukić
bullet 'Flekama' posebno priznanje 40. FEST- a (p)
bullet IZLOŽBA SOFIE THORSEN I MICHAELA KIENZERA, KUNSTHAUS GRAZ by Sonja Jeđud
bullet ZagrebDox 2012: Nagrada publike filmu 'Nije ti život pjesma Havaja' (p)

Ime:

Lozinka:


Zapamti me



Koji igrani filmski žanr odgovara recesijskoj stvarnosti:

Komedija

Drama

Horor

Krimi film



Glasova: 1643
Stare ankete

All rights reserved. F.I.L.M © 2011. Since 22.01.2003.
Naše tekstove je moguće pratiti preko RSS i TXT servisa.
news.xml - news.txt